זיקר רושם לזכותו הצלחה מאוד מרשימה למותג שקיים רק ארבע שנים, יש לו כבר חצי תריסר דגמים, עשרים שווקים בשלוש יבשות, כמעט חצי מיליון מסירות. זיקר מרשים בשיתופי הפעלה שלו, עם גוגל, דולבי, סוני, בוש וגם מובילאיי עם השורשים הישראליים. הוא גם בטוח בעצמו, ומציע עשר שנות אחריות.
זיקר משיק את 7X, רכב פנאי בגודל בינוני (D-SUV) – מתחרה ישיר בטסלה מודל Y, הדגם הנמכר בעולם ב-2023 וב-2024, פלח שוק מאוד חשוב באירופה (15%), תחום בו מותגי סין מביאים את עיקר הבשורה שלהם ברכב חשמלי, גם כזה המכוון לעולמות 'פרמיום-טק'.
הקשר, פרטים
בסוגו, זיקר 7X הוא בצד המעט גדול של העסק. אורך בסיס הגלגלים 290 ס"מ, אורך המרכב 479 ס"מ, רוחבו 193 ס"מ וגובהו 165 ס"מ. נפח תא המטען 539 ליטרים (גם 42 או 66 ליטרים מלפנים), והמשקל נע, לפי הגרסה, בין 2395 ק"ג ל-2535 ק"ג. לא קל, לא קל. למרות הממדים ובגלל תכנון המרכב ועיצובו, מקדם הגרר נאה לרכב מסוגו, 0.247.כמקובל בז'אנר החשמלי, הדגם מוצע עם שתי מערכות הנעה. עם זאת ולא כמו שמקובל אפילו בז'אנר החשמלי, הנתונים ממש בצג הגבוה של הסקלה. בגרסה עם המנוע היחיד 416 כ"ס ו-44.9 קג"מ בהנעה אחורית, מה שמסדר לרכב האצה של 6 שניות ל-100 קמ"ש ועד ל-210 קמ"ש. בזאת עם שני המנועים וההנעה הכפולה – הנקראת 'קריפטון' כאן, 'פריביליג'' באירופה – 630 כ"ס ו-72.4 קג"מ, 3.8 שניות ל-100 קמ"ש והמהירות המרבית זהה, 210 קמ"ש.
זיקר 7X מוצע, גם כאן כמקובל, עם שתי סוללות: בגרסת ההנעה האחורית 75 קוט"ש לטווח של 480 ק"מ, גם כזאת עם 100 קוט"ש ל-615 ק"מ; בזאת עם ההנעה הכפולה רק הגדולה יותר, והטווח הוא 543 ק"מ. פחות נפוץ הוא מתח מערכת של 800 וולט, ועוד הרבה פחות הוא הספק הטעינה המרשים מאוד: 480 קילוואט.
ממש כאן יצוין כי לדגם זה מתלי עצמות עצה כפולות מלפנים, מתלה רב-חיבורי מאחור. בגרסת ההנעה הכפולה קפיצי אוויר עם משככים ברמת התנגדות משתנה באופן רציף, ובזו גם שישה מצבי נהיגה, חלקם מיועדים רק לשטח, גם להגבהת מרווח הגחון ב-4.5 ס"מ, מ-17.2 ס"מ ל-21.7 ס"מ.
