אבל גם בארץ קטנה שנותנת תחושה של "היינו, ראינו וניסינו הכל", תמיד נמצא שבילים חדשים שמובילים לפינות חמד שלא היכרנו, ואין זמן טוב יותר לטיול כזה מהאביב הירוק־רענן ומנוקד במיליוני פרחים צבעוניים, כאשר עדיין לא באמת חם, אבל הגשמים והבוץ הטובעני כבר מאחורינו. אז הכיוון שלנו והפעם הוא ממערב למזרח, אנחנו מתחילים מנקודה די מוכרת בקרבת מפרץ חיפה – הכפר ראס עלי וטחנת הנזירים, אבל מהר מאוד חורגים לצירים אחרים שעוד לא הכרנו ומסיימים בחלקו הצפוני של עמק יזרעאל והאמינו לנו – זה כדאי ושווה.
לאן מטיילים: ממפרץ חיפה לעמק יזרעאל
אבני דרך במסלול: כביש 70, צומת חסידים, כביש 762, ראס-עלי, טיילת נחל ציפורי, טחנת הנזירים, הגשרון על נחל ציפורי, שביל ישראל, עין יבקע, כעביה-צפון, שביל ישראל, דרך נוף קרית-אתא – אלון-הגליל, אלון הגליל, מחלף יפתחאל, כביש 784, מעבר מים מתחת למחלף המוביל, שמורת נחל יפתחאל, כביש 7626, מאגר א.ב.ן, נחל נהלל, נווה יער, כביש 75.
אורך המסלול: כ־33 ק"מ (מתוכם 7.5 ק"מ על כביש 762 עד לכניסה לשטח, בהמשך יהיו עוד כמה קטעי כביש סלול על דרך הנוף קריית־אתא – אלון הגליל וקטע קצר על כביש 784) – כל עוד לא נתקלתם במכשולי בוץ (ושקעתם עד הגחון...). בעונות היבשות המסלול חלק וזורם. אבל אתם בהחלט תרצו לקחת את הזמן בכיף בהפסקות קפה ארוכות בנקודות היפות הרבות שלאורכו ולכן, מומלץ להקדיש לטיול כמה שעות בנחת.
עונה מומלצת: סוף החורף – תחילת האביב, עם הטמפרטורות והצבעים הטובים והיפים ביותר. אין לכם מה לחפש כאן בקיץ ואפילו לא בסתיו, למרות שאלה העונות בהן אין כאן בוץ..... כי המרחבים לא ירוקים כמו באביב ולא מנוקדים במיליוני הפרחים. החורף כמובן יפהפה אבל יתקיל אתכם בהרבה בוץ – והבוץ של עמק-יזרעאל הוא משהו שאתם לא רוצים להתעסק אתו, האמינו לנו...

עבירות: קל. כל עוד לא מגיעים למסלול בחורף ועד שבוע וחצי-שבועיים מאירוע הגשם הרציני האחרון, המסלול לא אמור לייצר בעיות עבירות גם לרכבי פנאי כפולי הנעה נטולי הילוך כוח. בעין יבקע ולאורך "דרך נוף קרית-אתא – אלון-הגליל" תוכלו למצוא לא מעט מכוניות משפחתיות מהשורה ורכבי פנאי בעלי הנעה לזוג גלגלים אחד בלבד. "אתגר העבירות" היחיד לאורך כל המסלול הוא העלייה המהמורתית מאוד על שביל ישראל שמתחילה מעט אחרי עין יבקע (נק' מס' 14) ועד לכניסה לכעביה-צפון (נק' מס' 15), 700-800 מטרים של בורות, אבנים ומהמורות שאמנם לא מציגים קושי אמיתי במעבר, אבל יצריכו נהיגה איטית וזהירה מאוד – כלי רכב עם הילוך כוח ישתמשו בו על מנת לזחול לאט ובנחת, בעלי צמיגי חתך נמוך יצטרכו להיזהר ולשמור על הצמיגים.
