הדומיננטיות הסינית בשוק הרכב החשמלי הולכת וגוברת, עם יצרניות מקומיות שמובילות את טבלת המכירות והייצור. לפי נתונים עדכניים, למעלה מ-50% מהרכבים החשמליים שיוצרו בעולם בשנת 2022 הגיעו מסין, כאשר עשר מתוך עשרים יצרניות הרכב הגדולות בעולם הן סיניות.

היצרנית הסינית BYD הפכה לשחקנית המשפיעה ביותר בשוק עם ייצור של 1.8 מיליון רכבים חשמליים בשנת 2022, ועקפה את טסלה, שייצרה באותה שנה 1.3 מיליון כלי רכב בלבד. המגמה נמשכת גם ב-2024, עם גידול שיטתי במכירות הרכבים הסיניים, הן בשוק המקומי והן בשווקים בינלאומיים.

שליטה בשוק הסוללות

סין אינה מסתפקת בייצור רכבים בלבד – היא גם מחזיקה בנתח משמעותי מייצור הסוללות העולמי, כ-59%, עם חברות מובילות כמו CATL ו-BYD. חברת CATL מספקת סוללות לענקיות רכב עולמיות כגון BMW, פולקסווגן וטויוטה, מה שמחזק עוד יותר את השפעתה של סין על שוק התחבורה החשמלית.

ברמת הפיזור, הביקוש לרכבים חשמליים בסין נותר גבוה, כאשר המדינה אחראית ל-76% מכלל המכירות העולמיות באוקטובר 2024. אך ההצלחה הסינית מעוררת חששות באירופה ובארה"ב, שם ממשלות שוקלות או כבר הטילו מכסים על רכבים חשמליים מתוצרת סין, בניסיון להגן על התעשיות המקומיות. 

המגמה ברורה?

מומחים מעריכים כי בשנת 2025, לראשונה בהיסטוריה, מכירות הרכבים החשמליים בסין יעקפו את אלו של הרכבים המסורתיים. מדובר בנקודת מפנה שעשויה לשנות את שוק הרכב העולמי ולבסס את מעמדה של סין כמעצמת-על בתחום התחבורה החשמלית.

תגובת המערב

חומת המכסים שהציבו מדינות מערביות, בעיקר ארה"ב והאיחוד האירופי, נועדו בדיוק כדי להתמודד עם ההצפה הסינית על שוק הרכב החשמלי. עם זאת, למרות הצעדים הללו, לפחות מבחינת פרופורציות, מדובר בצעדים מוגבלים. המכסים אמנם מייקרים את מחירי הרכבים הסיניים בשווקים המערביים בשיעור משתנה, אך היצרניות הסיניות עדיין מצליחות לשמור על מחירים תחרותיים.
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

הנימוק העיקר לכך טמון בהטבות; תמיכה מסיבית מהממשלה הסינית, שמעניקה סובסידיות ליצרנים ומקלה עליהם לשמור על מחירים נמוכים. כמו כן, מטפחת שרשרת אספקה יעילה וזולה – רוב חומרי הגלם והטכנולוגיות נמצאים בשליטת סין, מה שמוזיל את כל תהליך הפיתוח. בנוסף, סין קולעת לצרכן הממוצע עם היבטים של חדשנות – מצליחה לפתח רכבים מתקדמים עם טווח נסיעה שימושי מאוד במחירים נמוכים יותר.

צילום: פולקסווגן

מעבר לגבול. הסינים לא מסתפקים רק בארה"ב ואירופה – הם מתמקדים גם בשווקים מתפתחים כמו דרום אמריקה, אפריקה והמזרח התיכון, שם אין מכסים מחמירים כמו במערב. בנוסף, חברות סיניות מתחילות להקים מפעלים בתוך היבשת המערבית, כך שהמכסים לא יחולו על הרכבים המיוצרים שם, כמו למשל BYD שהקימה מטה חדש בהונגריה.

וכך, בעוד שסין ממשיכה להאיץ את הייצור, יצרניות מערביות כמו פולקסווגן, פורד וטסלה עדיין מתקשות להתמודד עם העלויות הגבוהות של ייצור רכבים חשמליים. גם עם המכסים, רכבים מערביים לרוב עדיין יקרים יותר.  

אז האם המכסים יעצרו את ההשתלטות הסינית?

בטווח הקצר, כך מסתמן, הם עשויים להאט את קצב הכניסה של רכבים סיניים לשווקים מסוימים, אך בטווח הארוך, סין ממשיכה למצוא דרכים לעקוף את החסמים ולהרחיב את שליטתה בשוק הגלובלי.