מאז החל יבוא דגמי הנוסעים והפנאי של BYD לפני כמעט שנתיים וחצי, הוא היה למותג מוכר ומבוסס. בניגוד ללא מעט מותגים סיניים אחרים, BYD, הפעיל מזה שנים בשווקי העולם (גם עם אוטובוסים חשמליים), נהג כמו אלה האירופאים: העשיר את היצע הדגמים שלו, יצר מערך מוסדר. ההצלחה הייתה מרשימה ומיידית: המותג היה לאחד מעשרת הנמכרים בישראל כבר בשנה המלאה הראשונה בה פעל; הדגם אטו 3 היה הרכב הנמכר ביותר בשנים 2023 ו-2024.

BYD המשיך בהעשרת היצע הדגמים שלו בעולם, ואחד מהם שהוצג זה מקרוב הוא אטו 2 – דגם פנאי חשמלי קטן (B-SUV), וזה אמור להיות זול משמעותית מאחיו הגדול, מצטרף צעיר לקטגוריה הקטנה הזאת. 

מפגש ספרדי  

התחנה הראשונה במסע הסיני-ספרדי הם אולמות IFEMA המארחים את תערוכת הרכב של מדריד וגם זה חלק מהפעילות המתרחבת של BYD בעולם. זו גם ההזדמנות הראשונה לפגוש את אטו 2, ובדרך לשמוע גם על התוכניות של היצרן הגאה בכך שעבר ב-2024 את טסלה במכירות רכב חשמלי. אנשי BYD לא ישכחו באותה הזדמנות להציג סרטונים המראים את מכוניות הדגל שלהם בסין וכמובן את אלה של דנזה, מותג היוקרה שיוצא לדרך גם באירופה. 

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

אטו 2, המכונה בסין 'יואן אפ' הוצג ב-2024, ולפי השם הוא שייך, וכמו אטו 3, לסדרת דיינסטי, שלפי BYD היא יוקרתית מסדרת אוקיינוס אליה שייכים סיל ודולפין. הוא חולק עם אטו 3 אותה רצפה המכונה '3.0 e', וגם לו הנעה קדמית. אבל הבסיס של אטו 2, והפעם כמו סיל, הוא מסוג CTB – ר"ת של Cell To Body, תא לגוף – בו מארז הסוללות אינו מונח בעריסה המהווה את הרצפה החשמלית אלא משולב במבנה שלה. מבנה זה מאפשרת קשיחות משופרת (32%), הפחתת ויברציות (63%), צמצום ממד הגובה של הבסיס כולו, מה שמאפשר את הנמכתו ומכאן את הורדת מרכז הכובד, ממד גובה משופר בתא הנוסעים בגובה נתון.  

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

"אז איך עם שינוי כזה הוא עדין חולק בסיס עם אטו 3?" – "הרצפה 3.0 היא יותר פלטפורמה טכנולוגיות", מהמהמים אנשי היצרן. 

הממדים בצד הגדול של הקטגוריה; בסיס הגלגלים 262 ס"מ, האורך 431 ס"מ, הרוחב 183 ס"מ, והגובה 167 ס"מ, 5 ס"מ יותר מאשר אטו 3. מפרט האבזור, לפחות ברמה הגבוהה שהייתה בכלים שהיו כאן, דומה למה שהורגלנו מדגמים סיניים. 

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

אז איך חוסכים? בעיקר בסוללה. לזו 45.12 קוט"ש, היא קטנה יחסית ומעניקה טווח הנראה צנוע, 312 ק"מ. לסוללה זו גם חלק בכך שהמשקל הוא 1570 ק"ג, נמוך בכ-180 ק"ג מזה של אטו 3. גם הספק הטעינה המהירה לא רב, 65 קילוואט. בעוד מספר חודשים תוצג גרסה עם סוללה גדולה יותר לטווח של 420 ק"מ, ולמרות שהסינים לא נוקבים בנתונים יש לשער שזו תצויד באותה סוללה כמו באטו 3, 60.4 קוט"ש. גם המנוע פחות חזק מזה שבאטו 3, והתפוקה שלו היא 170 כ"ס ו-29.6 קג"מ. מידות הצמיגים צנועות יחסית (215/50-17), וגם אלה תורמים למגמת החיסכון.

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

יוצאים לשופינג 

הספרדים, שארגנו את האירוע החליטו להכניס אותנו לאזורים הסואנים ביותר במדריד – החל מגראן ויה, הרחוב המרכזי שחובבי הקניות מכירים היטב, דרך כיכר סיבלס הפוטוגנית, המארחת את חגיגות הניצחון של אוהדי ריאל מדריד ואפילו אצטדיון הכדורגל ברנבאו. מפתיע כמה קל להיכנס עם מכונית לאזורים אלה שנראים מתאימים יותר מקטעי הכביש ההרריים שאירחו את ראלי ספרד ואליהם נגיע בהמשך. אלה קשורים יותר לרצון של הספרדים להתגאות בנוף היפה בארצם מאשר לאופי הרכב שחף מיומרות בתחום.

