אני הרי חמוש ברכב השטח הכי מצויד שיש עם הילוך כוח קצר במיוחד, שתי נעילות דיפ', צמיגי שטח בקוטר '33 ומהלך מתלה שיגרום רגשי נחיתות למתעלמת קרקע. כיוונתי את החרטום הקטום ישר לעבר ענן צחור והתחלתי לטפס לכיוון סוף ההר. הרוביקון לא מתרגש מהשיפוע, המנוע בקושי על 1500 סל"ד נוהם לו מתחת למכסה – והשביל שממנו התחלתי הולך ומצטמק במראה הפנימית. לא נבהלתי מהשיפוע החד שמוכר לי אינטימית ולמרות שלא סובבתי גלגל עליו מזה זמן רב חשתי בבית. אלא שאז הגעתי לחלק התלול ביותר ואותו מעבר שהייתי חולף מעליו בהנפת גלגלים פוטוגנית, נטחן כדי פודרה דקה ממנה מבצבצות אבנים גדולות שנקרעו ממדף הסלע בגלגליהם הגסים של האמרים צה"ליים. גל קור חלף בעמוד השדרה שלי מקפיא באחת את כתם הזיעה שהחל לצמוח בגב החולצה. השיפוע תלול מדי, המכונית בזווית בלתי אפשרית ולעצור עכשיו תגרום מייד לכישלון המעלה. מבלי להקדיש יותר מדי מחשב לעניין, ברפלקס אם תרצו, אולי בעצם ניסיון, המשכתי בקו ההתקדמות המקורי ורק שלחתי יד מהירה למתג הנעילה האחורית, נורית קטנה הבהבה ואז הפסיקה והרוביקון החרדלי מתח רגליים טופף וחלף מעל לניסואז המסולע הזה מבלי שמשהו אפילו יגע בגחונו.
לא מאמין שהצלחתי להגיע למעלה מבלי להסתבך כלל, תוך כדי שאני מסדיר נשימה אני רואה את הדיפנדר הישרדות לוקח קו אחר לגמרי, ומגיע מעלה כמה דקות אחרי. הייתי כל-כך מבסוט מהעניין שהייתי חייב לרדת ולנסות זאת שוב.

ועתה הם כאן אצלנו בגרסאות החדשות והמעודכנות ביותר למפגש שעשוי להיות – אם לשפוט לפי הכיוון שעולם רכבי השטח/פנאי מושך אליו – אחד האחרונים מסוגו אבל אני מקווה מאוד שלא.

מול זה יש את הרנגלר אשר נמכר בעיקר בארה"ב כרכב "כיף" לצעירים, הוא מיוצר במספרים גדולים הרבה יותר ומחירו עממי ונגיש. היצע המנועים רחב וכולל שני מנועי בנזין ודיזל אחד כך גם רמות האיבזור רבות – מגרסת הנעה אחורית צנועה ועד לרוביקון המאובזר.
לשני הכלים יכולת רבה ושניהם כאן למפגש פגושי ברזל וסרני פלדה.
מעלות
בדרך לחורשן לא היה קשה לבחור במכונית הנעימה יותר. הרנגלר עם גגו הקשיח ומנוע הבנזין החרישי היה הרבה יותר נעים ונינוח על הכביש מאשר הדיפנדר. מולו הדיפנדר מציג רעש מנוע נוכח ולכיסוי הברזנט המקומי נטייה מרנינה להתנפנף ברוח. מצד שני אם אתם אוהבים את זה תחושת ה"משימה" בדיפנדר היא הרבה יותר חדה ומכניסה למצב הרוח הנכון כבר בהתחלה. מאחרי הגה הרוביקון הנסיעה היא פרייבטית לגמרי – כולל עוצמת הקול שבה יש לשוחח עם הנוסעים.
שתי המכוניות אינן מכוניות נהיגה ואם להיות כנה, כל פרייבט שפוף בשווי שימוש 1 יהיה עדיף על כביש מפותל. עם זאת שני בריוני השטח אינם מפגינים התנהגות מסוכנת וינועו בקצב התנועה או מהר ממנה בכביש הפתוח ויתנהלו באופן נמרץ בכביש מפותל. לדיפנדר ההיגוי העדיף (ברוביקון הוא קל מדי ועמום לגמרי) וזמינות הכוח של מנוע הדיזל ותיבת ההילוכים עם ששת יחסי ההעברה שומרת את הקומקום הזה ברתיחה כל העת. להנעה הכפולה הקבועה יתרון ברור באחיזת הכביש ומנוע הדיזל החדש חסכן ביחס ל-V6 שברוביקון.
ואז הגיע החורשן והרוביקון נסע עליו אוטוסטראדה. שיפועי צד, מדרגות גבוהות, דרדרת ומה לא. ההר השליך לעבר הג'יפ החרדלי את כל הארסנל שיש לו. והרוביקון כאילו חייך בביישנות ופשוט טרף אותו. מעולם לא נסעתי על פני ההר הזה בכזה בטחון, שלא לומר זילזול, שאני מסוגל להתמודד בכל אתגר. וזה להזכירם עם מכונית סטנדרטית מהמפעל! ירדתי את המדרגה האחרונה ופשוט חיבקתי את ה-MTR'ים המאובקים "איזה מותק"!

