למרות החושך ה-GTI זהרה כאילו שמרה את עצמה לכביש הזה ושמחה להזכיר את אהבתה לפניות מהירות. לחיצה על המצערת והיא טיפסה בזריזות למהירות מהסוג ההוא וצלחה פניות בקצב בדיוני שהיה דווקא מאוד טבעי. תאורת מטריקס המתוחכמת פיזרה את האור היטב על האספלט האיכותי, מקיפה בקרניים את המכוניות המועטות שהיו בדרך והפכו לסוג של מכשול. הכל היקנה ביטחון, גם הנאה כאשר אותה GTI עם ההיגוי המאוד מהיר, 2.1 סיבובים מנעילה לנעילה, שינתה כיוון במהירות, טרפה את העיקולים והפגינה כמה המגבלות רחוקות ממנה.
ההתחלה
הרומן העכשווי שלי עם גולף GTI התחיל ברגע בו יצאתי איתה לדרך. אחרי כל כך הרבה חשמליות מגודלות וכבדות ההרגשה הייתה שהיא קלילה, קטנה ומאוד זריזה וחדה בתגובותיה ללחיצה על המצערת ולהפניית ההגה.על לידת GTI כבר סיפרנו לא פעם, אבל תקציר הכרחי. ב-1974 החל קומץ של עובדי פולקסווגן, בהם גם האחראי על יחסי הציבור, לפתח באופן חשאי ועצמאי גרסה ספורטיבית לגולף דור ראשון שירשה באותם ימים את החיפושית. האפשרות הראשונה כללה רכב עם מנוע 1.6 ליטר בעל מאייד רגיל ו-100 כ"ס. במרץ 1975 הוצג פרויקט 'ספורט גולף' ליושב ראש החדש של פולקסווגן, טוני שמוקר שמונה רק חודש לפני כן לתפקיד. שמוקר אהב את מה שראה, ותאריך היעד לחשיפה נקבע לתערוכת פרנקפורט בסוף 1975. הפרויקט נכנס להילוך הנכון גם כאשר נמצאה יחידת הכוח המתאימה – גרסה עם הזרקת-דלק למנוע ה-1.6 ליטר שהגיעה מאודי 80 GTE ( 110 כ"ס) שגם הביאה ליצירת הסימול 'GTI': ראשי תיבות של Grand Turismo Injection. הרכב הביא ליצירתן של גרסאות רבות מסוג זה משל יצרנים אחרים, ומאז הפכה GTI לאחת הספורטיביות הנמכרות בעולם, עם 2.3 מיליון יחידות עד להצגת הדור השמיני ב-2020.
קצת מספרים
כידוע, מאז הדור החמישי (2003) מצוידת גולף GTI במנוע הטורבו-בנזין 2.0 ליטר – EA888 האגדי, גם בגרסאות המהירות של אודי, סקודה, קופרה – וזה הולך ומשתפר עם השנים. אבל בעוד בדורות שש ושבע נוספו לרוב 10 כ"ס בכל מעבר דורי, בדור השמיני נוספו 20 כ"ס, ובמתיחת הפנים המכונה 'דור 8.5', נוספו עוד 20 כ"ס.וכך, בגרסה המחודשת שהוכרזה בראשית 2024, ציינה גם 50 שנים לגולף, התפוקה גדלה: 265 כ"ס ב-5250-6500 סל"ד ו-37.8 קג"מ ב-1600-4500 סל"ד לרצועת כוח רחבה ועבה. התיבה דו-מצמדית עם 7 הילוכים, לרכב דיפרנציאל קדמי מוגבל-החלקה וההנעה קדמית. משך ההאצה ל-100 קמ"ש 5.9 שניות והמהירות המרבית 250 קמ"ש.
לפני שנתרגש מתוספת ההספק נזכיר רק שבאירופה מוצעת גולף GTI גם בגרסת 'קלאבספורט' עם 300 כ"ס, ולגולף R כפולת ההנעה יש 333 כ"ס. עוד עניין: באירופה התרגשו, בישראל מן הסתם לא שמו לב, אבל GTI אינה מוצעת עוד עם תיבה ידנית.
