כיאה לתקופת חג הפסח, אני נזכר בהגדה וב"אילו אילו" כאשר אני קרב לקופרה לאון VZ החדשה. כשהדלתות נפתחות ומושבי הספורט מתגלים במלוא הדרם אני נזכר שצריך להתייחס בכבוד רב לגרסה הספורטיבית למכונית הקומפקטית. אחרי הכל, קרוב לוודאי שאילו סיאט לאון קופרה לא הייתה זוכה להצלחה, המותג קופרה לא היה נולד. 

לאון כמובן לא הייתה מכונית ראשונה של סיאט שנשאה את השם קופרה, הכבוד  שייך לאיביזה ב-1998. אבל, כבר מהדור הראשון של הלאון שקיבל ב-2000 גרסת קופרה עם מנוע VR6 ובייחוד מהדור השלישי, הפכה הלאון קופרה למכונית שמשכה את סיאט למעלה. לפניה לא רבים התייחסו ברצינות לצד הספורטיבי-מהודר של סיאט, ורק מעטים חשבו שכדאי לשלם סכומים גבוהים לכלים של המותג.

הקופרה נתנה לכך לגיטימיות והפכה לסיפור הצלחה בתחום הקומפקטיות-ספורטיביות גם בארץ. הצלחתה, העניקה לספרדים רעיון לצעד הבא. 

צילום: אלי שאולי

תהפוכות הגורל 

לאון קופרה הפכה בדור הרביעי שהוצג ב-2021 לקופרה לאון והשינוי שנראה תחילה סמנטי יצר מצב מוזר בו שתי מכוניות דומות ממותגים שונים חולקות שם - והרבה יותר מכך. בהמשך, הוא סימן העברת משקל מסיאט שעתידה לא לגמרי ברור לקופרה שהפכה לסיפור הצלחה. שכן זמן לא רב אחרי הצגתה, ראינו גם גרסאות רגילות ללאון במדי קופרה. 

הלאון VZ המחודשת שהוצגה ב-2024 מוצעת בגרסת 300 כ"ס למנוע ה-2.0 ליטר טורבו של הקבוצה שמייצר 40.8 קג"מ ב-2000 סל"ד ומשודך לתיבה דו-מצמדית עם שבעה הילוכים. ההאצה ל-100 קמ"ש תארך 5.7 ש' והמהירות המרבית היא 250 קמ"ש. באירופה גם גרסה חזקה יותר (333 כ"ס) לסטיישן שלה הנעה כפולה.  המידות נותרו דומות עם בסיס גלגלים של 268 ס"מ, אורך 440 ס"מ, 180 ס"מ רוחב ו-144 ס"מ גובה.  

צילום: אלי שאולי

נראית מצוין 

כבר במפגש עם האחות הרגילה התרשמנו מהחידוש המשמעותי בהופעה ובייחוד מהחזית שחלקה התחתון שחור ויוצר מראה של אף כריש. זאת יחד עם יחידות התאורה החדשות וחותמת הלד המיוחדת מלפנים ומאחור. 

ההופעה הזו, כבר אמרנו, מכניסה את הלאון לקופרה - וזה חשוב אף יותר בגרסה הספורטיבית. זו מקבלת מעט יותר טיפול כשהיא חמושה גם בארבעה מפלטים שמנמנים מאחור וחצאיות צד קטנות. חדי העין ישימו לב שבין צלעות חישוקי ה-"19 הנאים ניתן לראות דיסקים מאווררים מלפנים וקאליפרים עם הכיתוב קופרה.  

צילום: אלי שאולי
 

לחצנים חשובים 

עבור חברי כת הלאון קופרה והקופרה לאון (וכן יש כזו) השינוי החשוב בתא הנוסעים נמצא דווקא בגלגל ההגה הנאה. ה-VZ ה"ישראלית" מקבלת סוף סוף את הפקדים העגולים והגדולים שעליו. השמאלי אחראי להחלפת מצבי ניהוג והימני להתנעה. מעל הבורר הזעיר שבין המושבים הוצמד מתג שנראה אחראי להנעה אך שולט בניתוק בקרת היציבות; כמו שצריך בקופרה. 

צילום: אלי שאולי

סביבת הנהג מאופרת כרגיל בגווני ברונזה עם חומרים נאים לרוב (גם אם יש לא מעט חלקים נוקשים). האווירה מזמינה ונשכרת מתאורת אווירה מיוחדת, שטיחים עם תפרים כחולים וכמובן ריפוד האלקנטרה של מושבי הספורט. פתחי האוורור נראים מעט פשוטים וחסרים סגירה נוחה.

גם ב-VZ הוחלף הצג בגדול יותר – "12.9 לעומת "10 בעבר. באופן מוזר רק אפל קארפליי פעל כאן אלחוטית ועבור אנדרואיד נזקקנו להתחבר לשקע.  פרט לכך, התצוגה נאה, שיקוף הסלולר טוב כשבחלק העליון קיצורי דרך שימושיים. ועדיין, דברים מסוימים דורשים יותר מדי לחיצות. 

צילום: אלי שאולי

לראייה, גם כאן השימוש בפסי מגע לטמפרטורה ועוצמת השמע (וגם לפתיחת הגג) אינו נוח ולחצני תפעול האורות שממוקמים נמוך ומשמאל מבלבלים. מערך הבטיחות שעודכן עדין מעט פעלתן מדי ובייחוד נוטה לצפצופים מצד חיישני הקרבה. 

