נדמה כי פולקסווגן T-קרוס נוטה להגיע למפגשים עימנו בימים גשומים. כך היה במפגש הראשון ב-2019 בברלין, סמוך לחשיפתו שהוכרזה בסוף 2018; כך ב-2020 כאשר הגיע לארץ; כך גם כעת, בגרסה המחודשת שלו. זו הוכרזה ב-2023, נמכרת באירופה מ-2024, הגיעה לכאן  לאחרונה והגיעה לקראת מה שמכונה בימים אלה 'מערכת חורפית' – נעה במהירות בין ממטרים אימתניים לדקות שמש נעימות. חורף ישראלי. 

תזכורת 

דגמי פנאי הפציעו במחצית הניינטיז עם שניים קומפקטיים (C-SUV; טויוטה ראב4, הונדה CR-V), ואליהם הצטרפו עוד כמה וכמה בגודל זה ולא מעט גדולים יותר. פרט להבלחה שלא צלחה (הונדה HR-V ב-1998), הקטנים שבבראנז'ה (B-SUV) החלו לפרוץ עם הצלחתו של ניסאן ג'וק (2010). העשור הזה ראה מבול של דגמים כאלה, ממנו בלטו בהיעדרם דגמים של טויוטה, חלוצת הז'אנר (יאריס קרוס רק ב-2020) – ושל פולקסווגן שהייתה בעניינים כבר ב-2002 עם טוארג המכובד, הצליחה מאוד עם טיגואן מ-2007. 

צילום: אלי שאולי

כך שמוזר שנדרש זמן עד שפולקסווגן הגיעה לקטגוריה שהייתה לעניין גדול מאוד בעשור השני של המאה – וגם אז הפעולה הייתה איטית. ב-2016 הוצג בז'נבה קונספט T-קרוס בריז הפתוח, רק ב-2017 הוצג דגם ראשון מסוג זה, T-רוק, ואילו T-קרוס התייצב למכירה רק ב-2019. שנה מאוחר יותר הוסיפה פולקסווגן עוד דגם פנאי קטן, טאיגו.  

נציין בהקשר זה כי בברזיל ובסין מוצעות גרסאות גדולות יותר בשם 'טקואה' שעיקרן בסיס גלגלים מוארך ב-10 ס"מ), ואילו בהודו, לגרסה המוארכת (עם בסיס פשוט יותר) קוראים 'טאיגון'. בינתיים ומאז שהוצג נמכרו לא פחות מ-1.2 מיליון יחידות של T-קרוס.   

ואלינו: בישראל היה זה T-קרוס שהתייצב ראשונה, השניים האחרים הגיעו לכאן רק ב-2024, וכעת מתחיל השיווק שלו לאחר מתיחת פנים. 

נשאר, השתנה

הבסיס – הרצפה MQB A0 של קבוצת פולקסווגן, גם בסיאט ארונה, סקודה קאמיק – כשהיה, וכך גם בסיס הגלגלים, 255.1 ס"מ. האורך גדל ב-2 ס"מ ל-413 ס"מ, השאר ללא שינוי: הרוחב 177 ס"מ, הגובה 156 ס"מ.

צילום: אלי שאולי

המנוע זהה – טורבו-בנזין 1.0 ליטר 3 צילינדרים – עם הספק משופר במקצת וכך גם הביצועים; 115 כ"ס ב-5500 סל"ד ו-20.4 קג"מ ב-2000-3500 סל"ד, התיבה דו-מצמדית עם 7 הילוכים וההנעה קדמית, 10 שניות ל-100 קמ"ש ועד ל-192 קמ"ש. להשוואה, קודם: 110 כ"ס, 10.2 שניות, 189 קמ"ש

פולקסווגן T-קרוס מוצע החל במחיר 156,000 שקלים ברמת האבזור 'סטייל', והיא זו שנבחנה. 

נראה קשוח 

דגמים רבים בקטגוריה אינם מעוצבים כמו מופע גנרי של רכב שטח – אך T-קרוס שומר על הופעה זו, גם בפרופורציות, גם במרכיבים העיקריים. הרכב נראה מעט קובייתי בגלל שילוב של גובה נדיב לאורך קצר, קורה אחורית מאסיבית, סבכה אנכית יחסית. דמויי מגן תחתיים המקיפים את הרכב מבליטים את גבהו.

