דגם זה הביא עמו מערך הנעה כפולה חדש וזה פותח ויוצר, יחד עם הרכב עצמו, במגנה שטייר, אוסטריה – יצרן נכבד בתחום השטח. X3 נמכר בשלושת הדורות הראשונים בהיקף של 3.5 מיליון יחידות, היה לדגם הנמכר של ב.מ.וו, ואפילו בשנתו האחרונה נמכר הדור השלישי בקצב של 1000 כלים ליום. הדור הרביעי הושק באוקטובר 2024 והוא מיובא לישראל מתחילת השנה.
הקשר, פרטים
כמו יצרנים רבים, גם ב.מ.וו לא שינתה באופן משמעותי את הבסיס של דגם חדש שעיקרו מנוע בעירה פנימית. כקודמו, הוא מבוסס על רצפת CLAR, כאן בגרסה II משופרת, ובסיס הגלגלים, 286.5 ס"מ, זהה. עם זאת, מפשק הסרנים גדל – הקדמי בקצת, 1.8 ס"מ ל-163.8 ס"מ; האחורי בהרבה, 4.5 ס"מ ל-168.1 ס"מ. הממדים קרובים: הרכב ארוך ב-3 ס"מ ל-475.5 ס"מ, רחב ב-3 ס"מ ל-192 ס"מ, נמוך ב-2.5 ס"מ (166 ס"מ). נפח תא המטען גדל במעט ל-570 ליטרים, 460 ליטרים בגרסה ההיברידית-נטענת. העיצוב החדש, השינוי בפרופורציות ובעיקר ההנמכה הביאו לשיפור של ממש במקדם הגרר – כעת 0.27, קודם 0.3.ב.מ.וו X3 מוצע בעולם בחמש גרסאות, בישראל בשלוש – בכולן מנועי טורבו-בנזין, תיבה אוטומטית עם 8 הילוכים, הנעה כפולה. בכולן דיסקים מאווררים מלפנים ומאחור, ופרט לרמת האבזור הראשונה בגרסה הבסיסית שהצמיגים שלה זהים סביב, בכל השאר צמיגים במידות שונות לפנים ומאחור.
הגרסה הבסיסית היא xDrive 20 – מנוע 2.0 ליטר ומערך היברידי-מתון, לתפוקה כוללת של 208 כ"ס ו-33.6 קג"מ; זו האמצעית היא xDrive 30e ההיברידית-נטענת. לזו אותו מנוע 2.0 ליטר והתפוקה הכוללת 299 כ"ס ו-45.9 קג"מ; בראש ההיצע M50 xDrive, מנוע 3.0 ליטר 6 צילינדרים בטור והתוצר הכולל מכובד: 398 כ"ס ו-59.1 קג"מ.
למבחן קיבלנו את X3 בגרסה ההיברידית-נטענת; כאמור, אותו מנוע 2.0 ליטר 4 צילינדרים מייצר 190 כ"ס (4400-6500 סל"ד) ו-31.6 קג"מ (1500-4000 סל"ד), נוסף לו מנוע חשמלי המייצר 184 כ"ס ו-25 קג"מ, לתפוקה כוללת של 299 כ"ס ו-45.9 קג"מ. גרסה זו מגיעה ל-100 קמ"ש ב-6.2 שניות ועד ל-215 קמ"ש. ב-30e סוללה של 22.1 קוט"ש לטווח חשמלי מוצהר של 87 ק"מ (בדור הקודם: 12 קוט"ש, 50 ק"מ). הסוללה בגרסה זו ממוקמת מתחת למושב, מה שמאפשר מבנה נכון יותר של תא המטען, עדיין בנפח קטן יותר של 460 ליטרים, ואילו המשקל הוא הכבד ביותר, 2140 ק"ג. הצמיגים מלפנים הם 255/45-20, מאחור 285/40-20.
מחיר הרכב שנבחן ברמת האבזור 'M-Launch' הוא 580,000 שקלים.
עיצוב, נראות
השינויים הקטנים בממדים יוצרים שינוי מודגש בפרופורציות, עיצוב הסבכה הניצבת ומכסה המנוע מוסיפים, וכך הרכב נראה גדול וחסון מאשר קודמו. הדור החדש הולך בעקבות ב.מ.וו הנוכחית, והדבר בולט בסבכה הבוטה; העיצוב המעודן יותר במסגרת 'נויה קלאסה' ימצא ביטוי בהמשך, גם ב-iX3 החדש. הרכב מגיע לישראל רק בגימור 'M' חיצוני עם סבכה שחלקה הפנימי שחור והיא נראית לכן טוב יותר, ובגרסה שקיבלנו למבחן המסגרת שלה מוארת.החלק האחורי שונה משמעותית מזה שבדור הקודם , בעיקר בגלל עיצוב יחידות התאורה – כעת דקות ואלגנטיות יותר. הדלת האחורית גדולה יותר והקצה התחתון שלה נמוך יותר, לטעינה נוחה יותר. מעליה השמשה ספוילר גדול ומתחת לה דיפיוזר בשרני, ואלה יוצרים הופעה נוכחת מאחור.
