אבל עם הגיל המתקדם, גם הנפש נרגעת, ואז מגלים שבעצם יש עונות בשנה שהאזור הזה כל כך מרהיב עד שחבל להפסיד אותו ולהמתין לחורף הבא... חברים יקרים, לא תמיד מוכרחים ללעוס סלעים ולמתוח מתלים – אם בא לכם לשוטט ברוגע ונחת על שבילי שדות מפולסים, נוחים ומענגים לנהיגה גם ברכב-פנאי נטול יומרות, באחד האזורים הכי ירוקים־מסנוורים ועוצרי נשימה שראיתם אי פעם בישראל, מנוקד במיליוני פרחים צבעוניים – כלניות, חרציות, תורמוסים, להתפנן על כוס קפה שחור מהביל באחת מאינספור החורשות של אורנים, שקמים ואקליפטוסים הפזורות בשטח - אתם מוכרחים להגיע לכאן. וזה אפילו לא נורא רחוק!
לאן מטיילים: צפון־מערב הנגב.
אבני דרך במסלול: צומת פלוגות, כביש 40, נחל אדוריים, תל קשת, נחל שקמה, תל חסי, שמורת נחל חצב, נחל זדים, תצפית רוחמה/בוסתן הצפון, תצפית שמורת בתרונות-רוחמה-כורכר, נחל סד, תל נגילה, שמורת חורבת פורה.אורך המסלול: כ-41 ק"מ (מתוכם 8 ק"מ על כביש 40, מצומת פלוגות לכניסה לשטח) – כל עוד לא נתקלתם במכשולי בוץ (ושקעתם עד הגחון...), המסלול חלק וזורם. אבל אתם בהחלט תרצו לקחת את הזמן בכיף בהפסקות קפה ארוכות בנקודות תצפית-הנוף היפות ולכן, מומלץ להקדיש לטיול כמה שעות בנחת.
עונה מומלצת: סוף החורף – תחילת האביב, עם הטמפרטורות והצבעים הטובים והיפים ביותר. אין לכם מה לחפש כאן בקיץ ואפילו לא בסתיו, למרות שאלה העונות בהן אין כאן בוץ... כי המרחבים עדיין לא ירוקים ולא מנוקדים במיליוני הפרחים.

עבירות: קל. כל עוד לא ניתך עליכם גשם והאדמה לא ספגה גשמים לפחות שבוע לפני הטיול, המסלול לא אמור לייצר בעיות עבירות גם לרכבי פנאי כפולי הנעה. לאורך "דרך נוף נחל שקמה" תוכלו למצוא אפילו מכוניות משפחתיות מהשורה ורכבי פנאי בעלי הנעה לזוג גלגלים אחד בלבד. אלא שאדמת הלס והגשמים שיורדים כאן בחורף, יוצרים בוץ חלקלק לא פחות מגריז (בחיי) שישמח להחליק אתכם מהשביל גם במהירויות נמוכות, ובמעברי ערוצי הנחלים כמו שקמה ואדוריים מובטחת לכם שקיעה מפוארת ושעות חילוצים ארוכות... בקיצור – מומלץ לוותר בימי גשם ועד שבוע אחריהם.
ניווט: בינוני-קשה. רוב התנועה מתבצעת על שבילים מסומנים בצבע. אבל גם על כמה שבילים "לבנים". סבך שבילים עם אינספור צמתים ופיצולים ואי-התאמה מדי פעם בין המפות/תוכנות הניווט לבין השבילים בפועל בשטח עלולים לבלבל - וכדאי מאוד להיות עירניים ולעקוב אחרי ספר הדרך בלי לסטות ממנו ולהיות מוכנים גם לאלתורים אם נתקלתם במכשולי בוץ שמפחידים אתכם. אל תשוטטו בשבילי האזור בשעות החשיכה! ולא רק בשל חוקי שמירת טבע, אלא גם מסיבות של בטיחות. בשטח קיימים בתרונות עמוקים שקל מאוד לא להבחין בהם בחשיכה וליפול לתוכם. ראו הוזהרתם!
מדידת המרחקים במסלול מבוצעת בשיטת איפוס ספידומטר. סקירת המסלול התבצעה באמצעות מפת סימון שבילים מס' 10 ("מישור החוף הדרומי") ומס' 12 ("הנגב הצפוני") ואפליקציית "עמוד ענן".
