תכירו את אודי RS Q3, רכב הפנאי הראשון של אודי שנושא את התג המחייב 'RS', שמשמעותו 'Racing Sport' בגרמנית. אין לי ספק שהשילוב הזה גרם לחלק מחובבי 'ארבע הטבעות' להחליף צבעים, אבל צריך להיות יען אמיתית כדי להתחמק מהעובדה שזה שילוב מתבקש בימינו. הרי הציבור אוהב רכבי פנאי ואוהב מכוניות חזקות – ואם יש מי שאוהב, יש מי שמוכר. שלא במפתיע, ה-RSQ לא זול – 380 אלף שקלים, לפני תוספות. מצד שני, אם אתם מאנשי החצי המלא, זו עדיין הדרך הכי זולה לשים בחניה אודי RS.
 
 
ה-Q3 הוא רכב הפנאי הקטן ביותר בהיצע של אודי. הוא נראה טוב בגרסת הבסיס, וכמו תמיד – הוא נראה עוד יותר טוב בגרסת RS. במקרה שלנו זה אומר פגוש אגרסיבי יותר, עם כיתוב Quattro מודגש בתחתית, יש גם כונסי אוויר חדשים, ספוילר, דפויוזר אחורי, תגי RS, אגזוז בודד מגודל במיוחד ולסיום חישוקי 20 אינץ' (אופציה של 29,000 שקלים במקום ה-18 אינץ' המקוריים). התוצאה הסופית קרבית ובולטת כמצופה, ומשכה לא מעט מבטים וצילומים מעוברי אורח.
 
אודי RS Q3: מבחן דרכים
צילום: תומר פדר 
שלא תפספסו. יש כאן הנעת 'קוואטרו' לכל הגלגלים

פתיחת הדלת חושפת מושבי עור עם תפירה לבנה במרכז (בצורת מעוינים) שנראים פשוט נהדר ועולים לא פחות מ-19,000 שקלים, הם חלק משפע התוספות שהיו ברכב המבחן בעלות כוללת של 136,000 שקלים. אלא שאחרי שמתיישבים בו, התחושה היא של Q3 רגילה. אומנם תגי RS פזורים פה ושם, וההגה הקטום נראה טוב, אבל אין עוד אלמנט ייחודי כמו המושב. העיצוב הכללי של התא נעים, אבל מרגישים שהוא שייך לדור הקודם של דגמי אודי, עובדה שבולטת במיוחד במסך העבה ובפקדים השונים.
 
איכות החומרים טובה למעלה, אבל די מהר הופכת להיות פלסטיק נוקשה ופשוט עם הירידה בגובה. רמת האבזור גבוהה – יש ריפודי עור, פנסי קסנון עם תאורת לד ליום, מערכת קול מעולה מבית BOSE, בקרת שיוט, בקרת אקלים, גג פנורמי שגם נפתח בחלקו הקדמי (אם כי הינו שמחים אם הווילון שסוגר היה אטום לגמרי), כניסה והתנעה ללא מפתח ועוד. עיון במפרט מגלה שחלק מהן בתוספת תשלום, למשל בקרת השיוט (3,700 שקלים) שציפינו לפגוש כסטנדרט במחיר כזה.
 
אודי RS Q3: מבחן דרכים
צילום: תומר פדר
איכות החומרים טובה למעלה, אבל די מהר הופכת להיות פלסטיק נוקשה ופשוט עם הירידה בגובה 

בצד הבטיחות נציין לטובה את מערכת שמירת הנתיב האקטיבית שעובדת יפה ויודעת לתקן סטיות מהנתיב בצורה עצמאית (דרך התערבות בהגה, שיכולה לעצבן לפעמים). בנוסף יש מערכת התראה לרכב בשטח המת במראות. אך נציין לרעה, שהמערכות הן אופציה בתוספת תשלום של כ-15,000 שקלים. המרווח מלפנים טוב, למעט מרווח ראש בינוני. בנוסף, הייתי שמח לשבת נמוך יותר, אבל המושב עצמו נוח ותומך והכוונון שלו חשמלי. מאחור המרווח טוב, הן לברכיים והן לראש.
 
