אנחנו עדיין לומדים את כל העניין הזה של סין. למרות שאולי הייתם מצפים שכבר נתחיל להבין את הראש הסיני – בכל זאת, מעל ל-20 מותגים עגנו בחופי ישראל בשנים האחרונות – הם עדיין מצליחים להפתיע אותנו. קחו את מותג IM למשל, הרי כבר ידענו לספר לא מעט על התכניות שלו בכלל ולשוק הישראלי בפרט, אבל לחוויה כזו בתערוכת שנחאי לא לגמרי היינו מוכנים.

סדרי הגודל, הצבע, האורות והרעש הם חוויה שגם אחרי שנים של סיקור תערוכות רכב ברחבי העולם לא מותיר עיתונאי רכב אחד אדיש, ציני ככל שיהיה. אחרי זיהוי פנים קצר בכניסה לתערוכה – הצצה לעתיד או הווה פגום? מי יודע – מקבלת את פנינו בובת דובי במדי משטרה ולידה כלב שירות משטרתי החובש משקפי שמש, אפשר להבין אותו עם כל האורות המהבהבים שיש כאן. עוד יום שגרתי בסין בין ים בלתי נגמר של האנגרי ענק המארחים את תערוכת הרכב של שנחאי.

צילום: אוהד אלגוב

אנחנו בדרכנו לביתן מספר 3, שם ניתן למצוא את מגוון הרחב של מותגי הרכב לבית יצרנית הענק סאיק. תחת כנפיה משווקים כיום כ-9 מותגי רכב נפרדים והיא הספיקה להקים לא פחות מחמישה "יוזמות משותפות" עם מותגים מערביים ויצרניות שונות בתחום הרכב. היום אנחנו הוזמנו להתרשם בעיקר ממותג אחד, הצעיר, המתקדם והטכנולוגי ביותר שיש לסאיק להציע – IM. 

IM מי? 
על רקע אינפלציית מותגי הרכב מסין אפשר להבין את מי שפספס או שכח שכבר דיברנו על IM ודווקא נראה לנו שכדאי לעשות רענון קצר. מותג הרכב הצעיר הוקם בשנת 2020 והוא למעשה מיזם משותף של סאיק עצמה עם קבוצת עליבאבא והמכון הטכנולוגי Zhangjiang Hi-Tech. 

צילום: אוהד אלגוב

שמו של המותג (IM) הוא קיצור של Intelligence in Motion, אינטיליגנציה בתנועה, ושם זה אמור לרמז על הסגנון והדרך בה IM מפתחת את דגמיה. על הצד האינטיליגנטי אמונה פלטפורמה ייעודית מתקדמת המשלבת מערך סוללות חכם (IM מבטיחה סוללות מצב מוצק בקרוב), פתרונות הנדסיים מתקדמים ושילוב אינטגרלי של מודולי AI במגוון תחומים (מערכות בטיחות, נהיגה אוטומטית ועוד). ה"אלגנטי" בשמה מעיד על כוונתה לפנות לפלח יוקרתי, וכך בעזרת שימוש בחומרים איכותיים ושילוב חכם של טכנולוגיה תייצר אווירה יוקרתית מופגנת. אנחנו עוד נחזור לכך.

נחזור לתערוכה. השעה 10:20 שעון שנחאי ואל הבמה עולה נציג החברה, בחור שנראה צעיר למדי ומתחיל להעביר את המצגת שתוכננה. כאן נתקלנו ב"חידוש טכנולוגי" נוסף, על אף שפני המותג לשוק הבינלאומי-מערבי – לאורך כל המצגת הלא קצרה אותו בחור לא הוציא מפיו אפילו מילה אחת באנגלית.

צילום: אוהד אלגוב

מעל לפער השפה בלט דבר אחד מעל הכל – ב-IM מציגים תפישה שונה בתכלית למחזור חיי דגם ספציפי מזו הנהוגה בתעשיית הרכב מזה עידנים. מחזור החיים של דגם ממוצע בתעשיית הרכב מורכב מהצגת הדגם, לאחר כשלוש שנים מקובל להציג עדכון כלשהו (מתיחת פנים) ולאחר כשלוש שנים נוספות הצגת דור חדש ומתקדם יותר – בסך הכל כשש שנים בין דורות.     

ב-IM לא התייחסו לאורך הכולל של מחזור החיים של דגם נתון, אבל לאור גישתם החדשה בהחלט הפכו את המונח מתיחת פנים ללא רלוונטי. זאת מכיוון שהיצרנית הסינית מתכוונת להציג עדכון בכל שנת דגם – ולפי מה שנאמר כעת מדובר בשינוי שיהיה מורגש ובעל משמעות. לא, לא מדובר בהצגת דגם חדש אבל לפי IM בכל שנה יעודכנו רכיבים פיזיים כמו מעבדים, מנועים, מתלים, עדכוני עיצוב ועוד לצד עדכוני תוכנה – והם יוכזרו כחצי שנה לפני שהדגם המעודכן יגיע לשווקים. 
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

הכירו את הכלה
נעבור לדבר על המכונית המרכזית בבמה של IM – שמה המקורי הוא IM L6, אולם בישראל ובשווקים נוספים היא תכונה IM5.

