טסלה, המזוהה כל כך עם מנכ"ל החברה אילון מאסק, נאלצת להתמודד עם שורת שערוריות פרי יצירתו של מאסק ותגובות הנגד כלפיהן. נדמה כאילו בכל רגע ישנה כותרת חדשה ולא ממש מחמיאה: בין אם מדובר במיצג השנוי במחלוקת מול הבית הלבן, הירידה במוניטין ומסירות בגרמניה בפרט ובאירופה בכלל, מחאות עזות עד כדי ונדליזם בארה"ב (ולא רק) שגורמות לנטישת לקוחות ועוד. ועכשיו גם קנדה מצטרפת ל"חגיגה".
43 מיליון דולר בשלושה ימים
בשבועות האחרונים שמה של טסלה עולה שוב ושוב בכותרות המדיה בקנדה, ולא רק סביב מלחמת הסחר בין ארה"ב לשכנה מצפון ולהערות הפוליטיות של מאסק. קנדה, בדומה למדינות רבות בעולם, מנסה לעודד רכישת רכב חשמלי ובמקרה שלה מדובר על מתן החזר על סך 5,000 דולר קנדי לכל רכב חשמלי העומד בקריטריונים. בפועל, על המשווק לתת ללקוח את ההנחה במעמד הרכישה ולאחר מכן לבקש מהממשלה הפדרלית החזר בגין המענק שניתן. לצורך כך הקצה הממשל "קופה קטנה" בהיקף של קצת יותר מ-920 מיליון דולר קנדי.השנים התקדמו, השיטה עבדה וטסלה, בהיותה הדומיננטית ביותר בתחום החשמלי בקנדה, הייתה מהמרוויחות הגדולות. בראשית שנת 2025 הודיע הממשל הפדרלי על סיום התוכנית הנוכחית מבלי מבלי שהביא חלופה בשלב זה, זאת על רקע התמורות במערכת הפוליטית המקומית. הביטוי לכך בפועל הוא שהתכנית תתקיים עד שהכסף בקופה יגמר.
באופן מוזר, בתחילת החודש (מרץ 25) התקבל דיווח על קצב מכירות חריג במיוחד של מכוניות טסלה. לאורך שלושה ימים = ארבעה סוכניות של טסלה דיווחו על מכירות בהיקף של 8,653 דגמים הזכאים להחזר לפי המודל הקנדי. מדובר בקצב מסירות היסטרי – לא רק שלפי נתונים אלה טסלה מסרה יותר ממחצית מהיקף המסירות שלה ברבעון המקביל אשתקד בשלושה ימים – אלא שאם זה נכון אזי שארבע הסוכניות מסרו טסלה חדשה בכל 2 דקות בממוצע במשך 72 שעות, ללא הפסקה. הקנדים נותרו סקפטים.
עכשיו התגובה
כאמור, הדברים התפרסמו בתחילת החודש – וכעת הגיעה התגובה של הממשל הקנדי. שרת התחבורה הקנדית, קריסטינה פרילנד, הודיעה על עצירת כל התשלומים לטסלה במסגרת תכנית הסבסוד. לדבריה, בשלב זה החלו בממשל בבדיקה פרטנית של כל בקשה בנפרד כדי לבדוק את הזכאות והאמינות שלה תוך כדי איום מרומז שאם ימצאו אי סדרים הממשל הקנדי ינקוט בהליכים נגד החברה.מעבר לכך, כבר כעת עוסקים בממשל בניסוח קריטריונים חדשים עבור התכנית הבאה לעידוד רכש רכב חשמלי שתוצג בהמשך השנה. לפי השרה, הצוות העוסק בדבר הונחה לוודא הקריטריונים לזכאות בתכנית החדשה יחריגו את טסלה "כל עוד שהמכס האמריקאי הלא לגיטימי על קנדה נמשך".
המהלך הקנדי ומועדו ככל הנראה אינם מקריים, שכן עוד השבוע (2.4) הממשל האמריקאי אמור להכניס לתוקף שורת מכסים נוספת שיוטלו על מספר מדינות, ביניהן מכסים על כלי רכב וחלקים לרכב המגיעים מקנדה. נדמה כי מדובר בחלק מהתגובה הקנדית נגד מדיניות ארה"ב, בכך ממשלת קנדה מחברת באופן ישיר בין טסלה לפעולות הממשל האמריקאי בו למנכ"ל החברה תפקיד מרכזי.