כצפוי באודי אליו הוצמד תג ה-RS, המנוע הוא אחד מכוכבי ההצגה – יחידה עטורת שבחים, שזכתבה בפרס 'מנוע השנה' בקטגוריה חמש פעמים ברציפות. מדובר במנוע 2.5 ל', 5 ציל', שמספק 310 כ"ס ב-5,200-6,700 סל"ד ו-42.8 קג"מ מ-1,500 ועד 5,200 סל"ד. המנוע משודך לתיבה דו-מצמדית ומשם להנעה כפולה קבועה, עם חלוקת מומנט מוטה לפנים, שיודעת להעביר את מרבית הכוח לאחור במקרה הצורך.
 
אודי RS Q3: מבחן דרכים
צילום: תומר פדר 
בחזית פועם מנוע טורבו עטור שבחים
 
מה שדף הנתונים לא מספר לכם, זה איך המספרים האלו נשמעים כאשר הם נקראים לדגל. ה-RSQ הזה נשמע כמו רכב ששופר בסדנה פרטית, עם צליל חזק ועצבני, בניגוד לרחשי הפוליטיקלי-קורקט שמאכזב למצוא בחלק ממכוניות הביצועים היום. נכון שביום שלם של נהיגה מהירה זה עלול להיות קצת יותר מדי, אבל אני, לא הייתי מוותר על זה. אגב, עד כמה שצליל המנוע נחמד בתוך האוטו – הוא הרבה יותר טוב מבחוץ, במיוחד בהאצה מעמידה. כל כך טוב, שלמרות החום נהגתי (בלילה, לא צריך להגזים!) בעיר עם חלונות פתוחים.
 
בזכות הצליל הזה, ה-RSQ מכניס אותך לאווירה קרבית, מפתה אותך להאיץ שוב ושוב, והמופע האור-קולי הזה גורם לו להרגיש עוד יותר מהיר ממה שהוא – והוא מהיר. למרות 1,655 הקילוגרמים שלו, הוא מסוגל, לדברי אודי, להגיע למאה קמ"ש תוך 5.2 שניות, בדרך ל-250 קמ"ש מוגבלים. המנוע בריון "בטעם של פעם", עם התגברות מוחשית בכוח עם עליית הסל"ד, ומספק תאוצה זמינה וכוחנית (עם השהיה מדי פעם של התיבה). אחרי כל כך הרבה מנועים מוגדשים חזקים אך משעממים, אלו בהחלט חדשות טובות.
 
אודי RS Q3: מבחן דרכים
צילום: תומר פדר 
ה-RS Q3 נראה טוב, אבל הוא נשמע הרבה יותר טוב מאיך שהוא נראה
 
אבל לא הכל מושלם – זה מתחיל עם התיבה הדו-מצמדית שפשוט מתבלבלת כאן יותר מהרגיל. לא משהו נוראי, אבל קצת מעצבן. באופן לא מפתיע, צריכת הדלק לא מדהימה, אבל אנחנו מאשימים את המנוע שפיתה אותנו לתת עוד גז בכל רגע נתון. אנחנו רשמנו במבחן 7.4 ק"מ לליטר, ובשיוט רגוע 12.4 ק"מ לליטר. אגב, גם אודי בעצמם מודים שהרכב לא ממש חסכוני, עם נתון צריכת דלק משולב של 11.3 ק"מ לליטר. לצורך השוואה, הנתון המקביל של ה-S3, עם הספק דומה, הוא 14.5 ק"מ לליטר.  
 
