זו בדיוק הייתה ההרגשה שלי מאחרי ההגה של זיקר 001, ברמת האבזור הבכירה ביותר, 'קריפטון'. וככל שעברו הקילומטרים תחת חישוקי ה-"22 של הרכב הזה, כך התבהר כי אכן, הרכב הזה פשוט כולל את כל התפריט – כולל האותיות הקטנות והדיסקליימר – והוא גם מבצע מהר. ממש מהר.
הקשר, פרטים
זיקר 001 שהוצג ב-2021 הוא הדגם הראשון של מותג הפרמיום-טק לבית ג'ילי (שספג לתוכו לאחרונה את לינק&קו), וחולק יחד עם עוד מספר דגמים של מותגים אחרים בקבוצת הענק הזו פלטפורמה חשמלית חדשה-יחסית בשם 'SEA1' המאפשרת הטמעת סוללות ומנועים שונים, גם שורה ארוכה של מערכות ADAS (מערכות סיוע לנהג ובטיחות אקטיביות) רבות ומגוונות, כולל נהיגה עצמית בשווקים שאינם מערביים.דגם זה הוא הגדול בהיצע של זיקר בישראל, לפחות לעת עתה (המיניוואן 009 גדול ממנו, ולא במעט), וזה הושק בישראל עם חנוכת המותג בינואר 2024.
מבחינת הממדים מדובר במכונית גדולה – וגם זה חלק בלתי נפרד מ"אפקט הכניסה" המרשים שיש לרכב (מיד). בסיס הגלגלים הוא 299.9 ס"מ ארוכים, האורך הכולל הוא 496 ס"מ, הרוחב 200 ס"מ והגובה 156 ס"מ. לתא המטען נפח של 539 ליטרים. המשקל נע בין 2200 ק"ג ל-2335 ק"ג (ברכב הנבחן).
בהיצע שתי גרסאות, שלוש רמות אבזור – בכולן המהירות המרבית היא 200 קמ"ש, לסוללה אנרגיה של 100 קוט"ש, הספק הטעינה הביתית ב-AC נכבד, 22 קילוואט, וכך גם ב-DC: 200 קילוואט. בגרסת המנוע היחיד ב'לונג ריינג'', 274 כ"ס ו-35 קג"מ, 0 ל-100 ב-7.2 שניות והטווח המוצהר הוא 620 ק"מ; המחיר: 284,000 שקלים. בגרסת שני המנועים וההנעה הכפולה ב'פרפורמנס', 544 כ"ס ו-69.9 קג"מ, 0 ל-100 ב-3.8 שניות, הטווח 590 ק"מ; המחיר: 310,000 שקלים.
אותה גרסה ב'קריפטון' – ששתי האותיות הראשונות שבה הן האחרונות של שם המותג – שונה רק בטווח המוצהר, 580 ק"מ; המחיר הוא 345,000 שקלים, והיא זו שנבחנת כאן.
אבזור, הבדלים
ראשית, אציין כי מפרט הבטיחות לא רק שעשיר מאוד, אלא שיש לו ציון 8 מתוך 8 בדירוג המקומי. נייס. בעיקר, במבחן הבטיחות של יורו NCAP ב-2024 הוא קיבל גם חמישה כוכבים, ובכל הקטגוריות מעל 80% (כמעט 90% בהגנה על מבוגרים וילדים). ורי נייס.והנה העניין. אם המפרט הטכני בכפולת ההנעה שווה, ויש פער של 35,000 שקלים – מה שונה? אז ככה. ב'פרפורמנס' יש המון אבזור: תאורת לד מטריקס, חישוקי "22, גג זכוכית, מצלמות היקפיות, מפתח חכם, תפעול חשמלי לדלת תא המטען, למושבים הקדמיים, לשני החיצוניים מאחור וגם להגה, בקרת אקלים מפוצלת, צג "15.4, מחוונים מוקרנים, תצוגה עילית.
