הדלתא החדשה לא תחזיר את לנצ'יה למסלולי הראלי המאובקים, אבל כן תסמל את חזרתה לתחום הקומפקטי החשוב באירופה, והיא משתמשת במתכון דומה לקודמתה – התבססות על פיאט קומפקטית עם שינויים מתבקשים. בעוד הדלתא של שנות השמונים נשענה על שילוב בין רצפת הריטמו (בעצמה פיתוח של ה-128 הוותיקה) ומתלים של הבטא, החדשה נשענת על פלטפורמת הבראבו (פיתוח לסטילו הוותיקה) עם הארכת בסיס הגלגלים ב-9 ס"מ – מה שיוצר את בסיס הגלגלים הגדול בתחום הקומפקטי, 270 ס"מ. הרולד וולטר, האחראי על פיתוח מוצרים חדשים בקונצרן האיטלקי, גאה לספר לי שהדלתא החדשה פותחה תוך 15.5 חודשים – והפעם ללא עזרת חברת מגנה-שטייר. "אתה רואה. זה יותר מהר ממה שלקח להם להביא את הבראבו לייצור". אבל הוא גם מסביר לי באופן נחרץ שלא תהיה מהדורת אינטגרלה. "הפלטפורמה הזו אינה מסוגלת לקבל הנעה כפולה. הפלטפורמה הבאה שלנו, זו שתשרת את האלפא 147 שנציג תוך שנה, יכולה ותקבל זאת". אז אולי בדלתא הבאה.
מפגש ראשון
כבר במפגש המקדים, כאשר המזרקות של ארמון ורניה מתחרות בגשם של צפון איטליה, ברור שהלנצ'יה החדשה נעה בין הטיפות – בדיוק כמו שרוצים הוריה. המראה נע בין סטיישן אקטיבי לקומפקטית ספורטיבית, מגודל מקטגוריית הגולף אך קליל מהמשפחתיות. אין כאן אזכור נוסטלגי למקור של ג'וג'ארו, ואם כבר זכרונות, אז אולי משהו מתפישת הבטא HPE הרב-שימושית עולה. היא יותר מיוחדת מיפה, יותר מעניינת מאשר כזו שגוררת התלהבות. אבל היא בהחלט גורמת להביט שוב ושוב בחרטום – זה שמשתמש בסממני התזיס, וזוכה לאיפור פנסי לד – וגם באחוריים שעושים שימוש בשמשה חסרת מסגרת, בסגנון האפסילון והמוזה, וביחידות תאורה מעניינות.
לנצ'יה מדברים רבות על ה"דלתא" של הדלתא, והם מתכוונים במיוחד לתא הנוסעים שמציע מידות נדיבות מהמקובל. ודווקא כאן מקבלת מורשתו של ג'וג'ארו האגדי ביטוי: כאשר הוא הציע לפיאט את הדלתא היא היתה אמורה להיות הראשונה באירופה עם מושב אחורי שנע על מסילה. ארבעה עשורים אחרי, מאמצים בלנצ'יה את הרעיון עם מושב מפוצל בעל כוונון מלא (מרחק וזווית), והתוצאה היא מרחב עצום לרגליים מאחור. המרחב לראש קצת פחות מרשים, בייחוד עם צמד גגות הזכוכית. אבל גם כאשר המושב האחורי נמצא הרחק מאחור, עדיין נפח תא המטען מספק עם 380 ליטר (וזה יכול לגדול ל-465). כך או כך, שפת ההטענה גבוהה מדי.
ומלפנים? סביבת הנהג מתאפיינת בקווים נעימים ועיצוב נאה, בייחוד אם בוחרים בשילוב גווני הקרם. אבל למרות הניסיון ליצור סביבה סולידית על חשבון הייחודיות של פעם, האיכות אינה ברמת יצרני היוקרה הגרמניים עימם רוצה לנצ'יה להתחרות. זה נוגע לחוסר אחידות בחומרים ובהרכבה וגם למתגים ולמנופים המוכרים מהבראבו (ואף מהסטילו). קשה להבין גם מדוע התעקשו האיטלקים על שפע מתגי-דמי שאינם נאים במיוחד – זה סתם מבלבל, וכך גם צג המידע (מחשב דרך) העמוס, והפקדים שמוצבים על התקרה בגרסאות המצוידות. המושבים, אגב, נאים ונעימים, בניגוד לתנוחת הנהיגה הבעייתית.
אבל בואו נעזוב את ההערות הקטנוניות. כבר בוקר, ואני בכל זאת קצת נרגש להתניע לנצ'יה חדשה, על אחת כמה וכמה כזו עם סיכוי להגיע אלינו. אבל כדי שלא אטפח ציפיות לנצ'יה מתייצבת להשקה עם מספר מנועים, שרובם מעדת לוגמי הסולר. כן, היה גם 1.6 נטול מצמד... אבל זה היה דיזל עם תיבה רובוטית. וכאשר מנוע ה-1.8 ליטר בנזין עוד לא מוכן, והתיבה האוטומטית עדיין רחוקה, נראית גרסת ה-1.4 ליטר המוגדשת הקרובה ביותר לדרישות המקומיות שלנו. נשמע קצת בעייתי, בייחוד אם לוקחים בחשבון את התיבה הידנית, אבל זה מה שיש. זה, ותקוות היבואן שבעתיד תשודך למנוע תיבה רובוטית.
אבל ללנצ'יה יש דיזל חזק יותר. מדובר ב-1.9 ליטר כפול המגדשים שמייצר 190 סוסים (222 קמ"ש ו-7.9 ש'). ההבדל בין השניים אינו בולט בסל"ד נמוך, שניהם מושכים יפה בתנאים יומיומיים, אבל התחושה היא שמנוע ה-1.9 נושם טוב יותר ונכון יותר לטפס מעלה, שם הוא גם זריז יותר. יש לו אופי יותר ספורטיבי וזה בולט גם בזינוקים עם כל הנשמה, שגורמים לגלגלים הקדמיים להסתחרר ולמתלים הקדמיים לוויברציות.
פרברי טורינו המנומנמים לא היו המקום ההולם למתוח את שרירי הדלתא, לפחות לא את אלה שאחראים על הפוטנציאל הדינאמי. הרושם הראשוני אומר מכונית שמרגישה בוגרת, בטוחה ואפילו מעט גדולה ומיושבת. אין בה את השובבות או את שינויי הכיוון המהירים להם היית מצפה מיורשת של אלופת ראלי. במקום זאת היא מדודה, רגועה וסלחנית ומציגה אחיזה גבוהה כיאה לגבירה יוקרתית. נראה שהשיפור הגדול לעומת הבראבו הוא בהיגוי שקיבל תחושה ומשקל נכונים יותר ואינו סובל מערפול מוגזם.
לנצ'יה הביאה להשקה גם מכונית המצוידת במערכת הבולמים האקטיביים (שליטה אלקטרונית), אך בנהיגה קצרה היה קשה לחוש בהבדל לעומת המערך הרגיל. בשני המקרים הציגה הדלתא נוחות טובה שלא על חשבון ריסון המרכב.