אז ברשימת המרכיבים ל"רכב שיגרום לחובב-הגה לחייך" סימנו כבר V בסעיף העיצוב והמנוע, מה שאומר שנשאר לבדוק את היכולת הדינאמית, ולקוות שהמתלים לא יפרקו לנו את הסתימות. לטובת החלק הראשון, אודי עשו כמה וכמה שינויים במעבר מ-Q3 ל-RSQ – בבולמים, בבלמים, בהגה ובעיקר בהנמכה של 25 מ"מ. וצריך לזכור שנקודת הפתיחה טובה למדי. התוצאה? יכולת אדירה. התחושה היא שהרכב פשוט דבוק לכביש, ובקרת היציבות נשארת מובטלת כמעט תמיד, לא משנה מה תעשו. נכון שהשלדה מגיבה כראוי להרפיית דוושה, אבל מי שבונה על החלקות כוח, יתקל במערכת הנעה כפולה יעילה, שפשוט תוציא אותו מהפניה חזק ומהר. זה לא רכב למשחקי זנב. זה רכב שיודע לעבור כל כביש, לא משנה מה איכות הסלילה שלו או סוג הפניה – מאוד מאוד מהר. ואני אהבתי את היכולת הזו.
 
אודי RS Q3: מבחן דרכים
צילום: תומר פדר 
בהתחשב בייעוד נוחות הנסיעה מפתיעה לטובה
 
ההגה בסדר, כל עוד בחרת במצב 'דינאמי' בתפריט מצבי הנהיגה (מתוך אוטומטי, נוחות ודינאמי), עם משקל טוב, ובסך הכל עושה את העבודה בסדר גמור. במצב הנוחות הוא קל מדי ברמה מעצבנת, וחבל שאודי לא מציעים מצב "אישי", כמו בדגמים אחרים שלהם. הבלמים מעט חסרי תחושה, אבל פשוט לא מתעייפים והמנוע נהדר. משוטי ההילוכים מאחורי ההגה נוחים – אך הייתי שמח לעצמאות מלאה במצב הידני.
 
בכל הקשור לנוחות, ה-RSQ בסה"כ מפתיע לטובה, במיוחד בהתחשב בצמיגי ה-255/35R20 שהוא נועל. הוא נוקשה, אבל לא חובט או מנער, ודי בסדר במרבית הזמן. הוא נעים יותר מחוץ לעיר (למעט רעשי כביש מורגשים ומנוע שמהמהם בשיוט ב-90 קמ"ש), שם הוא קצת מתקשה על שיבושים קטנים אבל מאוד מרוסן על גלים. בעיר הוא יכול לקפץ ולהיות קצת יותר מעייף, אבל כמעט אף פעם לא באמת "יתרסק", ובהחלט אפשר לחיות איתו ביום יום. אפשר גם לבחור בחישוקים הקטנים יותר ("רק" 18 אינץ'), שבטוח ישפרו את הנושא.
 
אודי RS Q3: מבחן דרכים
צילום: תומר פדר 
ל-RS Q3 יכולת דינאמית גבוהה והוא מציע חבילה חסרת מתחרים

בצד השטח בדקנו אותו רק בשבילים, וגם לשם אנו לא באמת חושבים שהוא יגיע, לא עם הצמיגים האלו. אבל גם שם הוא הפתיע לטובה בנוחות בהתחשב בנתוני הבסיס, אבל על שיבושים בינוניים עלול להרגיש נוקשה מדי. אבל לטיול שבילים רגוע, הוא בסדר גמור.

ייחודי
אודי RS Q3 מפתיע לטובה. הוא נראה מצוין, נשמע נהדר, ובהחלט ראוי לתג ה-RS בכל הקשור ליכולת דינאמית מעולה, גם אם לא מלהיבה. נקודה פחות חזקה היא תא הנוסעים, שמרגיש לא צעיר, בטח אם ישבתם באודי חדשה, למשל ה-S3. בנוסף, אם אתם לא חייבים ישיבה גבוהה, תוכלו למצוא מכוניות ספורטיביות יותר, או זולות יותר. אבל עבור מי שמחפש את השילוב של רכב פנאי עם יכולת דינאמית וביצועים – ה-RS Q3 מציע חבילה חסרת מתחרים. ואם היו מתחרים – הוא היה עושה להם חיים קשים. מאוד.