עיצוב, הופעה
העיצוב של זיקר 7X נאה למדי, הוא לא ממש מחדש הרבה, אבל התוצאה עדכנית, בעיקר צעירה. מכסה המנוע מנופח ומבט מהצד בחלקו הקדמי, עשוי להזכיר במעט קיה EV6, אך בניגוד לאחרון, כאן לאורך החזית תאורת לד הרצה שמצד לצד, ממוקמת מעט נמוך כך שהתוצאה שונה. בכלל, המון שימוש בצבע שחור, מבריק – סביב בתי הגלגלים, בסיפי הדלתות, הגג וקורות הרכב, כמו גם חלקו התחתון של הפגושים או מראות הצד. למעשה, הפס השחור העבה בחזית, לפי המעצב, אמור לדמות משקפי שמש גדולים ואופנתיים, כאלה שמסתירים חצי פרצוף. אני טיפוס של ריי באן טייסים קלאסי.סביבת נהג, נוסעים
סביבת הנהג נאה, עם אותו עיצוב שדומה ללא מעט רכבי פנאי חשמליים הכולל דשבורד שטוח יחסית, צג מולטימדיה גדול, לוח מחוונים מוקרן וקונסולה מרכזית רחבה המאפשרת טעינה אלחוטית לשני סלולריים זה בצד זה. יש תאורת אווירה מרשימה בגודלה ובהופעתה שרצה מדיפוני הדלתות ועד לדשבורד. בעיקר, איכות הביצוע, החומרים וההרכבה ברמה ממש גבוהה.הנדסת האנוש פחות. במרכז צג ענק, "16, וזה דומה לזה שבטסלה – תפריט בצדו השמאלי ולכניסה לכל נושא תפתח דף בנושא, שזה אחלה מבחינת סדר, אבל ממש לא לעניין בזמן נהיגה. וכן, גם כאן השליטה בכמעט הכל נעשית דרך המסך ועד לדברים הקטנים, כמו כיוון המראות, כיוון ההגה (החוצה ופנימה, למעלה ולמטה) וניתן לכוון אותם גם באמצעות לחצנים על כפתורים מגלגל ההגה. לאחר כל שינוי, המערכת מציעה לשמור את הכיוונים, כך שאם תחזרו לרכב, אחרי עצירה, הם יישמרו ולא תצטרכו לכוון שוב – וזו תכונה ראויה.
כיוון המושב לפחות, נעשה באופן קלאסי באמצעות המתגים הקבועים בו. המושב עצמו נוח, אך מעט נוקשה בתמיכה לגב התחתון. במבט ראשון הוא נראה צר, בפועל הוא רחב מספיק והתמיכה הצידית לא מספיק טובה. בסיס המושבים הקדמיים ניתן להארכה באופן חשמלי, והוא רך יחסית ונוח לירכיים שנחות עליו. המרחב סביר בלבד, הראות החוצה גם היא סבירה תודות למראות שרחוקות מהקורות הקדמיות, אך הדשבורד גבוה יחסית והתפיחות על מכסה המנוע מדגישות גבריות אך מסתירות מעט. לאחור הראות פחות מוצלחת.
בזמן הנהיגה, טמפרטורת המיזוג עמדה על 16 מעלות, כולל סירקולציה פנימית – אלא שהוא לא הורגש כל כך. אמנם לא הזעתי, לא ברמה הזאת, וגם היה אוורור למושב. אבל ציפיתי ליותר.
מפתח הדלת האחורית נאה והמושב האחורי מצוין, רך ונעים עם בסיס ארוך. בפינות הוא ממרכז את הנוסעים, כך שהוא עדיף לשניים ולא לשלושה. כיוון משענת הגב ניתן לכוונון באופן חשמלי. פתחי המיזוג מקורות B ולא מהמרכז, ולמרות הכל אין בקרת אקלים מאחור.
המון מקום לברכיים, ממש המון. יש גם המון מקום לראש ולא חסר מקום לדחוף את כפות הרגליים תחת המושבים הקדמיים, ככה שניתן אשכרה לשכב. במרכז משענת יד עם צמד מחזיקי כוסות, תא נפתח מאחור ושם שקעי USB, אלא שאת עבודתה כמשענת יד היא לא מבצעת כמו שצריך.
