"ETU" – השוטר שלא ממצמץ
בספרד, בצרפת ובאיטליה כבר הותקנו מאות מערכות אכיפה חדשות המכונות ETU – ראשי תיבות של "Enhanced Traffic Units". המערכות האלה לא רק מודדות מהירות, אלא מצוידות במצלמות על-קוליות וחיישנים תרמיים, שמחוברים למערכת בינה מלאכותית לניתוח התנהגות הנהג והסביבה.התוצאה: לא חגרת חגורה? קיבלת קנס. דיברת בטלפון? קיבלת קנס. עקפת משמאל כשהיה אסור? גם זה תועד. פגעת בקו עצירה, עצרת על מעבר חצייה, עקפת אוטובוס ילדים, פנית ימינה מרמזור שאוסר – הכול מזוהה אוטומטית. וזה לא נגמר שם – המערכת יודעת להתחשב בגורמי סיכון כמו מזג אוויר, עומסי תנועה ושעת היום. במילים אחרות: האכיפה מותאמת למציאות..
באיטליה, המערכת כבר הובילה לירידה של 25% בתאונות קשות באזורים בהן הותקנה. רשויות התחבורה שם לא מתביישות להגיד בגלוי: זה לא רק עניין של קנסות – זה שינוי תודעתי. כשהציבור מבין שאי אפשר "לעבוד" על המערכת, ההתנהגות משתנה.
והבונוס? הרשויות טוענות שהמערכת כמעט לא טועה – כי כל עבירה נבחנת גם על ידי מפעיל אנושי לפני הנפקת הקנס.
ומה בישראל?
בישראל פועלות כיום מצלמות מהירות מדגם א-3, שנמצאות באופן קבוע תחת זכוכית מגדלת בנוגע לדיוק המדידה ולכשלים משפטיים שהתגלו בעבר.אם נעזוב רגע את ההיבט התאורטי, תארו לעצמכם מה יקרה כאן כשהמערכת תדע לזהות אתכם מחזיקים ביד שמאל כריך, נוגעים בטלפון ביד ימין ונוהגים עם מרפק על ההגה – בזמן שפספסתם את תמרור העצור? האם המשטרה והמדינה מוכנות לטכנולוגיה הזו? האם הציבור בשל? והאם משרד התחבורה באמת רוצה אכיפה חכמה – או רק עוד מקור הכנסה מהיר?
גבול דק בין אכיפה לפיקוח
הבעיה האמיתית נעוצה לא בטכנולוגיה – אלא במי שמפעיל אותה. ברגע שמצלמות רואות הכול, נשאלת השאלה – מה הן עוד יודעות? האם המידע הזה מוגן? האם ניתן לעקוב אחרי תנועה של רכב לאורך כל היום? כשמערכת כזו תגיע לישראל, הוויכוח לא יהיה רק על כמה קנסות יופקו, אלא על גבולות הפיקוח והזכות לפרטיות במרחב הציבורי.בסופו של דבר, אנחנו עומדים בפתח עידן חדש: מצלמות שיודעות יותר טוב מאיתנו מה עשינו מאחורי ההגה. עבור הנהג הישראלי, זה לא רק שינוי טכנולוגי – אלא הבנה שיש עליו מכבש לחצים אלקטרוני שעשוי מחד לקטוע דפוסי התנהגות רעים, אך גם לגרום ללחצים מיותרים ומסוכנים.
תסמכו על הממשלה, חובבת המכסים והמיסוי, שתדע לגבש תוכנית אכיפה מעודכנת כדי לחלץ מהנהגים עוד כמה "גרושים".