בחורף התמונה משתנה מאוד לרעה. עיקר הבעיה ששבילי עמק יזרעאל ושמורת נחל יפתחאל שידועים באדמה הכהה והכבדה שהופכת למלכודת בוץ-טובעני שלעיתים מכניע גם טרקטורים גיבורים. אם לא בא לכם להשאיר רכב ששקע בבוץ ללא יכולת להיחלץ עד הגעת מחלץ מקצועי חמוש ברכב מפלצתי ובציוד מתקדם ויקר על־מנת לבצע חילוץ מורכב שמחירו בצידו, מוטב שתתאפקו ותמתינו שהאדמה תתייבש קצת...

ניווט: בינוני-קשה. יאללה בלגן! המון שבילים, צמתים, פיצולים, מסעפים... כל 100-200 מטרים קורה משהו. קל להתבלבל וקל לאבד את סיפור הדרך. תהיו ערניים! רוב התנועה מתבצעת על שבילים מסומנים בצבע אבל גם על כמה שבילים "לבנים". לזה תוסיפו אי־התאמה מדי פעם בין המפות/תוכנות הניווט לבין השבילים בפועל בשטח שעלולה לבלבל – כדי לא להסתבך ולאבד את דרככם, יש לעקוב בדקדקנות אחרי ספר הדרך בלי לסטות ממנו ולהיות מוכנים גם לאלתורים אם נתקלתם במכשולי בוץ שמפחידים אתכם.
מדידת המרחקים במסלול מבוצעת בשיטת איפוס ספידומטר. סקירת המסלול התבצעה באמצעות מפת סימון שבילים מס' 4 ("הכרמל") ואפליקציית "עמוד ענן".
נקודות להפסקה/מנוחה: לכל אורך המסלול תמצאו אינספור תצפיות, חורשות, פינות מוצלות ופינות חמד שמתאימות מאוד להפסקות קפה ומנוחה.

שמירת טבע: המסלול נושק/עובר בשמורות הטבע "גן לאומי אלונים (צפון)", "גן לאומי ציפורי ריש-לקיש", "שמורת נחל יפתחאל". בשטח יש בעלי חיים לרוב וצמחיה מגוונת ואנחנו רק אורחים זמניים כאן, ועל־כן אנו מבקשים לנוע על שבילים ברורים בלבד - אל תשאירו אשפה, אל תרדו מהשביל. אין לשהות ולנוע בשטח בשעות החשיכה! גם בהפסקות מנוחה, החנו את הרכב בצד השביל ולכו ברגל כמה מטרים לנקודת ההפסקה/מנוחה.
תדלוק אחרון לפני כניסה למסלול: בצומת חסידים, מיד אחרי שפניתם מכביש 70 לכביש 762, תחנת סונול כפר חסידים משמאל. חשוב לדעת! התחנה שומרת שבת - ניתן לתדלק בשירות עצמי באמצעות כרטיס אשראי, אולם חנות הנוחות סגורה בשבת - תצטיידו בנשנושים לפני הטיול.
ציוד נדרש: רכב שטח/רכב פנאי עם הנעה כפולה, תקין ומתודלק, גלגל רזרבי תקין + כלי החלפת גלגל, ציוד חילוץ (את חפירה, רצועה + שאקלים לחיבור) אוכל ושתיה/מים, קרם הגנה, כובע.
מגבלות צה"ל: -
הערות: -
סיפור הדרך
אנו הגענו מכביש 70 מכיוון דרום.0.0 ק"מ. בצומת חסידים. פונים ימינה מכביש 70 לכביש 762. איפוס ספידומטר.
0.2 ק"מ – 0.0 ק"מ. משמאל – הכניסה לתחנת הדלק "סונול כפר-חסידים". איפוס ספידומטר. למי שהגיע לא מתודלק, זו ההזדמנות למלא מיכל. נוסעים על כביש 762 ובהמשך כיכר. ממשיכים ישר.
1.5 ק"מ. כיכר. כאן פונים שמאלה לפי השילוט "בית-עלמין תל-רגב"
2.2 ק"מ. כיכר. ממשיכים על 762 ישר.
3.7 ק"מ. כיכר. הפניה ימינה מובילה אל בית העלמין, אנחנו ממשיכים ישר לפי השילוט "חוואלד" ו"ראס-עלי" על הכביש שמכאן מספרו השתנה ל-7621.