נפח תא המטען כאמור גדול, כלומר 539 ליטרים זה נתון מכובד מאוד ונוסף תא מטען קטן מלפנים. מגש הרצפה קשיח ומודולרי כדי לתחום דברים ומתחתיו יש שקע אחסון נוסף. תחת מגש הרצפה שניתן לפירוק יש עוד מקום אחסון. עם קיפול המושבים מתקבלת רצפה שטוחה ואין קיפול מהיר מתא הנוסעים. יש ווי תלייה, ווי עגינה, תאורה וגם שקע 12 וולט. ניתן בגרסה זו, בגלל קפיצי האוויר, להעלות או להוריד את הרכב לסף העמסה נכון יותר.
ביצועים, שיוט
הגרסה בה נהגתי היא כפולת המנועים וההנעה: 630 כ"ס, 3.8 שניות ל-100, קפיצי אוויר. כבר ביציאה מחניית המלון, הכביש המשובש הדגיש כי כיול המתלים נוקשה וכאשר תוואי הסלילה אינו שטוח ומאופיין בשינויי גובה רכב הפנאי החדש אינו מצליח להעלים אותם – כן, למרות קפיצי האוויר. עם זאת, מעבר על פסי האטה נעשה היטב.בינתיים, אנחנו רצים על רצועת החוף עד להרים וממש יפה כאן, גלי האוקיינוס נשברים על הסלעים וקצף לבן מטייל לחוף. לא מורגש כי יש כאן מעל 600 כ"ס, ובהתנהלות אפילו מהירה הוא אינו ברוטלי בכלל, גם לא בתאוצות שהן בהחלט חזקות, אבל זיקר 7X מתנהל בנועם, ייאמר לזכותו.
כל הסיפור ארך כשעתיים וקצת, בו צריכת החשמל הממוצעת לפי מחשב הדרך, עמדה על 21.6 קוט"ש ל-100 קילומטר שזה 4.6 ק"מ/קוט"ש, לטווח מרבי של כ-460 קילומטרים בנהיגה רגועה יחסית – וזה נתון בהחלט נאה.
שם על הגבעות בפורטוגל, כשעה נסיעה מליסבון, אני שומע צליל עמום של מטוס סילון, אני פותח את החלון שלצדי – וכמו בחלק מהכלים המגיעים מסין, הפתיחה היא בלחיצה מעלה. בכל מקרה, האטתי והוצאתי את ראשי מהחלון רק כדי לראות צמד מטוסי קרב, ספק מחזיקים ידיים, משייטים בגובה כלום, ממש מעל הראש. טוב, ציינתי לעצמי, בידוד הרעשים כאן ממש מוצלח. וכן, גם בידוד רעשי הכביש מצוין, עניין הבולט על רקע העובדה שלצמיגים יש הרבה גומי, 265 מ"מ בכל פינה.
משקל גלגל ההגה טוב במצב הרגיל ולהיגוי מרכוז מעט יותר חזק מהצריך, חשבתי לעצמי. הבלימה טובה, וזו הרגנרטיבית במצב החזק, והיא בדיוק בעוצמה.
מערכות הבטיחות כיאה למכוניות המגיעות מסין, מעט לחוצות. כיביתי את התרעת העייפות ושמירת הנתיב. לזכותם, גלילה מהירה מלמעלה למטה, בצג המולטימדיה, מביאה אותנו למסך של קיצורי דרך, כשצדו השמאלי התחתון מוקדש לכיבוי מה שמעצבן.
פיתולים, שביל
המסלול כלל גם את קטע הכביש בו התחרו מכוניות ראלי בסבב ה-WRC – קטע מפותל וצר, רצוף סיכונים, בגלל הדרך, בגלל המכוניות. אבל אם כבר לוקחים סיכונים, אז למה לא להביא זיקר 7X ב'ירוק יער', כך שבמקרה הגרוע יתמזג בנוף?. כל התהיות נעלמו כאשר הגעתי לשם ושלל מכוניות צבאו בכביש, כולל משאית אחת שלקחה לעצמה את הזמן.בקטע מפותל אחר, פחות הדוק ויותר רחב, לא נמצאו מכוניות וכך מצאתי עצמי מעביר אחר כבוד את מצב התאוצה למצב 'ספורט'; לא מצאתי אפשרות לבחור מצב נהיגה שמסדר בהתאם את התאוצה, המתלים וההיגוי יחד , וצריך לבחור אחד-אחד.
