גלוקליזציה
קצת קשה להאמין, אבל צ'רי, אחד מיצרני הרכב הסינים המוכרים ביותר במערב חגג לאחרונה את יום הולדתו ה-12 בלבד. רק ב-1999 התגלגלה מפס הייצור המכונית הראשונה של החברה, מבוססת על סיאט טולדו, והיום כבר מדובר ביצרן ענק עם יותר מעשרה דגמים, ארבעה מותגים שונים וכ-25 אלף עובדים. בשנת 2000 מכירות החברה עמדו על כאלפיים מכוניות בלבד, וכיום מדובר על למעלה מחצי מיליון יחידות שכרבע מהן מיועדות לייצוא.

היצע יחידות הכוח מתחיל במנוע 1.6 ל' המספק 117 כ"ס (ב-6150 סל"ד) ו-15 קג"מ (בין 4300 ל-4500 סל"ד) ומעליו ניצב מנוע 1.8 ל' המנפק 130 כ"ס ו-17.3 קג"מ – כאשר שניהם מוצעים כרגע עם תיבה ידנית (5 הילוכים) בלבד. למרות ההספקים הנאים, נתוני התאוצה אינם מזהירים: 14.8 שניות למאה קמ"ש עבור גרסת ה-1.6 ל' ו-13.7 שניות ל-1.8 ל', עם מהירות מרבית מכובדת-דווקא של 186 ו-191 קמ"ש בהתאמה. הסבר אפשרי לנתונים הפושרים טמון בנתון המשקל הגבוה-יחסית (1395 ק"ג לגרסה הבסיסית), שהינו תמוה למדי בהתחשב בממדים הצנועים.
בפסגת הליין ניצב מנוע 2.0 ל' המייצר 137 כ"ס ו-18.5 קג"מ, שמספיקים ל-14.5 שניות במיאוץ הקלאסי ו-182 קמ"שים מקסימליים. בניגוד לשני המנועים האחרים ולשמחתו של עם-ישראל, המנוע הבכיר מוצע רק עם תיבה אוטומטית (4 הילוכים).
המזרח עוד רחוק
אני לא מאלה שגורסים כי השימוש בבית עיצוב איטלקי ידוע-שם מקנה מיד תוצאה מרשימה (ראו ערך: דייהו), אבל במקרה דנן קשה להתווכח עם התוצאה. פרט למרווח קצת מוגזם בין בתי הגלגלים לגלגלים עצמם, ה-A3 בהחלט נראית מצוין – מודרנית, זורמת ו"מערבית" להפליא – וגרסת ההאצ'בק נאה עוד יותר. ישנם אומנם קווי דמיון לא מעטים בינה לבין דגמים מוכרים בז'אנר, אבל בניגוד להרבה מכוניות סיניות אין תחושה של העתקה מכוונת.
גם בתא הנוסעים נמשכת האווירה הנעימה לעין, ובמבט ראשון איכות החומרים והגימור מעניקות רושם חיובי. צריך לחפור קצת יותר לעומק כדי לגלות את הפלסטיקים הדקיקים והשבריריים, תאורת המפות המטה-ליפול והברגים החשופים. האבזור הוא עניין תלוי שוק, כמובן, ואין טעם להתייחס לזה כעת – אבל קשה להאמין שלוח המחוונים דל האינפורמציה והתאורה האדומה והמיושנת למראה ישתנו לטובה, או שתא הכפפות המצומק והמחסור בחללי האחסון ישתפרו בדרך פלא.
מעבר למושב האחורי חושף מיד את הבעיה עליה רמזו הממדים – מרווח, או יותר נכון, היעדרו המוחלט. זו בפירוש המכונית עם המושב האחורי הכי צפוף בסגמנט המשפחתיות, ונוסעים מבוגרים יסבלו כאן גם מהיעדר מרווח לרגליים וגם ממרחב ראש מוגבל מאוד (גרסת הסדאן, אגב, עדיפה במקצת בתחום זה מגרסת ההאצ'בק). אפילו בסגמנט הסופרמיני יש לא מעט מתחרות מרווחות יותר. לא פחות גרוע מכך הוא תא המטען הקטנטן, שפרט לנפח מצומצם סובל גם ממבנה מאוד לא אידיאלי – גם פתח צר מאוד וגם שפת הטענה גבוהה.