ב'קריפטון' יש עוד, בעיקר קפיצי אוויר, וגם סגירה רכה לדלתות(!), וגם די הרבה אבזור נוסף: מראות צד נוגדות סנוור, עיסוי במושבים הקדמיים ואוורור במושב הנהג, בקרת אקלים תלת-אזורית, גם צג אחורי לשליטה, מערכת שמע משודרגת של ימאהה, תאורת אווירה.
הרחבה בעניין מתלי האוויר – אלה אדפטיביים, מאפשרים שינוי בגובה הרכב עם טווח תנועה של 5.5 ס"מ – החל מהנמכה של 2 ס"מ ליעף בגובה נמוך, ועד להגבהה של 3.5 ס"מ מחוץ לאספלט. כאן ובהתאם גם מצב OFFROAD המתאים לדרכי עפר (ולא לשטח קשה ממש... בואו).
הופעה, בפנים
ואלה לא רק הממדים שמסדרים לאוטו הזה מקדם כניסה מרשים, זה גם המבנה והעיצוב היוצרים מופע ייחודי למכונה הזאת. המבנה השונה הוא 'שוטינג ברייק', עקרונית סטיישן עם סיומת קופה – כמו פורשה פאנאמרה וטייקאן בגרסאות גראנטוריסמו – בפועל ובזכות העיצוב גם מרהיב למראה. וכן, גם יעיל אווירודינמית, עם מקדם גרר 0.23.העיצוב הפנימי לא שונה מזה של הגרסאות האחרות וכך גם גודל מסך המולטימדיה הגדול, "15.4, לוח מחוונים בגודל "8.8 ובנוסף התצוגה העילית רחבת הזווית והצבעונית. אגב, בקרוב צפוי להיות עדכון תוכנה שבמסגרתו ממשק ההפעלה יהיה זמין גם בעברית, ולפי אנשי זיקר מדובר בשבועות אחדים.
התפעול של "הכל" דרך המסך המרכזי פחות הציק לי הפעם. בשל המודעות לצורך לשנות תפריטים במהלך הנסיעה, פשוט הגדרתי את כל מה שהיה צריך לפני תחילתה – בעיקר השבתה של חלק מההתרעות המציקות-יותר שחוזרות לעבוד כברירת מחדל עם כל התנעה.
מאחור יש מרחב גדול מאד לנוסעים ורק מעט יותר רחש כביש מגיע מבתי הגלגלים שם. הייתי רוצה מעט יותר תמיכה לרגליים אבל בואו – לא נהיה קטנוניים. שם, במושב האחורי יש גם שקעי USB וכאמור ובעיקר אזור אקלים משלו.
תא המטען גדול, נוח מאוד להטענה בגלל המפתח הענק והתפעול החשמלי של הדלת. הסרתי את המדף הפנימי וגיליתי את הרצפה הכפולה שתחתיה הסתתר כבל הטעינה AC.
נהיגה, ביצועים
אם אי פעם תצטרכו להמחיש לעצמכם איך זה לנהוג ברכב ללא מגבלה של כוח. עשו נסיעה ב-001 הזה. אני חסיד גדול של הרבה קג"מים – והרבה יותר מאשר המון כוחות סוס – ואולי זה מסביר את הפטיש שיש לי למנועי דיזל. מי יודע. ומכונית עם 70 קג"מ זה דבר שנותן הרבה – בכל מובן של המילה "הרבה". הרבה תאוצה מהמקום, הרבה כוח זמין בכל תחומי המהירות ההגיוניים, הרבה "סחיבה" בתאוצות ביניים ויכולת קסומה כמעט למחוק ולהעלים עליות – כמו זיכרון עמום של משהו מטריד מפעם.זוכרים את "הביאו לי את כל התפריט"? אז הביצועים האלה מגיעים בצד אחד בצורה מאד מאופקת וחלקה כאשר הרכב במצב 'אקו' או 'קומפורט' – או בצורה פראית ממש כאשר פטישו של ת'ור מכה בסדן והניצוצות עפים במצב 'ספורט'. או אז כדאי להתכונן לתאוצה המטיחה את הגוף, מכווצת שרירי צוואר ומומלץ שיהיה ממש הרבה כביש פנוי לפנים. כי העסק הזה זז במהירות מפתיעה וצובר תאוצה, ובניגוד לחשמליות רבות עושה את זה עד לקצה ההוא, שהוא גם גבוה מהרגיל. למרות המשקל הכבד הרכב עושה את זה בקלות מהממת.