נקודות להפסקה/מנוחה: לכל אורך המסלול תמצאו אינספור תצפיות, חורשות, פינות מוצלות ופינות חמד שמתאימות מאוד להפסקות קפה ומנוחה.

שמירת טבע: המסלול נושק לשמורות הטבע "נחל חצב", "בתרונות רוחמה כורכר" ו"חורבת פורה". בשטח יש בעלי חיים לרוב וצמחיה מגוונת ואנחנו רק אורחים זמניים כאן, ועל כן אנו מבקשים לנוע על שבילים ברורים בלבד – אל תשאירו אשפה, אל תרדו מהשביל. אין לשהות ולנוע בשטח בשעות החשיכה! גם בהפסקות מנוחה, החנו את הרכב בצד השביל ולכו ברגל כמה מטרים לנקודת ההפסקה/מנוחה.
תדלוק אחרון לפני כניסה למסלול: בין צומת פלוגות לכניסה לשטח, תחנת "דלק-ג'ו עוזה" על כביש 40
ציוד נדרש: רכב שטח/רכב פנאי עם הנעה כפולה, תקין ומתודלק, גלגל רזרבי תקין + כלי החלפת גלגל, ציוד חילוץ (את חפירה, רצועה + שאקלים לחיבור) אוכל ושתיה/מים, קרם הגנה, כובע.
סיפור הדרך
אנו הגענו מכביש 6 דרום, ירדנו במחלף קרית-גת ופנינו ימינה לכביש 35. בצומת פלוגות פנינו שמאלה לכביש 40 דרום. בתחנת האוטובוס של צומת פלוגות עוצרים לאפס ספידומטר. זו נקודת ההתחלה.
0.0 ק"מ. בתחנת האוטובוס בצומת פלוגות על כביש 40 לכיוון דרום. איפוס ספידומטר.
8.0 ק"מ – 0.0 ק"מ. מימין – שביל מסומן באדום (רפרנס: שלט "בורקס תומר, 500 מטר"). איפוס ספידומטר. נוסעים בכביש משובש לכיוון מערב.
0.7 ק"מ. צומת. ממשיכים ישר והנוף משתנה בבת אחת משדות שטוחים מישוריים ו"משעממים" לנוף גבעי ומעוגל, מנוקד בחורשות.
1.7 ק"מ. שביל מימין – פנו ימינה לסיבוב מעגלי קצר ב"יער איתן" שמדרום למושב איתן הסמוך. בהמשך השביל תמצאו מרבדי כלניות מרהיבים באדום־בוהק.
2.2 ק"מ. פיצול. פנו בשביל השמאלי.
2.8 ק"מ. צומת, ליד אקליפטוסים גבוהים. השביל מתעקל ימינה, לכיוון חממות/מטעים מכוסים ברשת.
3.2 ק"מ. ליד החממות. צומת עם שביל כורכר כבוש. פונים שמאלה בחדות לכיוון שני עמודי מתח גבוה.
3.6 ק"מ. השביל מתפתל בתוך פרדס עוזה.
4.1 ק"מ. צומת בתוך הפרדס. פונים שמאלה, לכיוון דרום.
4.9 ק"מ. שוב על השביל הראשי, המסומן באדום. כמעט בנקודה מס' 4 בה ירדנו ממנו. פונים ימינה על השביל האדום.
5.1 ק"מ – 0.0 ק"מ. צומת של השביל האדום עם שביל "לבן" (לא מסומן בצבע). איפוס ספידומטר. התכנית המקורית היתה להמשיך על הסימון האדום עד תל חסי, אבל בהמשך מעבר ערוץ נחל אדוריים מוצף בבוץ טובעני ועמוק ועומק ה"קוליסים" שכנע אותנו לוותר. לכן פנינו כאן שמאלה ולא הצטערנו. השביל מתפתל בין חורשות ושדות ירוקים-מסנוורים מרהיבי עין
2.2 ק"מ. צומת. פונים שמאלה, לכיוון תל-קשת.
2.3 ק"מ. צומת שבילים קטן. נוסעים ישר, לטיפוס אל תל-קשת. הטיפוס לא קשה במיוחד. ברכבי שטח עם הילוך כוח LOW, שלבו ל-LOW וזחלו בנחת עד למעלה. ברכבי פנאי ללא LOW יידרשו מעט תנופה ואסרטיביות. השגיחו על צמיגי חתך נמוך!

