בשנים האחרונות אנו עדים לגל של גנבי רכב פלסטינים שמעלים בקבוצות פייסבוק תמונות של מכוניות גנובות, כולל לוחיות הרישוי, ומציעים אותן למכירה - לרוב במחירים נמוכים מאוד כדי להיפטר מהם במהרה, וללא כל ניסיון להסתיר את זהותם. כתוצאה מכך, כמעט מדי יום מתלונן בעל רכב ישראלי שמזהה את רכושו מתפרסם ברשתות החברתיות.
אלא שבחודשים האחרונים, גם בעקבות הידוק טבעת הלחץ של כוחות הבטחון באזור השומרון והמשולש והמאמצים של יחידת אתג"ר, חל שינוי בדפוסי ההתנהגות של הגנבים; יותר ויותר פוסטים מועלים באותן קבוצות תוך טשטוש של לוחית הרישוי. "זה כאב ראש הלוחיות רישוי; היו כמה מבצעים בחודשים האחרונים שראינו שוטרים שנכנסו לכפרים, הוציאו רכבים. אבל למה הם צריכים את זה"?!, אומר לנו מרוואן, בחור מטול כרם, שמנהל מאחורי הקלעים את אחת מהקבוצות הגדולות בפייסבוק שעוסקות במכירת רכבים בקרב המגזר.
על אילו מבצעים הוא מדבר, וממתי משטרת ישראל פועלת בשטחי הרשות במטרה לחלץ משם רכבים ולא מחבלים? עובדה; ברצף אירועים, משטרת מחוז ש"י בשיתוף יחידת אתג"ר בלהב 433, מג"ב איו"ש וכוחות צה"ל מאוגדת איו"ש והמנהל האזרחי, קיימה בחודש נובמבר מבצע מורכב במסגרתו הושבו כ-100 כלי רכב אשר נגנבו בתקופה האחרונה מרחבי הארץ והועברו לשטחים.
בפעילות נוספת של יחידת הגדעונים 33 בשת"פ יחידת אתג"ר בלהב 433 ובליווי כוחות חטמ"ר בנימין, נעצר בחודש ספטמבר צעיר במחנה הפליטים אלאמערי בראמאללה, בחשד לגניבת רכבים מתחומי ארץ ישראל. על פי הודעת המשטרה, החשוד תיעד את עצמו בסמוך לרכבים הגנובים ברחובות רמאללה ופרסם את הסרטונים ברשת החברתית טיקטוק, תוך הבעת זלזול בחוקי מדינת ישראל.
"חשבונות פייסבוק מרמאללה"
כאמור, מנהלי הקבוצות בפייסבוק שבהן מוצגים רכבים גנובים של ישראלים מודעים לשיח הציבורי בנושא המתקיים בתקשורת המקומית, ולכן מסננים בקפדנות רבה יותר את בקשות ההצטרפות, מציין עומר מרסיאנו, מנהל קבוצת ״נגנב לי״, שבה 24 אלף חברים נכון לשנת 2025, והיא רק הולכת וגדלה ככל ששיעור הגניבות בישראל מזנק במקביל.לדבריו, כמות הבקשות להצטרפות לקבוצה אכן צמחה מדי יום בשל העלייה בכמות הגניבות בשנים האחרונות - אבל ישנם תמרורי אזהרה. “בהרבה מאוד מקרים אנו נתקלים בבקשות הצטרפות של חשבונות פייסבוק מרמאללה, שכם וכדומה. אם בעבר הייתי יכול לאשר 200 חשבונות בלחיצת כפתור, היום אני חייב לעבור על כל בקשה בנפרד ולוודא שמדובר באדם שאינו תושב השטחים שמחפש מידע על רכבים גנובים. זה קריטי, מכיוון שהם משתמשים במידע הזה כדי לטשטש עקבות, להחליף לוחות רישוי ולהעלים סימנים מזהים כמו סטיקרים ייחודיים או פגמים שאפשר לשנות ברכבים שנגנבו".
עוד אומר לנו מרסיאנו: "כיום כמעט בלתי אפשרי למצוא כלי רכב גנוב שעליו קיימת הלוחית המקורית". לדבריו, חלק מחברי ומנהלי הקבוצה בודקים פרסומים של רכבים למכירה בקבוצות בשטחים ושמים לב לדפוסים חוזרים, כמו רכבים שמפורסמים עם לוחית קדמית ואחורית שאינן תואמות או ללא לוחיות כלל. מפעם לפעם, אף מתפרסם רכב עם לוחית מקורית, ואז ניתן לזהות שהוא נגנב מהארץ ולגלות מיהו בעליו.
הלך הכסף?
