מיסוי רכישת רכב חדש בהתאם לרמת זיהום האוויר שלו מהווה רק חלק מתפיסת האוצר. לא נחזור שוב על פרטי התכנית, אותן ניתן לקרוא בדיווח הקודם שלנו כאן, אבל נציין בקצרה כי יחד עם שיטת המיסוי תשונה שיטת חישוב שווי שימוש של רכב צמוד, כך שתתבסס ישירות על ערך הרכב תוך ביטול הקבוצות הקיימות.
אז מה בעצם עומד לקרות?
עבור הצרכן הקטן, בעצם לא הרבה. טבלת המחירים של מכוניות חדשות עומדת להתעדכן ב-1 באוגוסט, אבל עבור המכוניות הפופולריות בשוק הישראלי השינויים ככל הנראה לא יהיו דרמטיים. אלפי שקלים בודדים לכאן או לכאן לכל היותר. השינוי היותר-משפיע יהיה בשיטת חישוב זקיפת שווי שימוש למקבלי רכב צמוד.
אז אין כאן הכבדה של נטל המסים?
בממוצע, כן: האוצר עצמו אמר זאת – הכנסה שנתית נוספת של 400 מיליון ש"ח לקופת המדינה, והסכום הזה חייב לצאת מהכיס של מישהו. בפועל, עבור רובנו, כנראה שלא ממש. מה שיקרה הוא חלוקה מעט שונה של העוגה. מכוניות יקרות עם מנועים בינוניים ומעלה יספגו עליה של 17% במס הקניה, עם מעט פיצוי (או שכלל לא). כפי שמסתמן כרגע, יותר מכוניות יתייקרו מאשר יוזלו, אבל אלו שיוזלו הן היותר נפוצות בשוק.
ולמה בעצם הסתבך האוצר עם נוסחה כה מסובכת לחישוב הציון הירוק? מה רע בשימוש בנתון בודד של פליטת CO2, כמקובל בחו"ל?
כי אנחנו חכמים יותר. נתון CO2 הוא זה המקובל בחו"ל כי מדובר בגז-חממה שנחשב לגורם המרכזי ביצירת אפקט ההתחממות הגלובלית – וזה התהליך האקולוגי שמדאיג את קברניטי העולם יותר מכל. אצלנו הוחלט שההשפעה של ישראל הקטנה על כלל העולם היא זניחה, ולעומת זאת זיהום אוויר שמשפיע על בריאות הציבור הוא עניין מקומי שמשפיע ישירות על אזרחי המדינה. לכן הכניסו למשוואה גם פליטת חומרים רעילים אחרים, לא רק CO2. אותנו הצרכנים לא אמורה לעניין השאלה עד כמה מסובך או פשוט לחשב את הציון הירוק – ממילא לא אנחנו מחשבים אותו וזו לא הבעיה שלנו, כל עוד יהיה לנו קל לדעת מהו הציון הירוק. ואת זה אכן נדע, כי היבואנים אמורים לפרסם את זה בריש גלי, כולל בפרסומות של מכוניותיהם. בנוסף, לפחות במכוניות מונעות בנזין קיימת התאמה טובה בין פליטת CO2 לפליטת המזהמים האחרים, ובגלל הנוסחה שנבחרה הדירוג הירוק קרוב למדי מבחינה מספרית לנתון פליטת CO2.
אני מתכנן לרכוש רכב חדש בקרוב. האם כדאי לי להמתין עד לאחר ה-1 באוגוסט?