2.6 ק"מ. בראש תל קשת. נוף פנורמי מרהיב של האזור, צופה אל כביש 40, קרית גת ועוד. בסיום הביקור במקום, רדו מהתל דרומה. יש שתי ירידות עיקריות, העדיפו את השמאלית מביניהן (ירידה כפולה, בוחרים בזו המחורצת פחות, משהו שעלול להשתנות לאחר גשמים חזקים).
תל קשת. מקור השם ב"תל אל-קונייטרה" – "תל גשר הקשתות הקטן", הוא גשר מסילת הברזל שהקימו התורכים על נחל אדוריים הסמוך. תל גבוה הנראה בבירור מכביש 40 מול מושב אחוזם. ניתן לראות ממנו את אזור השפלה והנגב המערבי. לא נעשתה בו חפירה מסודרת, אבל על פי הסקר שנעשה במקום החרסים שנמצאו בו הם מהברונזה המאוחרת עד לביזנטית. ממצאים פלישתיים נמצאו במקום והסברה היא שיישוב קטן זה היה קשור איכשהוא לתל חסי הקרוב. במלחמת העצמאות נערכו באזור זה קרבות קשים בין צה"ל ובין הכוחות המצריים הפולשים.

2.7 ק"מ. סוף הירידה, מול קבוצת עצים שמתחתיהם "זולה", על שביל ישראל. פונים ימינה ומיד שמאלה.
2.9 ק"מ. שביל משמאל. אנחנו ממשיכים ישר על שביל ישראל.
5.1 ק"מ – 0.0 ק"מ. חציית ערוץ נחל שקמה. איפוס ספידומטר. זו אחת מהנקודות שעלולות להיות בעייתיות למעבר, במיוחד בזמן גשם חזק ולאחריו. הערוץ הנמוך מתמלא בבוץ טובעני עמוק עם פוטנציאל לשאוב לקרבו את גלגלי הרכב למשך זמן רב ולהבטיח חילוץ מטונף וארוך.... ביום ביקורנו, נהנינו ממעקף יבש ונוח מצד שמאל, אנחנו לא מבטיחים שהוא יישאר כזה לנצח... לאחר חציית הערוץ, פונים שמאלה.
0.3 ק"מ. צומת. שביל ישראל פונה שמאלה, לכיוון דרום. אנחנו פונים בשביל הימני המסומן באדום.
0.8 ק"מ. שביל משמאל, ואח"כ שביל מימין, אבל אנחנו ממשיכים ישר על השביל האדום.
1.2 ק"מ. ירידה קצרה ותלולה מימין. אם יש לכם הילוך כוח LOW – שלבו אותו ורדו בזחילה מבוקרת. אין לכם?.... רדו בזהירות בהילוך הכי נמוך והיעזרו בדוושת הבלמים.
1.3 ק"מ. סוף הירידה. צומת ועליה קצרה ממולנו. פונים ימינה.
1.8 ק"מ. פיצול. פונים ימינה.
2.5 ק"מ. צומת אדום-שחור. אנחנו ממשיכים ישר על השביל המסומן באדום לכיוון תל-חסי שמולנו.
2.7 ק"מ. פיצול. פונים ימינה לטיפוס לתל-חסי. גם כאן, כל רכב כפול הנעה יכול לטפס, אלה שמצויידים ב-LOW יעשו זאת בזחילה נינוחה. אל תסתערו אל הפסגה!!! בסיום הטיפוס ממתין לכם ביתרון עמוק ותלול וחבל ליפול לתוכו...
2.9 ק"מ – 0.0 ק"מ. בפסגת תל-חסי. איפוס ספידומטר. תצפית יפה. בסיום הביקור, רדו בחזרה בשביל בו טיפסתם. אנו חוזרים לכיוון נק' מס' 23 ממנה הגענו.

תל חסי. תל עתיק באזור השפלה הממוקם על גדות נחל שקמה, כ-10 ק"מ מדרום לקריית גת. זיהוי התל אינו ברור והארכיאולוגים היו חלוקים בקשר אליו: קלוד קונדר הציע לזהותו עם העיר המקראית "לכיש", פלינדרס פיטרי קיבל זיהוי זה בשל קרבת התל לחורבת "אום ליקיס". ויליאם אולברייט הציע לזהות את התל עם העיר "עגלון" המקראית, אולם לא נמצא בשטח כל ממצא המאשר או סותר זיהוי זה.

