זה לא סוד שהפופולריות של מכוניות הספורט הלכה ודעכה לאורך השנים, ואף באופן מואץ ממש בשנים האחרונות. המכוניות שעזרו לבנות את תדמיתן של מותגי רכב רבים במאה שעברה הפכו פחות ופחות נחשקות עם השנים לאור שינוי העדפות וטעמי קהל הרוכשים. 

אלא שלאחרונה היה נדמה כי התחום "מצא את עצמו" מחדש. מצד אחד, לאורך השנים היו כמה מתמודדות שעזבו את הזירה מבלי תכנית חזרה בעתיד הנראה לעין (שברולט עם קאמרו, מיצובישי בכלל ועוד), היו כאלה ששינו את אופיין (סובארו עם WRX) ויש כאלה שכנראה יהיו האחרונות מסוגן אצל היצרניות (ב.מ.וו M2, למשל). מצד שני, היה נראה כי השחקניות שכן נשארו על המגרש הלכו על כל הקופה: מנכ"ל פורד הכריז שה-V8 של מוסטנג כאן להישאר, שברולט הציגה קורבט עם מנוע מרכזי וטויוטה הרחיבה את היצע הספורטיביות שלה באופן דרמטי ומרגש. וגם, אם העוגה מתחלקת בין פחות דגמים ומותגים יש יותר לכל אחד לא?




ואז הגיע הרבעון הראשון של שנת 2025
כמובן, השוק רחב יותר משלוש היצרניות האחרונות שהוזכרו – אבל אלה פירסמו את נתוני המסירות שלהן בארה"ב ברבעון הראשון של השנה. הנתונים יכולים להדאיג כל חובב רכב ונהיגה באשר הוא. 

כך למשל, בעוד מותג שברולט נהנה מעלית מסירות כוללת של כמעט 14% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, מכונית הספורט האייקונית שלו – שברולט קורבט – ספגה ירידה חדה של כמעט 21% במסירות (6,794 יח'). נזכיר כי כיום קורבט היא למעשה הדגם הספורטיבי-ייעודי היחיד של המותג לאחר שייצור קמארו הופסק, ובמקביל אין לו היצע של ממש לגרסאות ספורטיביות לדגמים "רגילים". נציין גם כי השמועות על מתיחת פנים קרבה בוודאי לא תרמו למסירות.

טויוטה ופורד שמרו על היקף מסירות כולל דומה לתקופה המקבילה בשנת 2024, אולם שתיהן רשמו ירידה חדה במסירת הדגמים הספורטיביים. טויוטה מציעה שני דגמים ספורטיביים יעודיים: הדור העדכני של טויוטה סופרה וטויוטה GR86 – שתיהן ירדו ב-11.4% ו-16% ובסך הכל 179 יח' ו-1,146 יח' שנמסרו בהתאמה. אגב, מסירות סובארו BRZ התאומה עלו בכ-5%, אך היקפי המסירות נמוכים בהרבה כך שזה לא מספיק כדי לפצות על הירידה הכוללת. טויוטה מציעה גם את קורולה GR המסקרנת אולם נתוני המסירות של גרסה זו לא פורסמו.

צילום: טויוטה

המקרה של פורד מעניין לא פחות, אולי יותר. המתחרות הישירות כבר לא כאן: קמארו עזבה את המגרש, צ'לנג'ר פינתה את מקומה לצ'ארג'ר החדשה אשר מוצעת בגרסאות חשמליות או עם מנוע 6 ציל' מוגדש – ולא ממש נקלטת היטב באמריקה. כך יצא שלפחות בשלב זה, מוסטנג היא מכונית הפוני האחרונה שנשארה עומדת מהשלוש הגדולות ועוד עם אופציה למנוע V8. הציפייה הייתה, שלאור מיעוט המתחרות וחוות דעת חיוביות (כולל זו שלנו) על הדור העדכני, מוסטנג תימכר היטב.
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

עם זאת, נתוני הרבען הראשון מצביעים על ירידה חדה של יותר מ-31% במסירות המוסטנג בארה"ב לשפל של 9,377 יח' בלבד. הנתון בולט עוד יותר על רקע כך שיש מוסטנג שמצליחה יותר: אנו מדברים על מוסטנג מאך-E החשמלית שלא רק שרשמה עליה של כ-21% במסירות, אלא גם נמסרה בהיקף נומינלי גבוה יותר (11,607 יח').

צילום: פורד

אז מה הם קונים במקום?
טוב, כנראה שלא רבים מחליפים את מכונית הספורט שלהם בטנדר – אבל בוודאי לא תופתעו לשמוע שמכירות כלים אלה נמצאות בעליה בקרב שלוש המותגים המדוברים. בפורד מדווחים על עליה של כ-15% במסירות טנדרים מהסגמנטים השונים (290,387 יח' סה"כ), ביניהם גם הדור החדש של ריינג'ר שנקלט היטב (14,913 יח'). גם ב-GM גאים מאוד בתוצאות התאומים שברולט קולרדו ו-GMC קניון שזינקו במסירות ב-73.3% (25,586 יח') ו-65.9% (9,096 יח') בהתאמה. 

צילום: איתי שטיינברג

בטויוטה מרוצים מהדור החדש של טאקומה שרשם עליה של לא פחות מ-188% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, צמיחה אדירה גם בהתחשב בכך שהדור הקודם היה וותיק מאוד וייצורו בשנה הקודמת הואט לקראת הדור החדש. מנגד, טויוטה טונדרה, אחיו הגדול, דשדש במקום – ככל הנראה לאור חשדנות הצרכנים לאחר סאגת המנועים התקולים של הדגם (שכבר נפתרה, כך טויוטה).

מה עוד? הגיון "מיעוט המתחרים" עבד לטויוטה עם המיניוואן סיינה שרשם צמיחה על 73.5% לסך של 9,033 יח'. גם קורולה קרוס צמח עם עליה של כמעט 40%, פריוס החדשה נקלטה היטב עם עליה של 77%. פורד רשמה עליות בתחום רכבי הפנאי והשטח עם ברונקו (36%) וביצועים נאים גם של אסקייפ וברונקו ספורט, אולם מנגד רשמו צניחה במסירות אקספלורר ואקספדישן שירדו ב-19% ו-37% בהתאמה. כמעט כל רכב פנאי של שברולט צמח מאוד במסירות: טראקס (57%), טריילבלייזר (21.1%), אקווינוקס (31%), טראוורס (62%), טאהו (28%) וסברבן (40%). 

צילום: אלי שאולי, יצרן