עוד בחידושים: בולמים מתקדמים יותר, נשלטים אלקטרונית המאפשרים בחירה בין 15 מצבים; מערך בטיחות משודרג. כמו לפני החידוש, GTI מונמכת בס"מ ביחס לגולף הרגילה, ובסיס הגלגלים שלה ארוך ב-0.7 ס"מ, ל-262.7 ס"מ.
טוב מראה
חיצונית השינוי אינו גדול אך בכל זאת מורגש. GTI עברה עדכון דומה לזה שעבר גולף הרגילה, אבל מעבר לשינויים ביחידות התאורה ובחלקי הפגוש, חבילת ההשחמה שהיבואן צירף לרכב מוסיפה להופעה, מעניקה לסבכה ולפס האור שבמרכזה מראה יותר 'גברי'. כונס האוויר התחתי ממשיך לחלקים שחורים בצדי הפגוש עם מרקם כוורתי, ובתוכו משולבות חמש יחידות תאורה קטנות שהן פנסי הערפל, וזה נראה נהדר (הוצג מעט לפני החידוש).מאחור עיצוב חדש ליחידות התאורה, אבל העיצוב הסולידי מאותגר על-ידי המפלטים הבולטים, כנראה גם האותיות GTI, שכאן הן גדולות מדי. תפקידן כנראה להכריז כי זו אינה סתם גולף מן המניין, ממש כמו חישוקי "18 הבולטים, הקאליפרים האדומים, אולי גם מראות הצד המתקפלות מעלה.
בכל הקשור לאבזור, למכונית כמקודם גג זכוכית, מפתח חכם, מושבים קדמיים מאווררים, תפעול חשמלי למושב הנהג, ועם חידושה נוספו מצלמות היקפיות, מערכת שמע של הרמן קרדון. המחיר טיפס ל-300,000 שקלים.
מתמקמים
בסביבת הנהג אין הפתעות, ולא שציפיתם לכאלה בגולף. חומרי הדיפון איכותיים בחלקים העליונים, המבנה מוכר וכך גם מערך התפעול שלא חיבבנו בעבר. בין המושבים בורר קטנטן ומעליו לחצן התנעה המואר באדום ומזמין להעיר את הרכב. ריפוד מושבי הספורט הנאים עשוי עור איכותי ומשלב צבעי אפור, שחור ואדום וכולל את הכיתוב 'GTI' וגם אלה מרכביים מתבקשים ברכב הזה.בסביבת הנהג אותם שינויים כמו אלה שנעשו בדגם הרגיל – הצג המרכזי גדל ל-"12.9 ותפעול המערכות עודכן. הגדלת הצג מאפשרת תפעול טוב יותר שלו, גם בכלל שקל יותר "לפגוע" בתפריטים הרצויים, ובמערכת כעת ממשקי צימוד יעילים. עוד בסביבת הנהג מחוונים מוקרנים נאים ובעיקר תצוגה עילית, לראשונה חלקים מסיבי פחמן אמיתיים.
בצג אייקונים של קיצור דרך קטנים, אבל התפעול נראה לעיתים מורכב לרכב כה מהיר. ביחוד אם רוצים לעבור משיקוף סמארטפון. גם החלפת מצבי הניהוג דרך הצג דורשת יותר מדי תשומת לב; למה לא להציע לחצן מההגה כמו שיש אפילו בקופרה פורמנטור בסיסית?
לחצני קיצור דרך נוספים נמצאים מתחת למחוונים אך הם קטנים ולא ברורים וגם לחצני המגע לתפעול האורות והחיווי שלהם מבלבלים. ברכב ספורטיבי אנחנו מחפשים דברים יותר אינטואיטיביים.