החפירות הראשונות באתר נערכו ב־1890 על־ידי סר פלינדרס פיטרי ותיארך את הממצאים לשנת 1700 לפני הספירה. בשנת 1891 חפר פרדריק בליס בחלקו הצפון-מזרחי של האתר. החפירות הראו שהיישוב בעיר התחתית שייך לתקופת הברונזה הקדומה.
ב-1970 חודשו החפירות בתל על־ידי בתי הספר האמריקאיים לחקר המזרח. עד 1983 נערכו שמונה עונות חפירה. משלחת זו הצליחה להגדיר רצף יישובי מהתקופה הכלקוליתית ועד התקופה ההלניסטית.
0.2 ק"מ, בנק' מס' 24. ממשיכים ישר דרומה
0.5 ק"מ – 0.0 ק"מ. בנק' מס' 23. איפוס ספידומטר. פונים ימינה על שביל מסומן בשחור.
0.1 ק"מ. שביל מצטרף משמאל. אנו פונים ימינה.
0.8 ק"מ. פיצול. אנחנו נוסעים בשביל השמאלי.
1.2 ק"מ. פיצול. פונים בשביל השמאלי.
2.3 ק"מ. פיצול. פונים בשביל הימני, לטיפוס קצר וקליל.
3.0 ק"מ. צומת T. פונים שמאלה.
3.8 ק"מ – 0.0 ק"מ. צומת. איפוס ספידומטר. פונים שמאלה על השביל המסומן בשחור.
1.1 ק"מ. צומת שחור-כחול. אנחנו ממשיכים ישר על השביל שמשנה כאן את צבעו לכחול, לפי השילוט "דרך נוף נחל שקמה".
2.7 ק"מ – 0.0 ק"מ. צומת. איפוס ספידומטר. מולנו תצפית. רוחמה/"בוסתן הצפון". אין כאן שום בוסתן, רק חורשה קטנה - אבל המקום נקרא כך כבר שנים על־ידי השכנים מקיבוץ רוחמה. זהו מקום חביב ביותר למנוחה ולקפה. מי שלא עוצר במקום, פונה שמאלה לירידה. מי שממשיך עוד כמה מטרים לתצפית, בסיום הביקור פונה ימינה להמשך השביל בירידה.

1.1 ק"מ. צומת T. פונים ימינה עם הסימון הכחול.
2.1 ק"מ. צומת. פונים שמאלה עם הסימון הכחול לפי השילוט "דרך נוף נחל שקמה".
3.0 ק"מ – 0.0 ק"מ. צומת. איפוס ספידומטר. מימין – תצפית שמורת בתרונות רוחמה-כורכר. תצפית יפה עם שלטי הסבר. גבול השמורה מגודר ואסור לרדת אל השמורה, גם לא ברגל. לאחר הביקור, חוזרים לשביל הראשי הכחול וממשיכים איתו לכיוון מזרח.
בתרונות. בתרונות או "אדמת-זיבורית", הוא אזור בעל מדרונות תלולים אשר נחרץ ובותר על ידי זרימת מים. הבתרונות נוצרים באזורים אשר הסלעים המרכיבים אותם הם סלעי משקע רכים ודיונות שאינם מלוכדים היטב, נוטים לבלייה ואין עליהם די צמחיה ששורשיה יעגנו את הקרקע. מקומות אלה הם בד"כ צחיחים ונוטים לשיטפונות, ומעט הגשמים היורדים עליהם הם גשמי זעף.
בישראל ניתן למצוא בתרונות בערבה ובאזור ים המלח וכן במישור החוף הדרומי. באזור זה נמצאת שמורת בתרונות-רוחמה-כורכר בסמוך לקיבוץ רוחמה, ושמורת בתרונות בארי בסמוך לקיבוץ בארי.
0.2 ק"מ. פיצול. פונים בשביל השמאלי המסומן בכחול.
0.4 ק"מ. צומת. פונים שמאלה בשביל הכחול.
1.8 ק"מ. צומת. פונים ימינה בשביל הכחול.
