
לפי רן דנאי, מנכ"ל טויוטה ישראל, ייתכן שכניסת המכונית הקטנה תיאלץ להידחות אפילו עד להופעת דגם חדש סביב 2015. שכן כאשר המכונית תעמוד בתקינת הולכי הרגל, כבר יהיה פרט נוסף בתקינה האירופית שישתנה לגבי מכוניות חדשות לגמרי (במקרה זה גז הקירור) והתקינה הישראלית תדרוש אותו לגבי מכונית שהינה חדשה בארץ.
איך מתמודדים עם השיטה? יבואני טויוטה וסיטרואן כבר ניסו לפעול במשותף, וגיסו את איגוד יבואניות הרכב כדי ללחוץ על משרד התחבורה. בינתיים זה לא עזר. הפתרון לפי משרד התחבורה הוא כנראה להעביר תקינה כל רכב חדש שמוצג, ואחרי כן לחשוב אם רוצים להביא. אבל בטויוטה העולמית לא מוכנים לעבוד בצורה כזו. אצלם קודם כל מתכננים ובודקים, ורק כאשר התנאים נכונים הם נכנסים להליך תקינה, אומר דנאי.
כדאי לזכור ששיווק פיז'ו 107 התאומה יימשך, ושבסופו של יום פועלת החלטת המשרד בניגוד לרוח המיסוי הירוק שמנסה לעודד רכישת מכוניות מיני קטנות וחסכוניות. יתרה מכך, פעולה זו עשויה לגרום נזק כספי ניכר למי שכבר רכש את ה-C1, אחרי הכל מכוניות שמעורבות בפרשיות מסוג זה ומשווקות במספרים נמוכים, נוטות לאבד מערכן במהירות. ואנחנו הפסדנו שתי מכוניות זולות וחסכוניות, שאחת מהן הצליחה תוך זמן קצר לחמם את התחרות ולהוריד מחירים בתחום המיני. חבל.
"יצויין כי נוהל דרישות החובה לדגם רכב חדש מתעדכנות מדי שנה, ונכללות בו דרישות התקינה העדכניות ביותר. בנוהל של שנת 2010 הוטמעה דרישת התקינה העדכנית לעניין ההגנה על הולכי הרגל. אגף הרכב ציין בפני חברת לובינסקי כי מדיניות המשרד בכל הנוגע לתקינת רכב חדש ידועה לה היטב וכי העובדה כי רכב שאינו עומד בתקן ההגנה על הולכי הרגל נוסע באירופה או מאושר לייבוא כדגם ממשיך בישראל אינה הופכת דרישה חשובה זו לעניין טכני.
"לאחר שבחן את טענות החברה ושקל את החלופות השונות, החליט אגף הרכב להפסיק את יבוא הרכב מדגם סיטרואן C1. עם זאת, הוחלט לא לבטל את רישומם של 94 כלי הרכב שכבר נמסרו ללקוחות. בנוסף לכך, החליט אגף הרכב לתת אישור פרטני לכל רכב שיוכח לגביו כי הוא נמכר לקונה על פי חוזה שנחתם עד ל-2 בינואר 2011.
"במקביל לכך, הורה אגף הרכב לעדכן את כל רוכשי הרכב מסוג סיטרואן C1 כי המכונית אינה עומדת בתקן ההגנה על הולכי רגל כפי שנדרש מכל דגם רכב חדש שנרשם בישראל, החל משנת 2010. עוד הוחלט כי החברה תזמין בדחיפות נציג מורשה חתימה מטעמה לפגישה עם מנהל אגף הרכב במשרד התחבורה כדי לברר עמו את הסוגיות הנוגעות לתקינת הרכב ולחתימה על טופס דרישות החובה".