7.2 ק"מ. סוף העליה, בכניסה לכפר ראס עלי. פונים ימינה לכיוון הטיילת שלאורך נחל ציפורי.
7.3 ק"מ – 0.0 ק"מ. כיכר. איפוס ספידומטר. זו נקודת ההתחלה – מכאן נוסעים בשטח. אנו פונים ימינה לשביל כבוש שלאורך הטיילת של נחל ציפורי.
0.8 ק"מ. משמאל – טחנת הנזירים. המקום נמצא בתקופה של עבודות פיתוח והכניסה לרחבת החנייה חסומה בשער פח נעול. החנו את כלי הרכב בצד השביל והיכנסו ברגל. לאחר הביקור שבים לכלי הרכב וממשיכים בנסיעה בשביל המסומן בכחול. השביל מהמורתי ובחורף בוצי ומנוקד בשלוליות רבות. סעו בזהירות ושימרו על הצמיגים!
טחנת הנזירים. הטחנה הוקמה בשנת 1825 על הריסותיה של טחנת קמח נטושה. לא ידוע מתי נבנתה אותה טחנה ומי בנה אותה, אך ידוע שהייתה בשימוש עד שנת 1800 לערך. בשל התנאים הטופוגרפיים באזור התיישבו אוכלוסיות רבות למרגלות הנחל, והוא היווה אזור מועדף למעבר סוחרים וצבאות במסעות כיבוש לאורך ההיסטוריה. ישנן שתי סברות מדוע ננטשה הטחנה: הראשונה מאשימה את פלישתו של נפוליאון בניסיונו לכבוש את האזור מידי העות'מנים, בעוד השנייה גורסת כי ייתכן שמחסור במים בתקופה זו הוביל לנטישת הטחנה. נזיר כרמליטי בשם ז'אן בטיסטה מפרסקט, אדריכל במקצועו, הגה את הרעיון להקמת הטחנה על־מנת לאפשר הכנסה זמינה למנזר הכרמליטי בחיפה.

בבניית הטחנה השתתפו משפחה דרוזית משפרעם שהייתה בעלת הקרקע ואזרח טורקי בעל ממון רב שסיפק את ההון הראשוני לשיפוצה של הטחנה ההרוסה. שמה של הטחנה נגזר ממסדר הנזירים האחראים לבנייתה. הטחנה שימשה מקור הכנסה חשוב למסדר, והרווחים מתפוקתה התחלקו בין שלושת השותפים למהלך. ושימשו את המסדר הכרמליטי בשיקום מנזרי הכרמל סטלה מאריס ומוחרקה. לטחנה היו מגיעים המקומיים מכל הכפרים והישובים סביב על מנת לטחון את חיטתם, בכך היוותה הטחנה מקום מפגש חשוב לתושבי האזור. הטחנה הפסיקה לפעול בסביבות שנת 1930 מכיוון שלא יכלה להתחרות בטחנות הקמח החשמליות שהוקמו בשפרעם ובאיבטין. בשנת 1954 עברה הטחנה שיפוץ ושימשה כדיר לחזירים, עיזים וכבשים. בשנת 2000 שופץ שוב המקום, והוסב לאולם אירועים, עם מסעדה וחדרי אירוח. בשנת 2011 עזבו מפעילי האתר את המתחם וזמן קצר לאחר מכן נחתם חוזה עם רשות ניקוז ונחלים קישון על מנת לשקם את המבנה ולהפכו למרכז הראשון בארץ לשיקום נחלים.
1.6 ק"מ. פונים שמאלה עם הסימון הכחול. חוצים גשרון על ערוצו של נחל ציפורי וממשיכים ישר. בעבר, היה ניתן לפנות כאן ימינה לנסיעה הרפתקנית־חווייתית עד למעיין עין יבקע, בתוך ערוץ הנחל המוקף בסבך צמחיה ומוצף מים בעומק משתנה, כולל כמה חציות של מים עמוקים בגובה גלגל. השביל חצה שטח פרטי ולבסוף נסגר, וכיום אנו מקיפים אותו מצפון, על שביל ישראל
1.9 ק"מ. פיצול – פונים בשביל הימני, בעלייה.