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

השמש הספרדית, מחממת בקצב איטי, מאירה על הרכב – ואם דגמים אחרים של BYD הפגינו עיצוב מקורי, זה לא המצב כאן.

המראה מעט מגושם ובייחוד אינו צעיר, והעובדה שהרכב גבוה וצר מאטו 3 יוצרת פרופורציות פחות מושכות. נראה שמעצבי BYD השקיעו את עיקר זמנם ביצירת רכב שנראה גדול וחסון, אך בניגוד למתחרים אחרים פחות אופנתי או ספורטיבי. בדרך הם גם "שאלו" את עיצוב הקורה האחורית ממספר יצרנים אחרים (ביחוד סמארט ששאלה מאופל), והיא החלק המעניין בעיצוב הרכב. 

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן
 

משחק סולידי 

סביבת הנהג עניינית וסולידית, פחות מקורית מזו שבאטו 3 ואינה מכוונת להיות מיוחדת. התוצאה היא עיצוב שלעיתים גולש לאפרוריות ועם זו מפגין חוסן ומכובדות. איכות החומרים טובה, וחלק מהם קשיחים למגע. 

בין המושבים קונסולה רחבה, בזו תא/משענת ועליה בורר נאה, שתפעולו מעט מבלבל בגלל הנצרה הנסתרת וסביבו מספר לחצני תפעול נוחים. לא בכל תחום יש ירידה לפרטים קטנים (חסרה תאורה בתא כפפות), אבל כאמור האבזור עשיר, וזה כולל גג זכוכית גדול עם כיסוי נאות, מצלמות היקפיות ותפעול חשמלי למושבים הקדמיים.

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

במרכז צג די גדול' "12.8, וזה כמנהג BYD יכול להסתובב (חשוב ביותר) וכולל הרבה תפריטים ופריטים מבלבלים המסבכים את החיים; כמו לבחור במשקל ההגה ותגובת הבלמים בלי קשר למצב ניהוג. בשני המקרים העדפנו אותם במצב החד יותר.
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

האיש שמסר לנו את הרכב הסביר איך לנתק את מערכת ההתרעה על אובדן ריכוז של הנהג, "אחרת היא מאוד תציק". ביתר הדברים אנחנו כבר יותר מומחים ממנו; BYD עדיין אינה נפוצה באירופה כמו אצלנו. ועדיין, למרות הניתוקים הרכב אוהב לצפצף, וכאשר יש לדומם את הרכב כדי שמערך קארפליי יחזור לפעול עבור הניווט (משהו בחיבור עדיין לא במיטבו) צריך לחזור על הטקס. כרגיל בכלים סיניים מערכות הבטיחות נוטות לפעלתנות יתר ולצפצופים מרובים, ולבסוף מגיע הרגע שבו כבר לא יודעים מה מקורו של הצפצוף ולומדים להתעלם. 

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

המושבים הנאים נוחים למדי, אך אלה חסרים אפשרות לשליטה בהקשחת משענת הגב, מה שבכל זאת פוגע בנוחות הישיבה. תנוחת הנהיגה אינה מושלמת אבל היא גבוהה כיאות. מושב הנוסע קצת נמוך והוא גם אינו מתכוון לגובה. 

מאחור המרחב מפתיע, בייחוד במרווח הרגליים אך גם במרווח הראש. המושב מעט נמוך ביחס לרצפה. 


נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

לתא המטען נתון נפח נאה, 400 ליטרים, וזה אינו קטן משמעותית מאשר באטו 3 (440 ל'טר). אך הוא אינו נראה גדול כמובטח והמבנה פחות שימושי, בייחוד בגלל מבנה צר ורצפה כפולה שכדי ליצור משטח שטוח ממוקמת גבוה יחסית. כיסוי תא המטען והאופן בו חיברו אותו ברכבי ההדגמה לא נראה איכותי. 

יומרות צנועות  

אמנם נתוני ההספק באטו 2 אינם מרשימים בעידן הנוכחי של הרכב החשמלי, וגם בפועל זינוק כוחני מהמקום לא ידביק את הגב למשענת, אבל 170 כ"ס הוא בהחלט הספק מספק לרכב כזה, ויש לכך ביטוי גם בנתון ההאצה העומד על 7.9 שניות ל-100 קמ"ש, או בקרת היציבות שלעיתים נקראת לפעולה ביציאה מהמקום – גם כי כמעט 30 קג"מ לגלגלים הקדמיים כבר בסל"ד אפס זה לא מעט.  