צילום: יחצ, יצרן

מדובר במשפחתית גדולה במיוחד אשר מידותיה מציבות אותה בין מודל 3 למודל S של טסלה, המכוניות שהן עדיין אמות המידה לרכב חשמלי. אורכה אורכה 491 ס"מ לעומת 472 ס"מ של מודל 3 ו-502 ס"מ של S בעוד בסיס הגלגלים נמתח על פני 295 ס"מ, סנטימנטר אחד פחות מזה של S הסאלונית. זוהי אסטרטגיה בה נוקטות לא מעט יצרניות סיניות – כך הן יכולות להציג יתרון גודל מול ה-3 ויתרון מחיר מול ה-S. 

מבט מלפנים יגלה מופע המזכיר מאוד את זה של טסלה מודל 3 שלפני מתיחת הפנים, גם אם היא נראית פחות הרמונית ממקור ההשראה שלה. מאחור, וכאן לא נתלונן על התוצאה, מבנה יחידות התאורה וסיומת דלת תא המטען מזכירות מאוד את דגמי אסטון מרטין העכשוויים. מעבר להופעה, ב-IM מציינים גם מקדם גרר נמוך למדי העומד על 0.226, עדיין מעט גבוה מזה של טסלה מודל 3 שעומד על 0.219 בלבד.

סביבת הנהג מציגה מופע המקובל מאוד בדגמים מסין, ובכל זאת התחושה הראשונית המתקבלת יותר שלמה ו"עשויה" מזו של מרבית המותגים המגיעים משם. מול הנהג צג ענק בגודל 26.3 אינץ' ובמרכז מסך נוסף בגודל 10.5 אינץ' לתפעול מערכות הרכב השונות ותחתיו שני משטחי טעינה אלחוטיים. כמקובל בלא מעט חשמליות דומות, גם כאן יש גג שמש פנורמי ללא כיסוי – אולם ב-IM הגדילו והוסיפו אפשרות לשינוי רמות הבהירות (10 רמות סה"כ) באמצעות מגע. 

צילום: יחצ, יצרן

ראשית, IM5 תצויד במערך היגוי אחורי אקטיבי לשיפור היציבות במהירויות גבוהות והקטנת רדיוס הסיבוב במהירויות נמוכות – זאת בזכות יכולת הטיית הגלגלים האחוריים. 

צילום: יחצ, יצרן


בשלב זה היצע יחידות ההנעה סטנדרטי יותר אך עדיין מרשים, כאשר בעתיד הלא רחוק מבטיחה IM לשלב סוללות מצב מוצק מפיתוח משותף עם CATL. לגרסת הכניסה מנוע יחיד עם כ-290 כ"ס (הנעה אחורית), 5.4 שניות ל-100 קמ"ש, סוללת 75 קוט"ש (LFP) וטווח של כ-490 ק"מ בתקן WLTP. מעליה נמצאת גרסת הנעה אחורית נוספת, הפעם עם מנוע חזק יותר (402 כ"ס) וסוללה גדולה ומתקדמת יותר (100 קוט"ש, NCM) והתוצאה בהתאם: 5 שניות ל-100 קמ"ש וטווח של כ-700 ק"מ.

צילום: יחצ, יצרן

בראש ההיצע, ובדומה ללא מעט מהמתחרות, עומדת גרסת 'פרפורמנס' המוסיפה מנוע קדמי להנעה כפולה והספק משולב גבוה באופן חריג: 776 כ"ס. את הכוח מספקת אותה סוללת 100 קוט"ש (נתון הטווח לא נמסר) והביצועים פטנסטיים על הנייר: מעט פחות מ-2.8 שניות ל-100 קמ"ש, לפי דברי היצרן. 

בדרך לישראל
כאמור, דגמי IM החדשים צפויים להגיע לישראל בחודשים הקרובים ע"י יבואנית הרכב לובינסקי שבין היתר מייבאת גם את מותג MG של סאיק. הסנונית הראשונה צפויה להיות IM5 ממנה יצא לנו להתרשם מעט באופן סטטי במסגרת התערוכה, כאשר בצמוד אליה צפוי להגיע גם רכב הפנאי IM6 (בתמונה למטה) החולק עימה פלטפורמה ומכלולים רבים.

צילום: יחצ, יצרן