סמארט 3 2025 חוות דעת
נבדק על ידי שגב אלעד-
רקע כללי
סמארט #3 הוא רכב הפנאי השני של היצרנית, פרי שיתוף הפעולה בין ג'ילי הסינית למרצדס. דגם ראשון הוא סמארט #1, איתו – ועם דגמים נוספים לבית ג'ילי – חולק ה-3 את הפלטפורמה ומכלולים רבים נוספים.
הדגם נחשף לראשונה באפריל 2024, ולישראל הגיע זמן קצר לאחר מכן – כבר בסוף חודש מאי באותה השנה.
מדובר ברכב פנאי קומפקטי (C-SUV) בצד הקטן של הסגמנט: אורכו 440 ס"מ, בסיס הגלגלים נדיב עם 278.5 ס"מ ותא המטען צנוע עם 370 ל' בלבד.
לסמראט #3 מרכב בתצורת פנאי-קופה בה החלק האחורי של הגג משתפל מטה ומקנה לו הופעה דינאמית ומיוחדת יותר מאשר זו של #1. סביבת הנהג של הדגמים דומה למדי.
גם יחידות ההנעה מוכרות: גרסת הנעה אחורית עם מנוע יחיד ו-272 כ"ס או הנעה כפולה ('בראבוס') עם שני מנועים ו-428 כ"ס. הביצועים בהתאם: 5.8 שניות או 3.7 שניות ל-100 קמ"ש.
לכל הגרסאות סוללת 66 קוט"ש המספיקה לטווח של 435-455 ק"מ בין טעינות. טעינה ביתית אפשרית עד 22 ק"ו וטעינה מהירה עד הספק מירבי של 150 ק"ו.
-
עיצוב ונוכחות
סמארט #3 הוא רכב נאה, בזכות קווים ופרופורציות מוצלחים. אולם העיצוב קצת בנאלי ופחות מיוחד מזה של שאר דגמי סמארט, דבר הבולט בדגם של מותג שמקורו במקוריות.
-
תא נוסעים ומטען
סביבת הנהג דומה לזו שב-#1, והקווים הכלליים שבה מזכירים דגמים אחרים של מרצדס. למרות זאת, וכמו דגמים רבים המגיעים מסין, נדרשות גם כאן מספר דקות להתאקלמות (של הנהג) ואיפוס מערכות (של הרכב). כדאי לעשות זאת מיד בתחילת הנסיעה, אחרת תיאלצו להתמודד מול שפע צפצופי התרעה מציקים ומיותרים.
עוד כרגיל בתוצרת סין הוא התפעול המסובך - כל ביטול התרעה כזה דורש מספר לחיצות, אישורים, ספירות לאחור; לחתום על משכנתא כבר יותר קל.
לזכות סמארט נציין שאנשי מרצדס בכל זאת ביצעו מספר שינויים שאפשרו תפעול נוח מזה המקובל בדגמים שכל-כולם סיני.
מהסינים הם כן למדו לא להתקין כיסוי לגג הזכוכית, וזהו חיסרון גדול הגורם לכך שבקיץ החום בפנים רב מאוד והריפוד נעשה לוהט.
תנוחת הנהיגה, למרות שפע אפשרויות הכוונון של מושב הנהג, אינה מושלמת. שדה הראייה לאחור אינו מצטיין, אבל גם אינו מוצלח לפנים; מחיר העיצוב. המושבים הספורטיביים נראים נהדר, אבל אינם נוחים בנהיגה ממושכת.
מרווח הרגליים מאחור טוב ומרווח הראש סביר. תא המטען גדול באופן מספק והמבנה שלו שימושי.
-
מנוע וביצועים
גם הגרסה הפחות חזקה מציעה כוח רב מאוד למכונית שאינה ממש גדולה (אם-כי בכל זאת, כבדה.
בהתאם, #3 מענעקה ביצועים מצוינים – מזנקת באופן נחוש מהרמזור, מציעה האצות-ביניים מעולות, צוברת מהירות היטב בכביש המהיר.
בגרסת בראבוס הכוחנית, עם 428 כ"ס ו-55.4 קג"מ, אין בעיה שרגל ימין תלטף את הדוושה הימנית והמכונית תצא מהרמזור באותו "קצב-צב" כמו כולם. אבל אם לוחצים על הדוושה עד הסוף הכוח כל-כך מיידי, כל-כך ברוטלי, כל-כך ממכר וקל להשגה. פשוט כייף שאין לתאר.