אסים וקשתות
מהחורשן שמנו פעמינו לעמק הירדן – דרך השטח אלא מה. שם, על פני שבילי העמק הפתוחים והמהירים מתגלה נקודת תורפה של הרוביקון: יחס ההעברה הגבוה – High. שהוא פשוט ארוך מדי ולתיבת ההילוכים הידנית אשר למרות ששת הילוכיה, נגועה בחורים בין יחסי ההעברה. זה בלט בעבר כשנהגנו ברוביקון אנלימיטד בחולות, וזה בולט עתה כשהמנוע החדש (חדש ברנגלר עתיק בקרייזלר) למרות 200 סוסיו ונפח של 3.8ל', נופל מתחת לעקומת היעילות ולא מפיק דבר זולת קללות נמרצות של עבדכם.
הדיפנדר כאמור רחוק מלהיות מכונת נהיגה, אולם זמינות הכוח המצוינת, מתלים מרסנים ומכוילים היטב והגה עב משקל ומתקשר מאפשרים צליחת שבילים מהירה באופן מעורר. על גבה של רמת סירין בשלהי קיץ הדרכים מלאות גרגרי אדמה מתפוררת, האחיזה מועטה ופוחתת ככל שעולה הקצב והדיפנדר עם החיבור המיידי שלו לקצות העצבים, נחמד הרבה יותר מהרוביקון המלוקק.
בתחום הבלימה שתי המכוניות לא מצטיינות ולשתיהן בלמים ספוגיים ורכי-נשיכה. הרוביקון נהנה מיתרון כאן בעיקר בזכות משקלו העצמי הנמוך יותר (כ-100 ק"ג) ומרכז כובד שפוף יותר.
פיש אנד צ'יפס
הדיפנדר הוא לגמרי גרעין קשה. רוב האנשים שאני מכיר אשר יעלו בפעם הראשונה מפרייבט לדיפנדר יהיו מזועזעים – לא פחות. מצד שני עבור מי שכבר נמצא בזירת ההצלבות, מספקת גרסת הישרדות של הדיפנדר כלי מרתק וסקסי שמוכן לצאת לשטח כבר מאולם התצוגה. בהתחשב באפרוריות שבה מגיע אותו דיפנדר 90 ברזנט מאנגליה – הרי שהישרדות הוא לא פחות מהעליזות בהתגלמותה. חשוב להזכיר את הכננת היקרה והשימושית, מיגוני הסף שישנם וחישוקי הסגסוגת הנאים שמחליפים גלגלי פלדה מלאה חקלאיים לגמרי. והוא זמין, מיובא מאופן סדיר בידי יבואן מוכר ועולה כמו גרסה מאובזרת של רכב פנאי רך.

פורסם בשטח 48 (גיליון דצמבר 2008)