חברת מרצדס בשלבים מתקדים של מבחני דרכים המערבים סוללות מצב מוצק, תוך שיתוף פעולה עם Facttorial, סטארט-אפ אמריקאי המשתף פעולה גם עם סטלנטיס ויונדאי-קיה. יוזמה זו מבטיחה צעד משמעותי לקראת גיוס טכנולוגיית סוללות מתקדמות בכלי רכב חשמליים ושדרוג חווית הנהיגה והפחתה משמעותית של חרדות טווח וגם טעינה (בהתאם להתפתחות התשתית כמובן). 

סוללות המצב מוצק הנבדקות על ידי מרצדס מבטיחות צמיחה של 25 אחוז בטווח מבלי להגדיל את גודל הסוללה או משקלה. לדוגמה, גרסת המבחן של מרצדס EQS צפויה להגיע לטווח העולה על 1,000 קילומטרים (620 מיילים), שיפור בולט לעומת המקסימום הנוכחי של כ-800 קילומטרים לפי מחזור WLTP. 

צילום: יצרן

מאז 2021, מרצדס השקיעה "מיליונים דו ספרתיים" - ככל הנראה עשרות מיליוני דולרים - בפקטוריאל האמריקנית כך מדווחים בסוכנות הידיעות 'רויטרס'. הטכנולוגיה של הסטארט-אפ כוללת אנודת ליתיום-מתכת וטכנולוגיית מערכות אלקטרוליטים, אשר נועדה להשתלב בצורה חלקה בקווי ייצור קיימים של סוללות ליתיום-יון. לפי מרצדס, שיטה זו יכולה לייעל את השילוב של סוללות מוצק על ידי צמצום מערך הייצור והקטנת המשאבים הנדרשים להפעלתו.

מצב מוצק לעומת ליתיום-יון: קפיצה טכנית

בניגוד לסוללות ליתיום-יון קונבנציונליות, המשתמשות באלקטרוליט נוזלי ומפריד בין האנודה לקתודה, סוללות מצב מוצק משתמשות במדיום מוצק המשלב רכיבים אלו. עיצוב זה מאפשר תאים דקים יותר, מה שמוביל למספר יתרונות:  צפיפות אנרגיה גבוהה יותר, טעינה מהירה יותר וגם ברמה הבטיחותית הן מציעות חוזק או שרידות טובים יותר. עם זאת, ייצור סוללות מוצק בקנה מידה שיאפשר להפיץ אותן ברמה גלובלית ניצב בפני לא מעט בעיות, הראשונה שבהן היא העדר יצרנית רכב שמציעה אותן בכלי רכב בייצור המוני.
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

צילום: יצרן

בעוד מרצדס מאיצה את הפיתוח במתקנים העצמאיים שלה, יצרניות רכב אחרות טרם השתכנעו שזו השיטה הנכונה קדימה;  ב.מ.וו למשל רואה את הטכנולוגיה כיקרה מדי לעת עתה ומקדישה את כל מה שיש לה לשיפורי ליתיום-יון. מרטין שוסטר, בכיר בחטיבת ההנדסה של ב.מ.וו מעריך ציר זמן של שמונה שנים לפני שסוללת מצב מוצק תהפוך לרכיב חיוני ברכב החשמלי.

קבוצת רנו נותנת עדיפות לסוללות ליתיום-יון נטולות קובלט אך שומרת על מצב מוצק כמטרה עתידית, מחוזקת על ידי שותפות עם ענקית התעופה איירבאס. לעומתה, ובדומה למרצדס, פולקסווגן משתפת פעולה עם הסטארט-אפ האמריקאי QuantumScape בפיתוח סוללות מצב מוצק. 

טויוטה, מי שבכלל לא העריכה שיש דחיפות להכנס לעולם הרכב החשמלי המלא, בדקה סוללות מצב מוצק במשך שנים, כשהיא מכוונת לייצור מוגבל של רכבים חשמליים עם מצב מוצק עד 2025.  חברת BYD מתכננת להציג סוללות מוצק ב-2027, במטרה לייצור המוני עד 2030. פה צפויה בשורה יותר פרקטית לצרכן, שכן מדובר במותג עממי. 

ציוני דרך

מבחני הדרך של מרצדס מדגישים את הפוטנציאל של סוללות מוצק לחולל מהפכה בביצועי רכבים חשמליים. אם הכול יתנהל כשורה ובלוחות הזמנים שנקבעו, טכנולוגיה זו עשויה להאיץ את המעבר ממנועי בעירה פנימית, ולהציע לצרכנים טווח ובטיחות גדולים יותר.