צילום: אלי שאולי

פולקסווגן, כדרכה, לא שינתה הרבה בעיצוב החיצוני, והעיקר הוא עדכון ההופעה לפי מרכיבי העיצוב העכשוויים של דגמיה. אלה כוללים פס תאורה לרוחב החזית, יחידות תאורה חדשות מלפנים ומאחור וגם ביניהם קו תאורה, פגושים חדשים וכך גם הפריטים שעליהם כמו פנסי ערפל. השינוי אינו גדול וחלקו נובע מתאורת לד מטריקס שהייתה לתקנית עם מתיחת הפנים ממש כמו חישוקי "17 (קודם "16). לפחות באולם התצוגה נראה שהרכב ברמת האבזור הזאת נראה נכון יותר מאשר ב-'R ליין' הספורטיבי.  

צילום: אלי שאולי

שינוי פנימי 

הדרך צפונה גשומה וארוכה ויש מספיק זמן כדי להתרשם מסביבת הנהג. ושוב, וגם כאן, הפתעות גדולות אין – ככל שמדובר בעיצוב ובתפעול; הבסיס מסורתי מזה של הדגמים החדשים של המותג. 

אבל השינוי גדול בהרבה מהנראה לעין. כל חלקי הפלסטיק העליונים, שזכו לביקורת על איכותם, הוחלפו ברכים ובנעימים יותר, והם גם נאים יותר לעין, ופריטים רבים (פתחי האוורור, בית המחוונים, צג המדיה) שונים. תאורת האווירה מוסיפה, ולמרות שהגוונים כהים כשהיו, אלה אינם מפריעים, משתלבים במופע המכובד של סביבת הנהג. ועדיין חסרות לנו ידיות אחיזה לנוסעים בתקרה.  

צילום: אלי שאולי

הנדסת האנוש מצוינת, מזכירה שהרכב תוכנן בסוף העשור הקודם, ממש לפני שגם פולקסווגן החלה להתחכם. כאשר אני נכנס, מניע ומיד יוצא לדרך יש בי כמעט רגשות אשמה וחשש שאולי שכחתי משהו. איך ייתכן שהכל כה קל ומובן ואין על מה להתלונן? וכן, פעם השגרה הזאת הייתה הסידור השגרתי. 

במרכז צג "8 – שונה מקודמו, אותן מידות – קטן ביחס למקובל כיום אבל הוא איכותי ומשקף היטב את הסלולרי, וסביבו לחצנים של קיצורי דרך נאים ונוחים. בסך הכל לא צריך להתעסק איתו הרבה, גם כי בקרת האקלים המפוצלת שיש לה תצוגה נאה (הוחלפה ושופרה עוד לפני מתיחת הפנים) נשלטת חיצונית. יש אפילו חוגה אמיתית לעוצמת השמע. הללויה. אפילו את ניתוק תיקון ההיגוי ניתן לבצע מהפקדים הנוחים והברורים שעל ההגה ולקבל על כך מידע מהמחוונים המוקרנים הנאים. כאן אגב, ניטור השטחים המתים האקטיבי מעט אגרסיבי מדי. 
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

צילום: אלי שאולי


הבורר, שנראה כסוג של מחווה לתיבה הידנית, מיוחד ובעל תפעול נאה – ונוספים גם פקדי הילוכים נוחים לתפעול מאחורי ההגה – והתאורה החכמה מפגינה היטב את יכולתה בדרכים חשוכות; לא ברור מדוע ההבהוב באור גבוה מעט מושהה. 

תנוחת הנהיגה גבוהה מעניקה שדה ראייה טוב לפנים. מושב הנהג נוח וריפוד הבד מפגין שיש פתרונות נעימים למגע מאשר הריפוד דמוי-עור הנעשה נפוץ לאחרונה.

לפי פולקסווגן, ל-T-קרוס אחד מתאי הנוסעים המרווחים בקטגוריה – ולא רק בגלל ממד הגובה; ניתן להזיח לאחור את המושב האחורי ב-14 ס"מ. במצב זה מתקבל מרווח רגליים מעולה לרכב מסוגו, נוסף למרווח ראש מעולה גם בזכות תנוחת הישיבה. לנוסע במרכז יהיה נוח פחות בגלל מבנה המושב ובגלל מנהרת ההינע ברצפה. 

צילום: אלי שאולי

נפח תא המטען נע בין 385 ל-455 ליטרים בהתאם למצב המושב. כלומר, גם כאשר המושב נע לאחור, נותר נפח מספק, במצב הרגיל הוא גדול בהרבה מהמקובל ומוסיף על כל אלה מבנה מאוד שימושי. בנוסף, ניתן לקפל את מושב הנוסע הקדמי יחד עם המושבים האחוריים ליצירת משטח אחיד. על כל אלה מתווספים תאי אחסון גדולים בדלתות, אפילו מגירה קטנה מתחת למושב הנוסע.