"אין ספק שאנו מברכים על כל מבצע כזה בו מוחזרים רכבים לישראל, אבל זו טיפה בים ומספרם שואף לאפס אל מול מספר הרכבים שנגנבים מידי שנה", אומר לנו בכיר באגף תביעות רכב של אחת מחברות הביטוח הגדולות. לדבריו "נדמה שאולי הם מפחדים לפרסם את הרכבים הגנובים עם לוחיות רישוי גלויות, אבל הפחד להיתפס כאשר הם גונבים את הרכבים – קטן מאוד".הצניחה במפלס הפחד של הכנופיות או העליה בתעוזה מנגד נבעו גם בשדרוגים בשיטת הפריצה, שמוגדרת כמעט כ"אילמת". על פי נתוני חברות האיתור, לאורך השנה האחרונה, ב-80% מתוך סך גניבות הרכב נעשה שימוש במשבש סלולרי היוצר מיסוך על הקליטה הסלולרית ותשדורת GPS וקונה לכנופיות זמן יקר כדי להמלט מהמקום. בפוינטר מסבירים כי הדבר מעיד על כנופיות מאורגנות ומתוחכמות עם ציוד אלקטרוני יקר, אשר מסופק להם על ידי משפחות פשע.
אפס הרתעה
לתוך העדר הפחד של גניבת הרכבים, צריך להכניס משתנה נוסף – הידיעה כי מאסר לתקופה ארוכה במקרה של הרשעה - נמוך מאוד. בישראל, העונש על גניבת רכב הוא שבע שנים על פי סעיף 413ב בחוק העונשין הקובע: ”הגונב רכב, דינו – מאסר שבע שנים. הנוטל רכב ללא רשות מבעליו, והוא מעבירו למקום אחר או לאדם אחר בנסיבות המצביעות על כוונה שלא להחזירו לבעליו, אף אם עשה כל אחד מאלה על-ידי אחר, דינו – כדין גונב רכב".בפועל, במקרים רבים, הענישה שוות ערך לנזיפה. כך למשל: בית המשפט גזר את דינו של בן מיעוטים בן 23, שהואשם בגניבת חמישה כלי רכב מאזורים שונים בארץ ושלח אותו לתקופה של 43 חודשי מאסר בלבד. הסיבה להקלה הדרמטית בעונשו? השופט התחשב בגילו הצעיר של הנאשם, נסיבותיו האישיות והבעת החרטה.
"אין זה סביר, כי חשוד בגניבת רכב שנתפס ונאספו לגביו ראיות מפלילות, ישוחרר תוך ימים ספורים ממעצר, ולבסוף יישא בעונש מגוחך, אם בכלל. כך לא מייצרים הרתעה וכך לא מונעים את הגניבה הבאה. על השופטים בישראל להכביד ידם, ולהחמיר בענישה, תוך שלילת החירות לפרק זמן ארוך, למורשע בעבירה זו", מציין עו"ד אסף ורשה, מבכירי המומחים בישראל בתחום דיני הרכוש.
עוד מוסיף ורשה כי "רפיסות הענישה מחלחלת לתודעת הגנבים והופכת את הסיכון למגוחך מבחינתם". לדבריו במקביל לכך, המדינה צריכה להפעיל לחץ על הרשות הפלשתינית. "המכונה המשומנת של גניבת רכבים, נעשית תחת עיניה הפקוחות".
נתונים מדאיגים
בהערת שוליים. לאחרונה פרסמה רשות המסים את דו"ח "ענף הרכב בישראל - מבט לאחור", בו נסקרה בין היתר פעילות גנבי הרכב במדינה לאורך השנים. גם ברשות מכירים בעובדה שאנחנו במדרון ובאחת התקופות המאתגרות שידענו מבחינה בטחונית, וכי "מדובר בתופעה מתרחבת ומדאיגה".ברשות מצביעים על כמה ציוני דרך שליליים וחיוביים, רחוקים וקרובים שממחישים מדוע דווקא בשנה האחרונה שוררת אווירה של חוסר אונים. על פי נתוני הרשות, שנת השיא של גנבי הרכב הייתה ב-2006, אז נגנבו בשנה אחת מעל 22 אלף כלי רכב - כ-15 אלף פרטיים. אלא שמאז, חלה ירידה בזכות שיפור אמצעי המיגון וב-2020, על אף הגידול בכמות כלי הרכב על הכבישים - ירד הנתון ב-72%.
המגמה התהפכה לדברם החל ב-2021, וב-2023 נרשמה צמיחה של 135% בכמות הגניבות לשיא של שלוש שנים - 15 אלף בשנה. עוד נתון מעניין, אולי שווה להצמיד לו כוכבית למי שגזר על עצמו לרכוש רכב גניב במיוחד, דן בחודשי הפעילות האינטנסיביים ביותר של הכנופיות. אלה, כך מתברר מעדיפות את חודשי החורף - נובמבר-דצמבר-ינואר, לכאורה בזכות הפעלת שעון החורף ורדת החשכה בשעה מוקדמת.