סביבת נהג, נוסעים
בסביבת הנהג השינוי גדול בהרבה, וכמו בדגמי ב.מ.וו העכשוויים האחרים. העיקר הוא במסגרת אחת המחברת לוח מחוונים גדול ("12.3 ) לצג מרכזי גדול עוד יותר ("14.9) השולט ברוב המערכות.המבנה, העיצוב והתפעול משלבים מרכיבים מוכרים בדגמי ב.מ.וו עם מאפיינים עכשוויים, כמו פתחי המיזוג המוסתרים, ואלה הצידיים ממוקמים בדלתות, נאים אבל 'מתחכמים' מדי – נדרש זמן להגיע לפקד הכיוון ונגיעה מקרית עשויה לסגור אותם. תאורת האווירה חדשה והפסים רחבים (מדי?) ואלה מגיעים גם לדלת ומקיפים את ידית הפתיחה. המרכיבים נאים ואיכותם טובה, ועם זאת פגשנו גם בחלקים נוקשים מהצפוי.
החלק העליון של סביבת הנהג נטול מתגים, ובין המושבים מספר קיצורי דרך לתפריטים מסוימים. תפעול המערכות דרך המסך המרכזי מסתבך לעיתים כאשר הדרך למרכיב מסוים מחייבת יותר מדי לחיצות. כמו בדגמים אחרים, מצבי הניהוג הפכו למייצגי אווירה ורק ב'ספורט' ניתן לשלוט במאפייני ניהוג.
בסיוע קיצורי הדרך ניתן לשלוט בזריזות בתגבור צליל המנוע ולנתק תיקון סטייה מנתיב או התרעת המהירות. מאידך נדרש מעט יותר זמן כדי ללמוד את מצבי התפעול החשמליים, כעת עם הגדרות חדשות. לבלימה הרגנרטיבית עוצמה אחת, אבל ניתן לבחור בתפעול אדפטיבי המאט את הרכב לפי זה שלפניו.
התגובות של מערך המולטימדיה איטיות לפעמים, בייחוד עם תחילת הצימוד של אנדרואיד אוטו שפעולתו גררה לפעמים ניתוקים במערכת השמע. לחיוב יצוין כי ניתן להציג את מפת הניווט של וייז במחוונים. תנוחת הנהיגה טובה וקל לקבע אותה, והמושב הנאה נוח. האבזור בגרסה זו עשיר מאוד ולכן מוזר שאינו כולל אוורור במושבים.
המרחב מאחור גדול ומוצלח מאוד לשניים, ומרווחי הראש והרגליים טובים מאוד. מבנה המושב במרכז ומבנה מערך פתחי המיזוג מגבילים את המקום שם לנוסע צעיר. נפח תא המטען טוב, המבנה שימושי ובדגם החדש הרצפה משופעת קלות ואין בה מדרגה מפריעה כמו בקודמו.
מנוע, ביצועים
פעולת חטיבת הכוח רהוטה, היא מבצעת היטב ומלווה את פעולתה בצליל נעים עם או בלי סיוע ווקאלי של מערכת השמע. עם התנעה הרכב נע בחשמל ומכיוון שבידוד רעשי המנוע טוב במהלך הנסיעה, וקשה לדעת מתי מנוע הבנזין נכנס לפעולה. הנהג יודע על כך עם שינוי הגוונים במחוונים ובמד הטווח. עם זאת, כאשר העסקים מתחממים המנוע לפעמים מיצר צליל נוכח בסל"ד סרק. קצת מוזר.גם כאשר הרכב נע בכוח החשמל בלבד התפוקה מספקת, בתנועה עירונית או בשיוט בין-עירוני אין בה מחסור, וניתן להביא את הרכב ללא קושי לאזור ה-140 קמ"ש ללא קושי. אבל יכולת של ממש וגם החלק המהנה יותר באים לידי ביטוי כאשר מנוע הבנזין נכנס לפעולה.
הוא מספיק חזק כדי שלא יורגש מחסור בכוח גם כאשר המחוונים מראים שהחשמל בסוללה אזל מזמן; השילוב של נתון מומנט מכובד (31.6 קג"מ) המוגש כבר בסל"ד נמוך (1500) ורצועת כוח ממש רחבה (5000 סל"ד) מעניק כישורי תנועה מכובדים גם ללא סיוע חשמלי רצוף; עם זאת כמעט תמיד עומדת לרשות הנהג רזרבה חשמלית מסוימת. המנוע הזה עולה בקלות לסל"ד ממש גבוה (6500), מאפשר לצבור מהירות היטב, גם בעומס.