2.8 ק"מ. מסעף נחל סד. אנחנו ממשיכים ישר והשביל הופך להיות מסומן כשביל-ישראל (כתום-כחול-לבן).
3.8 ק"מ. צומת. פונים שמאלה לשביל מסומן בירוק לפי השילוט "תל-נגילה".
4.1 ק"מ. למרגלות תל-נגילה. יש שלושה שבילים שמטפסים, שני השמאליים מחורצים מאוד וסובלים גם משיפועי-צד. אנחנו בחרנו בשביל השלישי, הימני ביותר, המוליך אל העץ העתיק שקרס בפסגת התל. לאורך העליה חריצים ומדרגות קטנות, ניתן לטפס בכל רכב כפול הנעה – רכבי הפנאי ללא LOW יזדקקו ליותר אסרטיביות ותנועה רצופה.
4.2 ק"מ – 0.0 ק"מ. בפסגת תל-נגילה, ליד שרידי העץ. סעו לאט ובזהירות כדי לא ליפול לבורות!!!. איפוס ספידומטר. גם כאן תצפית מרהיבה ובסיום הביקור, שובו על עקבותיכם ורדו בזהירות לנקודה מס' 43 בשביל בו טיפסתם.
תל נגילה. תל נָגִילָה הוא תל עתיק על גבעה בגדה המערבית של נחל שקמה בחלקו התיכון, בין כביש 40 וקיבוץ רוחמה. התל נצפה מכביש 40 דרומה לבאר שבע מעט דרומה ממפגש הכביש עם כביש 6 ועליו היה עץ אשל בודד. השם העברי על שמו הערבי של התל – תל אל נג'ילה. באתר נמצאו ממצאים מהתקופה הנאוליתית הקרמית הקדומה ועד התקופה הביזנטית בארץ ישראל. באתר נמצאו ממצאים מהתקופה הנאוליתית הקרמית הקדומה (כ-7000 שנים לפני זמננו) ועד לתקופה הביזנטית.
0.8 ק"מ. בנק' מס' 43. צומת. ממשיכים ישר וחוזרים לסימון הכחול.
1.6 ק"מ. פיצול. פונים בשביל השמאלי המסומן בכחול, בירידה.
1.7 ק"מ. פיצול. פונים בשביל השמאלי, משמאל לחורשת העצים.
2.1 ק"מ. צומת. פונים שמאלה על השביל המסומן בכחול.
2.9 ק"מ. תחנת צינור הגז. ממשיכים ישר על השביל המסומן בכחול.
3.1 ק"מ – 0.0 ק"מ. צומת. איפוס ספידומטר. משמאל – שרידי גשר הרכבת הטורקי הישן על ערוץ נחל פורה.
גשר הרכבת הטורקי. גשר הרכבת ניבנה ערב מלחמת העולם הראשונה, על מנת להעביר כוחות לתוך סיני. הרכבת אמורה הייתה לתמוך בקרבות לכיבוש תעלת סואץ, אלא שהבריטים בראשות הגנרל אלנבי התקדמו מהר מהצפוי, והמסילה הגיעה עד ניצנה בלבד. במהלך המלחמה המגמה התהפכה והמסילה שימשה דווקא את הכוחות הבריטיים מב"ש אל תוך הארץ. גובהו כ־ 15 מטרים מעל הערוץ. המסילה פורקה לאחר המלחמה בידי הבריטים, אך הגשר עוד שרד עד שיטפון גדול אחד בשנות ה-70 וכיום נותרו רק שרידי קשתות בשני צדדיו.
1.1 ק"מ. צומת. פונים שמאלה עם הסימון הכחול, ליד חורשת אורנים יפה עם שולחנות פיקניק.
1.3 ק"מ. צומת. בין גדרות-עץ. פונים שמאלה עם הסימון הכחול ושילוט "דרך נוף נחל שקמה".
1.5 ק"מ. צומת T. פונים ימינה עם הסימון הכחול.
1.9 ק"מ. צומת T. פונים שמאלה עם הסימון הכחול.
2.6 ק"מ. בחניון שמורת חורבת פורה, על כביש 40 דרום. סוף מסלול!
חזרה הביתה – מחניון פורה ניתן לפנות רק דרומה על כביש 40. למי שנוסע צפונה – יש לרדת מכביש 40 במחלף בית קמה ומשם לפנות לכביש 40 צפון או לכביש 6 צפון.