2.0 ק"מ. פונים ימינה בחדות בעליה – מכאן השביל מסומן בסימון שביל ישראל.
3.8 ק"מ. צומת T. פונים ימינה, בירידה.
3.9 ק"מ – 0.0 ק"מ. ברחבת החנייה של עין-יבקע ("מעיין הסוסים"). איפוס ספידומטר. בסיום הביקור במקום, יוצאים מרחבת החנייה בחזרה לשביל עמו והגענו ופונים שמאלה, בעליה, על שביל ישראל.
עין יבקע. הוא מעיין שכבה מעט מעל ערוצו של נחל ציפורי, סמוך ליישוב כעביה-טבאש-חג'אג'רה. המעיין כולל נביעה לתוך בריכת רחצה גדולה, יפה ומסודרת המתוארכת לתקופה הרומית בארץ-ישראל. מהבריכה יוצא פלג קצר המתחבר למערכת הובלת המים לטחנת הנזירים שבמורד הנחל. המעיין נמצא על תוואי שביל ישראל ושביל הסנהדרין ונודע בעבר גם בשם "מעיין הסוסים".
לאחר שנים רבות של הזנחה בהן המקום היה מלוכלך והמים היו מזוהמים ומלאים בגרוטאות, הוא נוקה וטופח על־ידי רשות ניקוז ונחלים קישון שטיהרה והכשירה אותו לקליטת מטיילים ולרחצה. הוכשרה רחבת חנייה וכיום אין גישה לשפת המים ברכב.
0.1 ק"מ. בנק' מס' 12, ממשיכים ישר בעליה לכיוון כעביה-צפון. בהמשך הדרך, השביל הופך למשובש ולמהמורתי ומחייב להוריד מהירות וזהירות מרובה על צמיגי חתך נמוך. בכלי רכב בעלי תיבת העברה עם הילוך כוח LOW, זה הזמן לשלב LOW ולזחול בניחותא עם מינימום טלטולים.
0.8 ק"מ. סוף העלייה המשובשת, על הכביש ביישוב כעביה-צפון. פונים ימינה בחדות בירידה לכיוון דרום.
0.9 ק"מ. פונים שמאלה.
1.1 ק"מ. כיכר. מול מסגד גדול עם כיפה וצריח מוזהבים שאי אפשר לפספס. פונים ימינה.
1.3 ק"מ. כיכר. ממשיכים ישר, הכביש מתעקל ימינה בירידה.
1.7 ק"מ. פונים שמאלה לשביל המשולט "רח' עין אום-עלי", על סימון שביל ישראל היוצא מהיישוב צפונה.
2.1 ק"מ. פיצול. פונים בשביל הימני, על שביל ישראל.
2.7 ק"מ. צומת T. פונים ימינה.
2.8 ק"מ. צומת T. פונים ימינה.
3.1 ק"מ. לפי המפות שביל ישראל שובר כאן ימינה. אבל בפועל, בשטח אין כאן שביל כלשהו. אנו ממשיכים ישר על השביל שמכאן הוא "לבן" (שמסומן במפה אך אינו מסומן בצבע).
3.4 ק"מ. על דרך הנוף קריית אתא-אלון הגליל, המסומנת בירוק. פונים ימינה לדרך הנוף.
3.5 ק"מ. צומת T. פונים ימינה עם דרך הנוף.
4.0 ק"מ. פונים שמאלה עם דרך הנוף, לכיוון אלון הגליל.
4.8 ק"מ. צומת. פונים ימינה עם דרך הנוף.
5.5 ק"מ. פונים ימינה עם דרך הנוף (עדיין הסימון הירוק).
5.6 ק"מ. פונים ימינה עם דרך הנוף.
7.2 ק"מ. צומת. ממשיכים ישר. מכאן, חוזר סימון שביל ישראל.
8.0 ק"מ – 0.0 ק"מ. צומת, בכניסה ליישוב אלון-הגליל. איפוס ספידומטר. פונים ימינה.
0.1 ק"מ, צומת T. פונים שמאלה בכביש, יוצאים מהיישוב.