פעולת התיבה אינה מהירה מאוד, אך זו חלקה ונעימה. השימוש במצב ידני היה מצומצם בגלל התפוקה ורצועת הכוח. בנוסף, לחיצה על כפתור 'בוסט' מכניסה לפעולה את מצב 'ספורט' לעשר שניות, ותגובת המערכת ללחיצה על הדוושה מיידית וכוחנית יותר, מצוין לעקיפה, למשל.
הצד המרשים בתנועה חשמלית בלבד הוא בהכפלת הטווח בפועל, כעת 83 ק"מ, ממש צמוד להצהרת היצרן (85 ק"מ) – וזה מרשים מאוד, גם יעיל: טווח נסיעה ממוצע ביומיים. צריכת הדלק עמדה ביום המבחן ולאחר 500 ק"מ על 11.6 ק"מ/ל' גם בהנעה חשמלית, 9.7 ק"מ/ל' בלעדיה, ובשיוט בין-עירוני הגיעה ל-14.8 ק"מ/ל' ללא חשמל.
התנהגות, נוחות
דגם זה, מראשית דרכו, היה מהטובים בקטגוריה ביכולתו הדינמית, כנראה הטוב ביותר. גרסה זו, הכבדה מכולן בגלל הסוללה, אינה מכוונות להתעלות כמו למשל M40 בדור הפורש, M50 בזה החדש. עם זאת היא טובה מאוד בהקשר זה, ולהבטחה של ב.מ.וו כי גם בתחום זה הרכב שופר יש כיסוי.כיאה, ולמרות ההנעה הכפולה המוטמעת בכל הגרסאות, המקור הוא בפלטפורמה המעניקה העדפה בתנועה לגלגלים האחוריים. בתוואי מפותל פשוט וקל לשכוח שהרכב כבד, והוא בטוח וגם מהנה, מזמין לשמר קצב גבוה, מהדק קו באופן אדוק, ומיטיבי מצערת והגה ישמחו בהיגוי-יתר חינני. האחיזה המכובדת חייבת הרבה לצמיגים – סוליה רחבה, חתך נמוך, מידות שונות מלפנים ומאחור: 255/45-20 ו-285/40-20. ולא שהמשקל מתפוגג, והוא מורגש בעיקולים כאשר הרכב פוגש בשיבושי אספלט. ליכולת הזאת מצטרף הגה שמשקלו נכון והוא 'בשרני' בפעולתו.
מהלך דוושת הבלם אינו פרוגרסיבי דיו, קשה למנן את העוצמה בנהיגה איטית ממש לפני העצירה מוחלטת, אבל העוצמה טובה מאוד בעומס, גם אופן הפעולה.
נוחות הנסיעה בעיר טובה יחסית במעבר על שיבושים קטנים בעיר, אך טובה פחות על שיבושים בינוניים וגדולים בנסיעה איטית, גם בגלל שהרכב זז מדי על גלי כביש ובמעבר על פסי האטה.
כאשר עולה המהירות נוחות הנסיעה משתפרת מאוד, ועדיין, שיבושים ממש גדולים וגם נסיעה בכביש גלי מורגשים והנסיעה אינה נוחה אז. רעשי הכביש בולטים בסוגים מסוימים של אספלט בעוד רעשי הרוח נשמעים אך לא באופן מופרז. בכל אופן, במהירויות גבוהות הרכב מתארגן עם עצמו, זז פחות ומעניק רמת ביטחון גבוהה כנדרש.
בנסיעת שבילים X3 החדש אינו נוח במיוחד, אך אינו מעיק בקופצנות-יתר ובייחוד מפגין חוסן מבני כנדרש.
נוסחה משופרת
ב.מ.וו X3 החדש מעוצב היטב, סביבת הנהג שלו עדכנית, עשויה היטב ועשירה, המרחב מאחור נרחב ותא המטען יעיל. הביצועים שמעניקה המערכת ההיברידית-נטענת טובים מאוד, רמת החיסכון מכובדת ובגרסה זו טווח חשמלי בפועל של יומיים ממוצעים של נהיגה. היכולת הדינמית ברמה גבוהה מאוד ורק נוחות הנסיעה אינה מתעלה לרמות הנ"ל.ומחירו, בגרסה זו הוא 580,000 שקלים, כאשר זו הזולה ביותר מוצעת ב-425,000 שקלים. זה סכום ממש לא נמוך לרכב פנאי בינוני, אבל הוא מביא אתו – ומעבר לסמל הכה-נחשב – בייחוד ביצוע בשל, יכולות מעולות בכביש.