ובכל מקרה, הנה נעלמה אותה תהייה של "היכן מתחבאים כל הסוסים", כי התאוצה הייתה לממש ממש חזקה, מעלימה על הדרך את המשקל הממש-כבד (2.5 טון), כאילו לא היה. זו לא מכונה מושחזת סיבובים, אבל זו מאפשרת קצב מרשים מאוד בקטעים המעוקלים, גם הודות לטרן-אין טוב ממש, לא מעט בזכות היגוי חד, אך גם ממורכז מדי. ובכלל, גם תחת עומס רמת הבטיחות גבוהה, וזה מה שצריך ברכב שכזה. הבלמים הגדולים הממלאים את החישוקים הענקיים, חסרים נשיכה חזקה ביחס לתאוצה, אך בהחלט מאטים בצורה נאה את המכונה הכבדה.
כניסה לכביש שבור במיוחד, כזה עם תיקונים חדים וגבוהים, וגם יותר מזה, אחד שאיבד את זהותו והיה לגלי במיוחד, לא עושה טוב לזיקר 7X. כך היה באחד הכבישים הצדדיים של המסלול שנבחר עבורנו – וזה יפה שבחרו גם כבישים כאלה, לא מובן מאליו, אולי גם כדי להפגין ביטחון במוצר – וזה הוביל היישר לקטע השביל שנבחר, כזה שהוא כבוש למחצה.
בורר מצבי הנהיגה הועבר אחר כבוד ל'שטח', מרווח הגחון עלה אוטומטית ב-45 מ"מ, התחלתי לנהוג, אלא שלאחר עשרות מטרים ספורים, התיישב כלב מקומי באמצע השביל, מביע את מורת רוחו מהעניין, והוא לא זז גם כשהתקרבתי. נכנעתי ונסעתי סביבו; מי אני שאגיד למקומי מה לעשות?
לאחר כמה מאות מטרים, השביל הכבוש למחצה כבר לא היה כבוש בכלל, היו בו שינויי גובה נקודתיים, גם שקעים באדמה, אמנם אין סלעים אך בהחלט יש בוץ ואדמה שחורה; בהחלט לא משהו רגוע. הרכב צלח את הדרך בקלות, ולמרות שעבודת המתלים נשמעה, הרכב הפגין חוסן מבני מכובד. השביל שיבש מהימים הגשומים טרום בואנו לפורטוגל לא היווה באמת בעיה, ותנוחת הנהיגה הגבוהה בהחלט נכונה ומרגיעה בתוואי כזה.
סיכום, זמני
זיקר 7X קריפטון הוא רכב פנאי מרשים. לחובתו נוחות נסיעה בינונית בעיר, מיזוג בינוני בפנים, וגם הנדסת האנוש, כמסורת דגמי סין, אינה מתעלה. מנהל המותג ציין בהקשר זה כי למכוניות שיגיעו לארץ יהיו חישוקים קטנים יותר ועם צמיגים גדולים יותר כך שהנוחות צפויה להשתפר, ופעולת המיזוג אמורה להיות טובה יותר.לזכותו של 7X רשימה חיובית גדולה וארוכה משמעותית: עיצוב נאה, סביבת נהג עשויה היטב ועשירה מאוד באבזור (כולל תפעול חשמלי של הדלתות), מרחב פנים מרשים, תא מטען יותר מראוי, ביצועים מעולים וטווח מכובד, בידוד רעשים סופר-מוצלח, יכולת דינמית ראויה, אפילו כישורי שטח מסוימים.
זיקר 7X יגיע ארצה בשלוש גרסאות המנוע/סוללה, וזה יושק כאן בסוף חודש מאי. מפרט אבזור סופי ומחירים יפורסמו בצמוד.