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן
הרכב מוגבל ל-160 קמ"ש, נתון מעט איטי במדינות מסוימות באירופה (למרות שרק בגרמניה מותר לנהוג מהר יותר). ועדיין למרות שהרכב מצליח להגיע לשם (במחוונים ראינו גם קצת יותר) היכולת, כמו הרבה פעמים בכלים חשמליים, גבוהה יותר במהירויות נמוכות. במהירויות הגבוהות יותר, כמו השיוט המקובל באוטוסטרדות בספרד, גם בעקיפות בעומס, הביצועים מרשימים פחות.  

חישובים על הדרך 

נהיגה נינוחה לאורך 110 ק"מ הביאה לתשלום של 46% בסוללה, ובחישוב פשוט לטווח של 240 ק"מ (צריכה משוערת של 5.3 ק"מ/קוט"ש). זה לא הרבה. 

בדרך הארוכה חזרה, שכללה גיחה קצרה אך מאמצת לכבישי הרים והמשיכה לאוטוסטרדות מהירות וארוכות, אני מוריד בשלב מסוים את הרגל מהמצערת. אחרי הכל יצאתי לדרך עם 79% סוללה, ולמרות שמערך הניווט אמר שזה בסדר, ואגיע לכיכר אספניה. למרות מזגן כבוי הגעתי ליעד אחרי 142 ק"מ עם 12% סוללה ו-37 ק"מ נותרים במד הטווח. לפי נתונים אלה, שילוב קטעים מאומצים יוריד את הטווח ל-212 ק"מ (4.7 ק"מ/קוט"ש).  

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן
 

הכבישים הטובים 

בכבישי ההרים היפהפיים המעוטרים בשלג וצופים גם על עמק חראמה (שם נמצא מסלול המרוצים המפורסם), הרכב מפגין כי הוא מתנהל היטב בעומס דינמי. "כיול המתלים", מציינים הסינים, "הותאם לאירופה". זה כמובן אינו רכב המכוון להתעלות בעיקולים, גם בגלל שההיגוי קצת קל מדי וגם במצב הקשה הוא אינו 'משדר' דבר. זה אינו הגה מהיר (3 סיבובים מנעילה לנעילה), והרכב אינו נכנס באופן חד לפנייה והתנהלותו מדודה. כאשר הכביש רטוב בקרת היציבות עובדת שעות נוספות והיא לעיתים אגרסיבית. אבל גם במצבים כאלה, הפעולה ראויה. 

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

לבלמים לרוב יכולת טובה, למרות שאלה חסרים עצמה ראשונית, ותחת עומס הם מאבדים דיוק. חבל שיש רק שני מצבי בלימה רגנרטיביים, והקל כמעט ואינו מורגש; הבחירה בכל אחד מהם מאוד נוחה).  

לגבי נוחות הנסיעה קצת קשה לחוות דעה. איכות הכבישים בספרד טובה וכך גם הנוחות. פעולת המתלים שקטה, בידוד רעשי כביש טוב (גם בזכות צמיגי קומהו) ומידות צמיג לא מופרזות מוסיפים לאיכות נסיעה ראויה. נראה שהרכב אינו מצטיין על שיבושים גדולים ובמעבר עליהם ריסון התנודות לוקה. גם בשבילים הוא מעט קופצני אך את כל אלה נבדוק בארץ. רעשי הרוח חזקים יחסית. 

שאלות לפני סיום 

אטו 2 של BYD אינו נראה כמו רכב פנאי קטן, והוא כן נראה גדול יותר, מרחב הפנים טוב מאוד, האבזור עשיר, הביצועים טובים, היכולת הדינמית סולידית ואיכות הנסיעה טובה. מנגד, העיצוב אינו מושך, הנדסת האנוש אינה מתעלה, וטווח הנסיעה בצד הקצר יותר.

נהיגה ראשונה - BYD אטו 2
צילום: יצרן

שני עניינים נותרים לבירור, מעבר לחובת המבחן כאן, על אספלט ישראלי: הראשון והעיקרי הוא המחיר, ואם זה יהיה נמוך משמעותית מאטו 3, אולי גם מדולפין, פוטנציאל ההצלחה גדול מאוד. העניין השני הוא הטווח, שבארץ עשוי להוות מגבלה, בייחוד ברכב יחיד למשפחה, אבל עד שהרכב יגיע לכאן תוצג גם הגרסה עם הסוללה הגדולה. איתה ועם המחיר נקבל את התשובה לשאלה בדבר הצלחתו של הדגם הזה בישראל.