אז כל זה קורה כאשר עבדכם ישוב בניחותא על מושב במצב עיסוי וגם חימום מפנק, שומע פודקאסט של ג'ו רוגאן ומסתכל על הנוף של הערבה זורם לו מבעד לשמשות המבודדות. ושני עניינים של צלילים; ניתן לדמות צליל של מנוע בנזין – לא השתמשתי. כן השתמשתי במערכת השמע של ימאהה – והיא מעולה.
צריכת האנרגיה הממוצעת במהלך 657 קילומטרים של מבחן עמדה על 4.6 ק"מ/קוט"ש – לטווח של 460 ק"מ. בשיוט מהיר של 120 קמ"ש בכביש 6 היא הייתה 4.2 ק"מ/קוט"ש וב-95 קמ"ש בכביש 90 השתפרה ל-5 ק"מ/קוט"ש,
הגענו ליעד הראשון עם 20% בסוללה והתחברנו לעמדת טעינה AC וזו סיפקה 22 קילוואט שנזללו בשקיקה במשך שלוש שעות של ביקור ופתיחת ציר לאירוע אחר. כשחזרנו לזיקר מצאנו אותו עם 85% טעינה, כך שכבר יכולנו לחזור הביתה למרכז מבלי לעצור לטעינה נוספת. נפלא.
נוחות, התנהלות
מתלי האוויר עושים עבודת בידוד מצוינת ורוב הזמן בכביש בין-עירוני סלול כהלכה, הריחוף מושלם. עם זאת, בכביש בין-עירוני משובש ובמהירות גבוהה, פעולת הבולמים אינה מרוסנת כמו שצריך, מה שגורם לנדנודים. כך גם בכביש המפותל ובעומס דינמי. זיקר כמו מותגים סיניים רבים – זה כנראה עניין תרבותי – יוצרת מתלים שמתמודדים נהדר עם אספלט עירוני שבור במהירויות של פקקים, וכך גם כאן. כאשר המהירות עולה, פחות.מצב 'שטח' כמעט שהצליח לפתות אותנו להיכנס לדרך עפר – ולו רק לסשן צילומים של אחרי הצהריים בערבה. אבל השכל הישר בכל זאת ניצח. בכל זאת חישוקי "22 וצמיגים בחתך נמוך הם פגיעים מאד, מתלי האוויר יורדים אוטומטית ממצב 'שטח' כאשר מהירות הנסיעה עולה מעל ל-40 קמ"ש. בנוסף, שם למטה יש סוללת ענק, ואם זו תקבל מכה חזקה – זה יהיה הסוף שלה, של הרכב הזה. ושלי.
בקרת השיוט, חרף אילן היוחסין שלה והעובדה שהיא עובדת היום טוב יותר מאשר בתחילת השיווק של הרכב בארץ, עדיין חרדתית מדי לטעמי. זה מתבטא בכך שהיא יוזמת האטה משמעותית בכל עקומה בכביש. אפילו הורדה של 10 או 20 קמ"ש ממהירויות השיוט – וזה מוזר.
סיכום, תמורה
זיקר 001 הוא הרבה אוטו במופע מרהיב. זיקר 001 כפול ההנעה 'פרפורמנס' הוא הרבה מאוד אוטו עם המון כוח וביצועים בהתאם. זיקר 001 'קריפטון' הוא הרבה מאוד אוטו המועשר אף יותר באבזור, והיכולות שלו מגוונת.המחיר אינו זול, ו-345,000 שקלים הוא סכום משמעותי לרכב, אבל עבורו תקבלו "את כל התפריט", גם קינוח על חשבון הבית, והוא יכול להיות מוגש ממש מהר.