תלוי. אם מדובר ברכב מזהם יחסית שמחירו יעלה, הרי שכדאי לבצע את הרכישה עכשיו. לפי נתוני משרד האוצר, נראה כי "קו המשווה" יעבור אי-שם בין מכוניות סופרמיני למשפחתיות, בתלות בגודל המנוע כמובן. לפי חישובים של "גלובס" ושלנו, מכונית עירונית קטנטנה כמו סוזוקי אלטו תקבל דירוג ירוק 2, תזכה להטבה מרבית ותוזל בכ-5,000 ש"ח. מחירי מכוניות סופרמיני כמו יונדאי i20 וטויוטה יאריס יוזלו בכ-3,000 ש"ח, ואילו משפחתיות כמו יונדאי i30, מאזדה3 ופיז'ו 308 יתייקרו ב-2,000-3,000 ש"ח. מכאן ואילך, כמובן, הפערים הולכים וגדלים. ככל שהמכונית יקרה יותר כך היא מושפעת יותר ממס-הקניה שגדל באחוזים, ומאידך סביר שתזכה לדירוג ירוק גבוה המקנה הטבה מועטה. רכב פנאי יקר כמו פולקסווגן טוארג אינו זוכה לכל הטבה ולכן הלכה למעשה ישלם מס קניה מלא של 92% במקום 75% כיום – וצפוי להתייקר בכ-40,000 ש"ח.
האם יתכן שהשיטה החדשה תחזיר לכבישי ישראל מכוניות ידניות?
ספק רב. יש אמנם הבדלים בציונים הירוקים של מכוניות אוטומטיות וידניות, ובמקרה של מכוניות משפחתיות או סופרמיני ההבדל בהטבה יכול להגיע למספר אלפי שקלים. ספק אם הפער הזה ישכנע את הנהג הישראלי הממוצע לוותר על הנוחות של תיבה אוטומטית.
ומה עם רכבי דיזל?
כאן הגענו לעוד נקודת ביקורת מרכזית שהופנתה כלפי האוצר. רכבי דיזל חסכוניים בצריכת דלק לעומת רכבי בנזין ופולטים משמעותית פחות CO2, אך גורמים ליותר זיהום רעיל. באירופה רכבי דיזל נהנים מעידוד בשל פליטת CO2 הנמוכה שלהם ונפוצים מאד שם, אך נוסחת הציון הירוק אצלנו מביאה בחשבון כאמור גם פליטת חומרים הגורמים לנזקים בריאותיים. בשל כך, לא רק שרפורמת המיסוי הירוק לא מעודדת שימוש ברכבי דיזל – היא אף מקטינה עוד יותר את כדאיותם. מכונית עממית ופופולרית כמו סיטרואן ברלינגו, למשל, זוכה לדירוג ירוק בקבוצה 13 מתוך 15 ומחירה יעלה ב-6,000 ש"ח לפי האוצר. הזכרנו קודם את דגמי ה-TSI של פולקסווגן גולף, שזוכים לציון נמוך ולהטבה משמעותית; ובכן אותה מכונית עם מנוע דיזל 1.6 ל' אולטרא-חסכוני ותיבת הילוכים ידנית (!) זוכה לציון ירוק 6 בלבד, ומשלמת "קנס" של כ-5,000 ש"ח לעומת גרסאות הבנזין. ואילו סיטרואן C4 עם מנוע דיזל ותיבה אוטומטית קופצת לדירוג ירוק 12 – בה ההטבה עומדת על 4,000 ש"ח בלבד, לעומת הטבה של 6,500 ש"ח שמוענקת לאחותה מונעת הבנזין עם מנוע 1.6 ותיבה אוטומטית, שילוב בזבזני בהרבה.
אז אולי הפתרון הוא רכב חשמלי?
ייקח עוד זמן עד שניתן יהיה לרכוש כאן רכב כזה שיהיה מספיק טוב להחלפת מכונית רגילה, אבל רפורמת המיסוי הירוק בהחלט מעודדת שימוש בכלי רכב בלתי-מזהמים, או נטולי-פליטות בלשון האוצר. כלים שידורגו ברמה 1 של הציון הירוק – הלכה למעשה רק כלי רכב חשמליים ישיגו זאת בעתיד הנראה לעין – ישלמו מס קניה של 10% בלבד עד 2014, ו-30% עד 2019. מ-2020 גם מכוניות אלה יישרו קו עם כל היתר וישלמו מס מלא בהפחתת ההטבה לפי הדירוג הירוק. עם זאת, הוצהר כי יתכן ויוטל מס קניה על החשמל המשמש לתחבורה, בדומה לבלו המוטל על בנזין (יש לזכור כי ייצור החשמל גורם גם הוא לזיהום אוויר). אפשרות אחרת שנבדקת היא אגרת רישוי שנתית מוגדלת לכלי רכב חשמליים.