מושבי הספורט של קופרה נראים נהדר, ולמרות שהמשענת נוקשה למדי הם נוחים (כיוון קשיחות המסעד מוגבל). מוזר שאין למושב הנוסע תפעול כיוון חשמלי. תנוחת הנהיגה הולמת לרכב כשהראות לאחור, גם בגלל מבנה המושבים, אינה מרהיבה. מאחור מרחב גדול לרגליים ונאה לראש בזכות בסיס הגלגלים הארוך. הבליטה הגדולה ברצפה תפריע לנוסע שלישי. 
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

צילום: אלי שאולי

בגלל שאין כאן מערך היברידי מתון, תא המטען נראה גדול ובייחוד עמוק יותר (380 ליטר), עם שני גבהים לרצפה ומבנה שימושי יותר. 

גרגורים ופיצוצים  

מנוע ה-2.0 ליטר טורבו  רב ההילה מתעורר בגרגור גברי, כשהספרדים הצליחו לייצר צלילים ואפילו מינון של "פיצוצים" מתוזמנים היטב בכל מצבי הניהוג. מערכת השמע מסייעת לפס הקול (זה בולט בעמידה, פחות  בנסיעה)  ואולם תחת מצערת מלאה עלול להיווצר גם רעש מכאני פחות נעים של ההגדשה. 

צילום: אלי שאולי

הביצועים כמו שרומז הנייר מעולים ונותנים תחושה כזו. זה כיף.  300 הסוסים עוברים קדימה דרך תיבה דו-מצמדית עם שבעה הילוכים, ומבטיחים האצה ל-100 קמ"ש ב-5.7 ש'. וכן המכונית מאיצה היטב בכל מצב ולא ממש מפסיקה. זה אומר שביציאה מהמקום קל להכניס את בקרת היציבות לפעולה, או לעורר יללות צמיגים.

צילום: אלי שאולי

זה גם אומר שצריך להיזהר שלא לעבור את המהירות המותרת ללא כוונה. מומלץ גם להשתדל ולא להבהיל מדי בעקיפות את התנועה היומיומית שתמיד תראה איטית מדי. התיבה לרוב נעימה אבל לעיתים, דווקא במצב 'ספורט' (אך לא ב'קופרה' הקיצוני יותר) מגיבה בסוג של עצבנות חסרת עידון ל'קיק דאון'.

קשה לשמור על צריכת הדלק ברכב כזה וזה אומר שבנסיעה רגועה יחסית, ריחפנו סביב 13 ק"מ/ל' וביום המבחן המאומץ נרשמו 9.1 ק"מ/ל'. סביר. 

מחייכים  

כיאה לקבוצת פולקסווגן, ללאון היגוי מהיר עם 2.1 סיבובים מנעילה לנעילה. אלא שבמסגרת החידוש הוא כויל באופן שמקל להסתגל אליו והפעולה מדויקת וצפויה יותר (הייתי שמח לקצת יותר משקל במצבי ה'ספורט'). 

הלאון מגיבה בנחישות להפניה אבל באופן שאינו מוגזם או מרתיע. על כבישים טובים, בפניות מהירות היא מציגה אחיזה מצוינת וקצב כמעט בדיוני עבור מכונית הנעה קדמית, כאשר היא נעזרת בדיפרנציאל מוגבל החלקה שאינו מורגש במיוחד בפניות הדוקות ותחת לחץ מלא. 

צילום: אלי שאולי

כשהכבישים פחות אוחזים ומושלמים ניתן להשפיע על כיוון המכונית עם המצערת אם כי באופן הפחות אהוב עלינו, כלומר החלקות חרטום והרחבות קו. זה אינו בוטה אבל בשלב מסוים הופך מוחשי. הלאון פחות דרמטית כשמדובר בתנועת הישבן. אמנם תחילה נראה שהיא ששה להדק קווים אבל לרוב זה לא יתפתח, אם בכלל, ליותר מפסיעה קלה. חיבור הקצוות, יוצר מכונית מהנה למדי. 

צילום: אלי שאולי

הרכב עלול לתת תחושה עסוקה על גלים אך לרוב זה לא יפריע לשמור על קצב מהיר. והבלמים? הנשיכה הראשונית אינה חזקה אך בסופו של דבר הם מייצרים עצמה טובה ופעולה מובנת ומדודה. 

עם חישוקי "19 וצמיגים בחתך 35 קשה לדבר על נוחות. ובכל זאת, יחד עם שליטה אלקטרונית בבולמי הזעזועים במצב הניהוג הרגיל ההתנהלות סבירה גם בעיר; זו אינה מכונית נוחה אבל היא גם לא מציקה במיוחד, אפילו במצב הנוקשה של המתלים. חספוס הכביש מורגש לעיתים וכך גם הרעשים ממנו. אבל בסופו של דבר זה רכב שיכול להיות נעים בנסיעות משפחתיות ארוכות כשהנוחות משתפרת מחוץ לעיר. קחו בחשבון שהנוסעים עלולים להתלונן שהקצב מהיר מדי עבורם. 

צילום: אלי שאולי

שומרים על הנוסחה 

כבר כמה שנים שהלאון קופרה וממשיכת דרכה, קופרה לאון זוכות לככב בז'אנר הספורטיבי וניתן להבין מדוע. בקבוצת פולקסווגן בכלל ובקופרה בפרט מכירים היטב את הנוסחה שהביאה לעולם את הגולף GTI ואחיותיה למכללים ובקופרה, שומרים גם על המחיר הנגיש יחסית. 

במשוואה המתבקשת מול המכונית הקלאסית של פולקסווגן זה נראה כך: לקופרה יש יותר כוח, יותר מקום לנוסעים ונראה שהיא גם מעט יותר דרמטית. אבל לא פחות חשוב; עם 264,000 שקלים היא פחות יקרה משמעותית. כל זה אומר שהיא צפויה לשמור על מעמדה בתחום אם היבואן יצליח לשמור על אספקה סדירה.