למרות שלא מוצעת כרגע גרסה אוטומטית, בחרתי לדגום את מנוע ה-1.6 ל' שמהווה באופן טבעי את מוקד העניין הישראלי, ועל פניו מצבו של הנהג טוב מזה של נוסעיו: המושב הקדמי נוח למדי ותנוחת הנהיגה סבירה, למרות גלגל הגה שאינו מתכוונן פנימה/החוצה ומוצב בזווית מעט אופקית. גם ההגה עצמו די בסדר, עם משקל טוב וכשלושה סיבובים מנעילה לנעילה שמקנים מהירות תגובה טובה – אבל משם הכל הולך ומתדרדר ככל שנוהגים יותר ויותר.
ראשית בולט המנוע, שמרגיש אנמי וחסר מחץ לגמרי מתחת ל-4500 סל"ד, ומרעיש בצורה בלתי נסבלת מעל לערך הזה. הביצועים דווקא לא נדמים כה עצלים כפי שמספרים הנתונים, אבל כדי לייצר כוח דחף מספק צריך להקפיד ולשמור אותו בטורים גבוהים – וכאמור, הרעש פשוט לא נעים. תיבת ההילוכים הידנית אינה מרשימה אף היא, עם מהלך מוט ארוך ותחושה צמיגית בהעברה (ומניסיוני עם גרסת ה-2.0 ל' האוטומטית בקרוס איסטר – שהייתה איטית ועצלה – גם ממנה לא תבוא הישועה).
התחושה הראשונית מנהיגה עירונית היא שהמתלים רכים למדי, ועם זאת לא מצליחים לשכך את פני הכביש בצורה נאותה – גם מעבירים לתא הנוסעים את השיבושים הקטנים, וגם לא מספיק מרוסנים על פני מהמורות וגלים גדולים. כמובן שהמתכון הזה אינו מעורר תיאבון לחלק הדינאמי, ובמעט הפניות שחווינו הבהירו ההגה המנותק והבלמים הספוגיים שגם זה אינו הצד החזק שלה.

כברת הדרך
לפי התחזיות המוקדמות, ה-A3, יחד עם הסופרמיני של החברה (ה-A1), יעשו דרכן לאירופה בשנה הקרובה – וקרוב לוודאי שגם לישראל. אין ספק שלחברת 'קמור', שיחד עם 'כדורי' תשווק את צ'רי בארץ, יש עוד הרבה עבודה. מעבר לעצם התחלת השיווק במדינה חדשה והתגברות על סטיגמות כלפי מוצרים סיניים, יהיה עליהן להתמודד עם מכונית שבפירוש נמצאת מתחת לממוצע הקבוצה כמעט בכל תחום, ובעיקר בכל הקשור למרווח בתא הנוסעים ונפח המטען בבאגאז'.
המראה המודרני ומחיר שככל הנראה יהיה נמוך יסייעו לה ודאי להשתלב בשוק, אך טוב יעשה היבואן אם ישווק אותה כמתחרה למשפחתיות-הקטנות דווקא (יונדאי אקסנט וכו') ולא לקטגוריה היותר בכירה – שם היא פשוט תמצא את עצמה בעמדת נחיתות מהרגע בו תנחת.
צ'רי A3 מפרט טכני:
מנוע 4 ציל', קדמי, רוחבי, 1597 סמ"ק
תזמון גל זיזים עילי כפול, 16 שס'
הספק/ סל"ד 117 כ"ס/6150
מומנט/ סל"ד 15 קג"מ/4300
תמסורת הנעה קדמית, ידני 5 היל'
מתלים קדמיים מקפרסון, מוט מייצב
מתלים אחוריים רב חיבורי, מוט מייצב
בלמים ק'/א' דיסקים מאווררים/דיסקים
מערכות עזר ABS, ESP
אxרxג 435.2x179.4x146.4 ס"מ
משקל 1395 ק"ג
תא מטען אין נתון, אבל הוא קטן לאללה
מיכל דלק 57 ל'
צריכת דלק (יצרן) 11.2 ק"מ/ל'