צילום: אלי שאולי
 

כשנוסעים 

מנוע הליטר המוגדש עם שלושת הצילינדרים של קבוצת פולקסווגן מפתיע בכל פעם מחדש ביכולת וגם באופי, ועם כל שיפור הוא יעיל יותר, והפעם גם הצליל שלו משופר. בימים אלה כאשר פוגשים גם בנתוני הספק גדולים בדגמים עממיים, קשה להאמין שכאן מדובר ב-115 כ"ס בלבד, רק 5 כ"ס יותר מאשר לפני החידוש.

צילום: אלי שאולי

אבל המנוע הזה מייצר מומנט נאה בטווח פעולה נרחב יחסית, הוא עולה בקלות לסל"ד גבוה (מתי לאחרונה פגשנו מנוע שגרתי ששמח לעלות ל-6500 סל"ד?), המשקל אינו גדול (1362 ק"ג). למען הפרוטוקול יצוין כי בהאצה מהמקום מהסוג שעושים פעם אחת (או פעמיים), חולף שבריר שנייה עד שהמנוע נכנס לתחום היעיל שלו, אבל מעבר לכך היכולת נאותה בהחלט. פעולת התיבה נעימה יותר מאשר לפני החידוש, והיא לא מאוד זריזה בתגובות שלה, בהחלט מספקת. התוצאה: שיוט נינוח, כישורי עקיפה טובים, ואלה מושגים גם בזכות יחסי העברה קצרים בתיבה למיצוי ההספק. 

צריכת הדלק טובה: 13.8 ק"מ/ל' ביום המבחן, 16.3 ק"מ/ל' בשיוט מתון. אותם יחסי העברה קצרים גורמים לכך שצריכת הדלק מבריקה פחות במהירויות כביש 6. 

באווירה גרמנית 

כיול המתלים הוא מהסוג שפעם היינו מכנים 'גרמני' – נוקשה עם תחילת מהלך הבולם, סופג בהמשך, ריסון טוב של תנודות המרכב. ואכן, בעיר ובמהירות לא גבוהה מורגשים שיבושים בינוניים וגדולים. מחוץ לעיר נוחות הנסיעה טובה יותר, אך חיבורים של משטחי אספלט או רצף שיבושים עלולים להפריע לנוסעים. רעשי הכביש והרוח מפריעים פחות גם בגלל בידוד רעשים משופר. 

צילום: אלי שאולי

בנסיעת שבילים בולט יתרון תנוחת הנהיגה הגבוהה. הרכב מעביר פנימה את הזעזועים הנגרמים בגלל אבנים גדולות באופן מורגש, אך הוא משופר בתחום זה ומפגין חוסן מבני עדיף. 

היכולת הדינמית של T-קרוס טובה, דבר שמצא ביטוי גם בכבישי רמת הגולן. אותו כיול מתלים שומר כי גם בפניות הרכב לא ירכון מדי למרות גובהו, וגם היציבות הכיוונית של הרכב מכובדת בהתאם. הצמיגים מוסיפים מצדם רמת אחיזה מכובדת, ובקרת היציבות פועלת באופן נעים. ההגה מביא למערך הדינמי משקל נכון ויכולת הפנייה נחושה. פעולת הבלמים טובה. 

בפולקסווגן כמו בפולקסווגן

אם זה נראה כמו פולקסווגן, עשוי כמו פולקסווגן, ננהג כמו פולקסווגן – זה כנראה פולקסווגן. T-קרוס הוא במובנים רבים בדיוק רכב הפנאי הקטן הצפוי מהמותג הגרמני: סולידי, יוצר רושם של רכב גדול יותר, מציע יכולת כוללת טובה. מתיחת הפנים אפשרה לשפר את נקודות התורפה בתחום האיכות, וכעת הוא מוצע עם אבזור נכון יותר. 

צילום: אלי שאולי

במחיר של 153,000 שקלים הוא נמצא באזור היותר יקר בקטגוריה, אבל מפרט האבזור ממקם אותו מול הגרסאות היקרות יותר של המתחרים. בהשוואה למחיר הדגם לפני חידושו, 140,000 שקלים, הוא היה צמוד לרמת אבזור פחות עשירה, ואילו זו הנוכחית דומה למה שהיה ביקרה יותר, כך שהמחיר לא עלה באופן משמעותי.