מ' לא הראתה שום סימן לעצבנות, למרות שכלי הרכב שלה אמור להיכנס לשטח חשוף לאויב עוין. היא אפילו לא טרחה לחבוש קסדה או ללבוש שכפ"צ. מ' התחילה לתמרן את הרכב הקרבי לכיוון היעד במבט מרוכז, ידיה על ההגה שלפניה וכפות רגליה על הדוושות. ה"גרדיום" (Guardium) הגיע ליעדו ועצר. מ' כיוונה את המצלמה בעזרת ג'ויסטיק ויכלה לצלם מקרוב את החפץ עד שהתברר כלא מזיק. היא תמרנה בזהירות את כלי הרכב הכבד כך שיסתובב על מקומו ועד מהרה הוא כבר היה בדרך לבסיס – שם חיכתה לו מ'.
שומר הגבול

החברות 'אלביט מערכות' ו'התעשייה האווירית', שיש באמתחתן רקורד מבצעי מוכח עם כלים לא מאוישים, ועבדו על רעיונות נפרדים בנושא כלי רכב יבשתי לא מאויש, החליטו לאחד כוחות והקימו באפריל 2007 את חברת ג'יניוס בשותפות שווה.
ג'יניוס עשתה שימוש בטכנולוגיה שפותחה בעבר על ידי חברות האם והוסיפה פיתוחים רבים משל עצמה כדי להתמודד עם האתגרים המיוחדים שמעמידה ההתמודדות עם תוואי שטח משתנה לעומת שיוט באוויר או בים. תוך שנה היה מוכן אבטיפוס ראשון וצה"ל החל לערוך ניסויים בכלי רכב לא מאוישים שנקראו 'גרדיום סימן 1'. זמן קצר לאחר מכן, בשנת 2009, נכנס 'הסימן 1' לשרות מבצעי לאורך הגבול עם עזה.
הגרדיום משתמש כפלטפורמה ב'תומקאר' המוכר. הגרדיום סימן 2 כבר עושה שימוש בגרסה החזקה והעדכנית ביותר של תומקאר, עם מנוע דיזל מתוצרת זונגשן הסינית בנפח 1,400 סמ"ק. יש לו וריאטור להעברת הכוח והוא משתמש בהנעה אחורית בלבד, עניין שמעורר בעיה מסוימת בתחום העבירות.

'גרדיום סימן 2' מציע פלטפורמה טובה יותר מהדגם הקודם – יש כאמור מנוע דיזל וגם יכולת נשיאת משקל גבוהה ב-500 ק"ג, עבירות משופרת – וכמובן גם חיישנים טובים יותר. כמו כן, הוא יכול לשמש כממסר למערכות קשר, ובעל היכולת לשאת מערכת פיקוד משוכללת במידה ויידרש ויש גם אפשרות להתקין עליו עמדת מקלע.
בתוך תחומי המפעל ראיתי את העתיד – גרדיום סימן 3. הוא כבר לא מורכב על תומקאר, אלא על בסיס טנדר פורד 350F בדומה ל'סנדקט' של פלסן. סדרה 3 תציע יכולת אוטונומית משופרת, יכולת נשיאת מקלע כבד ואפשרות עבודה בקבוצה, זאת כמובן בנוסף על ההנעה הכפולה ויכולת הכביש המשופרת של ה-F350.
זה לא משחק מחשב – זו נהיגה אמיתית!

באמצעות המצלמות המשוכללות יכולתי לראות את נתיב הנסיעה לכל כיוון שרציתי. דרור שילב בעבורי דרך המחשב את מצב הוריאטור של הגרדיום ל-D, שחררתי את הבלם ומסכי הפלזמה הראו לי שהתחלתי לזוז. אחרי מספר תמרונים בחצר המפעל, התחלתי לתפוס את העניין וליהנות כמו ממשחק סימולטור משוכלל. אבל שלא תטעו, לא מדובר פה בסימולציה וירטואלית של נהיגה, אלא בנהיגה אמיתית על כלי רכב אמיתי ופה יש גם פואנטה. מסתבר שמפעיל הגרדיום חייב להיות נהג אמיתי ולא רק 'גיק מחשבים', שהוא אלוף במשחקי רשת.
יצאתי החוצה והתיישבתי על כסא הנהג המוכר של התומקאר, אבל דרור הזהיר אותי שלא לגעת בשום כפתור או ידית ורק ליהנות מהנסיעה, שנשלטת מרחוק מהמשרדים הסמוכים. חגרתי חגורה, שילבתי ידיים ומנוף בורר הוריאטור מיצב את עצמו למצב נסיעה. ההגה הסתובב מעצמו ימינה והגרדיום התחיל בתנועה מעט מגושמת בחצר המפעל. זו חוויה מוזרה, אולי קצת כמו נסיעה עם רוח רפאים בתור נהג.
אחרי שבילינו במשחקים מעין אלו בחצר המפעל, הגיע הזמן לראות את 'הגרדיום' גם קצת בשטח.
דרור ודודו אשבל – מדריך הנהיגה המיתולוגי מהצבא, שגם יועץ למפעל ג'יניוס – הובילו צמד גרדיומים סימן 1 וסימן 2 לשבילים הבוציים שבאזור המפעל. אחרי סדרת צילומים ארוכה של תומר, שהנציחה את כלי הרכב בשטח, אפשר להגיד שהמשקל של המערכות הנוספות שמורכבות על התומקאר לא מועילות לו במיוחד בתחום העבירות, אבל הוא בהחלט נוסע יפה בשבילים. בכל מקרה, הרי לא לכך נועד. אין ספק שהבחירה במשפחת ה-F של פורד כפלטפורמה ל"גרדיום 3", תשדרג משמעותית את יכולות הנסיעה בכביש ובשטח.
ובעתיד?
בראיון שערכתי באותו יום עם מנכ"ל ג'יניוס, יואב הירש, שאלתי מתי לדעתו תגיע הטכנולוגיה המוצגת בגרדיום לשוק כלי הרכב האזרחיים והאם נוכל בעתיד לראות מכוניות לא מאוישות, שעושות בעבורנו את העבודה "השחורה", דהינו לעמוד בפקקים או למצוא חניה בתל אביב, והנהיגה תישאר רק בשביל שעות הפנאי וההנאה.
יואב חשב לרגע, וענה: "אני לא נביא ולא רוצה להתנבא, הטכנולוגיה כבר קיימת אבל היא עדיין יקרה מאד, מורכבת וכבדה. אבל אפשר להניח שתוך חמש עד עשר שנים, כבר נראה כלי הרכב אזרחיים רבים משתמשים בה".