0.5 ק"מ. כיכר, פונים ימינה.
0.8 ק"מ. כיכר. ממשיכים ישר בירידה על כביש 784.
1.7 ק"מ – 0.0 ק"מ. פניה ימינה. איפוס ספידומטר. פונים ימינה.
0.1 ק"מ. צומת. פונים שמאלה לפי הסימון של שביל האופניים לכיוון ריש-לקיש/הסוללים.
0.7 ק"מ. צומת T. פונים ימינה לפי סימון השביל לכיוון ריש-לקיש.
1.4 ק"מ. ימינה בירידה, לכיוון חציית מעבר המים ארוך מתחת למחלף המוביל. אל חשש - המים אינם עמוקים גם בחורף.
1.7 ק"מ. יוצאים ממעבר המים מול קבוצת אקליפטוסים. פיצול. פונים בשביל השמאלי במקביל לכביש 77, לכיוון דרום-מערב. אנו כאן בתחומי שמורת הטבע נחל יפתחאל.
3.4 ק"מ. צומת. פונים ימינה, לשביל מסומן בכחול (הפנייה שמאלה חוצה מתחת לכביש 77 לכיוון קיבוץ הסוללים והישוב שמשית).
3.8 ק"מ. צומת T. יורדים שמאלה מהשביל המסומן בכחול, לשביל 'לבן'.
4.2 ק"מ. צומת. ממשיכים ישר.
4.4 ק"מ. צומת/פיצול. המשיכו בשביל העליון, זה שנראה מעט יותר משובש, בין העצים.
5.0 ק"מ. צומת. משמאל – כמה פינות חמד מוצלות המתאימות מאוד למנוחה/קפה. אנחנו ממשיכים ישר.
5.3 ק"מ – 0.0 ק"מ. על כביש 7626 (חג'אג'רה – מחלף זרזיר). איפוס ספידומטר. פונים שמאלה.
0.3 ק"מ. כיכר. פונים ימינה, לפי השילוט 'בית לחם הגלילית'.
0.4 ק"מ. פונים שמאלה לשביל, מעט לפני שלט 'כפר הארנבונים'. מיד אחר כך פונים ימינה בפיצול. הציר עובר בפאתי היישוב בית-לחם הגלילית ומקיף את מאגר המים א.ב.ן (מאגר מים לשימוש חקלאי, פרויקט משותף של היישובים אלוני אבא ובית לחם הגלילית עם מרכז המחקר החקלאי נווה יער. שם המאגר הו אראשי התיבות של שמות היישובים השותפים בפרויקט).
2.8 ק"מ – 0.0 ק"מ. משמאלנו מעבר מתחת לכביש 77. איפוס ספידומטר. אנו פונים שמאלה, חוצים מתחת לכביש מול קבוצת אקליפטוסים ענקיים ומדהימים ביופיים, ואז פונים שוב שמאלה.
0.2 ק"מ. מימין – מעין רחבת חניה מתוחמת בסלעים גדולים. פונים ימינה לנסיעה בש בי להמקיף מאגר מים המשמש גם לחוות קולטים סולאריים שצפים על המים.
0.9 ק"מ. צומת T. פונים שמאלה.
1.1 ק"מ. צומת T. פונים שמאלה.
1.4 ק"מ. צומת T. הפעם פונים ימינה.
1.5 ק"מ. צומת. ממשיכים ישר לאורך השדה.
3.2 ק"מ. פיצול, מול כביש 75. פונים בשביל הימני שמתעקל ימינה ונע לאורך כביש 75 לכיוון נווה יער.
3.7 ק"מ. ליד שער הכניסה לנווה יער – תחנת נסיונות ומחקר חקלאי של מכון וולקני שהוקמה ב'חוות שטוק' שבצפון עמק יזרעאל, סמוך לבית שערים ורמת-ישי. שם המקום נגזר משמו של קיבוץ נווה יער שהוקם בסמוך בשנת 1948 ולאחר כ־3 שנים הוסב למושב שיתופי ששמו 'אלוני אבא".
מכאן, פונים שמאלה לצומת שעל כביש 75, מול הכניסה למושב בית שערים. סוף מסלול.