-
נוחות והתנהגות
נוחות הנסיעה אינה מצטיינת, בייחוד בעיר אך גם מחוצה לה. מערך המתלים 'עסוק' למדי על רוב סוגי השיבושים, בייחוד על רצף שלהם; בצד החיובי, ריסון המרכב בכביש גלי טוב מהמקובל בז'אנר החשמלי.
אולי בגלל היעדר מסגרות לשמשות הצד חודרים לרכב לא מעט רעשי רוח וכביש.
בכביש מפותל, והרכב נכנס אל הפניות בזריזות, מאפשר להדק את קוטר הפנייה באמצעות המצערת, ואף מעניק תחושה ספורטיבית. כאשר הכביש פחות מושלם ובפניות יש שיבושים, גלים או שינויי סלילה, התגובות פחות עקביות.
להגה משקל נכון, אבל ההתנגדות להפנייתו יוצרת תחושה 'אלסטית'. מה שמפריע יותר הם הבלמים שחסרים עוצמת נשיכה מספקת ומדגישים שמדובר ברכב כבד. מפריעה גם הפעולה של הבלימה הרגנרטיבית שאינה מדייקת באופן בו היא נכנסת לפעולה, ולפעמים מפסיקה לפעול בעיקולים.
-
תמורה למחיר
יחסית לממדיו ולמתחריו, סמארט #3 הוא רכב יקר עם בעיית תמורה, וגרסת בראבוס היקרה כבר ממש מתקשה להצדיק את מחירה הגבוה.
אולם בגרסת הבסיס, #3 מעניקה את אחת התמורות הטובות בהיסטוריה הקצרה של סמארט - שמעולם לא הייתה מותג זול.
-
גרסאות ורמות גימור
סמארט #3 מוצע בישראל בשתי גרסאות – הנעה אחורית, 272 כ"ס או כפולה, 428 כ"ס – ובשלוש רמות גימור.
'פרו+' כוללת כסטנדרט: תאורת לד, חישוקי 19 אינץ', גג זכוכית, מצלמות היקפיות, מפתח חכם, תפעול חשמלי לדלת תא המטען ולמושבים הקדמיים, בקרת אקלים דו-אזורית, צג 12.8 אינץ, ולוח מחוונים מוקרן.
רמת 'פרמיום' מוסיפה: חישוקים בעיצוב שונה, סביבת נהג מהודרת יותר, מערכת שמע של 'ביטס', תצוגה עילית, חישוקים שונים.
גרסת 'בראבוס' החזקה (428 כ"ס) מוסיפה בעיקר פרטי עיצוב לחוץ ולפנים להופעה ספורטיבית יותר ועוד.
-
בטיחות
סמארט #3 נבדק ע"י יורו NCAP בשנת 2023 וקיבל דירוג של חמישה כוכבים עם ציון גבוה בהגנה על מבוגרים (90%) לצד ציונים נאים בהגנה על ילדים (86%), הולכי רגל (84%) ובמערכות בטיחות (85%).
היצע מערכות הבטיחות המתקדמות כולל: מערכת בלימה אוטונומית, בקרת שיוט אדפטיבית, ניטור רכב בשטח מת, תיקון סטייה מנתיב ועוד. רמת 'פרמיום' מוסיפה גם בלימה אוטונומית בנסיעה לאחור.
כמו בדגמים סיניים אחרים יש המון התרעות, צפצופים מיותרים ובקרת השיוט האדפטיבית לוקחת מקדמי ביטחון גדולים מדי וגם לא מדייקת בזיהוי.
-
טווח נסיעה
בגרסת ההנעה האחורית, ביום מבחן קיצי וחם, הצריכה עמדה על 5.45 ק"מ/קוט"ש, טוב בפועל לטווח של 340-350 ק"מ. בגרסת בראבוס, נהיגה זריזה הביאה את הצריכה ל-4.7 ק"מ/קוט"ש, טוב ל-310 ק"מ. נהיגה מודעת יותר הניבה צריכה שפויה יותר של 5.3 ק"מ/קוט"ש לטווח משופר של 350 ק"מ.
-
מה חדש בסמארט 3 2025
אין שינויים במפרט בשנת הדגם 2025.
-
סיכום
רכב פנאי עם בסיס טוב, שדורש ליטוש ושיפור כדי להצטיין באמת.