ביום שישי האחרון, 4.1, הופיעה ידיעה ב-YNET עם כותרת שלא מותירה מקום לספק. ^
עכשיו זה רשמי: נשים והומואים נוהגים פחות טוב^. שלא במפתיע, הידיעה עוררה תגובות: מעל 250 כאלו שפורסמו באתר, ומן הסתם עוד רבות שנפסלו וצונזרו. זה קרה בדיוק בזמן כדי להביא עוד כניסות לאתר הפופולרי לקראת סוף השבוע, למקרה שלציבור יימאס לשמוע על האשפוז הכפוי של בריטני ספירס.
אלא שעיון בגוף הידיעה עורר אצל הח^מ תמיהות. אמנם במשפט הראשון מדובר על מחקר אוניברסיטאי מכובד, שמסקנותיו – נשים והומואים הם נהגים גרועים. אלא שבהמשך מתברר כי בעצם המסקנות הן ש^גברים הטרסקסואלים מבצעים טוב יותר משימות שמצריכות ניווט והתמצאות במרחב^ – לא בדיוק תיאור של נהיגה.
חשדותי התגברו כאשר בהמשך הידיעה תואר אופן ביצוע המחקר: השתתפו בו 140 נבדקים בלבד, לכל הדעות מדגם קטן כאשר הוא אמור לכלול נציגים של כל שלושת ההעדפות המיניות; ומה שיותר מעניין – המחקר לא כלל שום אלמנט של נהיגה, והתבצע כולו על מחשבים. למעשה, כלל המחקר שני מבחנים מוכרים, שנועדו לבחון למידה במרחב ופיתוח זכרון... אז היכן נכנסת נהיגה לכל העסק?
החלטתי ללכת למקור הידיעה – העיתון
דיילי טלגרף הבריטי (כפי שאכן צוין בידיעה ב-YNET, אגב). הכותרת שם היתה זהה לזו שב-YNET – לפחות זו לא היתה המצאה ישראלית – ובגוף הידיעה היו עוד קצת פרטים, אשר איששו את חשדותי כי המחקר המדובר לא בחן מאום הקשור לנהיגה.
חפירה נוספת העלתה
דיווח יותר ענייני על אותו מחקר, באתר מדעי בשם Science Daily. הכותרת שם היתה שונה לגמרי: ^חוקי מציאות מדומה מדווחים כי גברים הומוסקסואלים מנווטים בדרך דומה לנשים^. שזה אפילו לא דומה ל^נשים והומואים נוהגים פחות טוב^. מגוף הידיעה התברר כי מטרת המחקר, שנערך באוניברסיטת ^קווין מרי^ הלונדונית, היתה בכלל לגלות האם יש קשר בין יכולת למידה וזכרון מרחביים לבין אוריינטציה מינית! בין היתר, מסקנות המחקר אמורות להראות לפסיכולוגים שערכו אותו האם יכולת הלמידה וההתמצאות המרחבית משתנה עם הגיל, והאם ניתן להתאים באופן יעיל יותר טכניקות טיפוליות לאוכלוסיות מזדקנות...
שום קשר, אפילו קלוש, לנהיגה.
YNET העבירו את הדיווח של ה'טלגרף' כלשונו, פחות או יותר, ועל כך אולי קשה לבוא אליהם בטענות – גם אם ניתן היה לצפות כי יהיו ערניים יותר לתוכן הידיעה שהם מפרסמים ולקשר בינו לבין הכותרת. לגבי רמת האתיקה של ה'טלגרף' והמרדף אחר כותרות סנסציוניות... כאן אתם מוזמנים להסיק את מסקנותיכם האישיות.
ואולי העיקר הוא שאפשר להרגע. מי יודע, נשים אולי באמת נוהגות פחות טוב מגברים, ואולי גם הומואים נוהגים פחות טוב מגברים הטרוסקסואלים – אבל המחקר המדובר לא רק שלא הוכיח זאת, אלא כלל לא עסק בזאת.