בניגוד למה שהיה ברכב קודם וישנו ב-ID.7 שבחנו לאחרונה, כאן תפעול מערך המידע מההגה אינו נעשה במגע אלא בלחיצה אמיתית, וזה טוב – ועדיין היינו מעדיפים חוגה אמיתית לעוצמת השמע ולחצנים של ממש לשליטה בבקרת האקלים (גם אם יש שיפור) מפסי המגע הדי-מעצבנים; פס כזה שולט גם בפתיחת גג הזכוכית.
תנוחת הנהיגה טובה והמושב נוח בתחילת הדרך, גם אם בנהיגה ממושכת הוא פחות מצטיין (כנראה בגלל מיקום תמיכת הגב המשתנה). מאחור הריפוד הנאה והשליטה הנפרדת במיזוג יוצרים מקום נעים לשהות בו. המרחב אינו גדול, אבל תנוחת הישיבה הזקופה טובה. לתא המטען רצפה כפולה ונפח הטענה ראוי (374 ל'), גם כדי להזכיר ש-GTI הייתה תמיד גם רכב שימושי.
מהר, מהר
אבל לא הגענו לנסיכה הקומפקטית של פולקסווגן כדי להתלונן על תפעול מערכות האקלים והשמע, באנו לנהוג ולכן גם רקמנו מסלול לא קצר.המנוע מתעורר באופן סולידי ומזכיר שכבר שנים אינו נחשב יוצא דופן בתחום ההולך ומתדלדל של קומפקטיות חמות, ועדיין מדובר בחטיבת כוח מאוד אפקטיבית כעולה מהנתונים. GTI אינה עוצרת נשימה בביצועיה ודרמטית בהתנהלותה, אבל היא מציעה ביצועים מצוינים בכל מצב ובכל מהירות, והמנוע מעביר את התפוקה אותה הוא מייצר בהשהיה מינימלית – הן בסל"ד נמוך והן בסל"ד גבוה אליו הוא שש לטפס. הוא הולך עם הנהג בכל דרך שיבחר ולעיתים גם ישמיע קולות כאילו הוא נהנה מההתפרעות. ועדיין, אל תחכו לצליל דרמטי.
החלק הטוב הוא כבישים מהירים, עם עיקולים ארוכים ופניות מהירות, שם הרכב יכול לצבור מהירות עוד ועוד, ואז יכול להוסיף בקלות גם כאשר המספרים ממש גבוהים. יכולת זאת משתלבת היטב עם ההתנהלות הקלילה של המכונית.
התיבה לא תמיד מספיק מהירה ולפעמים מעט 'עסוקה' ומשמיעה נקישות במהירויות עירוניות. עם זאת ברוב מתארי השימוש היא נעימה בפעולתה. הנתונים בהחלט טובים ביחס לרכב שמפתה לנוע מהר. 9.2 ק"מ/ל' נרשמו ביום מבחן מאמץ למדי, ובמהירות שיוט ניתן לנוע סביב 12 ק"מ/ל'.
תעקור נטוע
למרות ההגה המהיר התגובות להפניית הרכב סולידיות ומדויקות, והיינו שמחים לקצת יותר היזון חוזר לידיים. הדיפרנציאל מוגבל ההחלקה אינו פעלתן מאוד ולא תמיד מרגישים בו, אבל הוא מאפשר ל-GTI להיצמד לקווי הפנייה ולנהוג בעיקולים במהירות גבוהה מאוד.בכבישים המפותלים גולף GTI היא יציבה, מדויקת, מרוסנת, ברורה וצפויה, ובכלל היא כה טובה בהם עד כי לא נעים להתלונן. ובכל זאת: חסרה לנו קצת דרמה, ולקבל תגובות כמו פסיעה קלה ושובבה עם הרפיה מהמצערת ביציאה מפנייה הם דבר נדיר למדי.
על גלים ושיבושים GTI מעט מקפצת, אך היא נכנסת לפנייה באופן כזה שיציין, בעדינות, שיכולתם לעשות את זה מהר יותר, מה שמסכם יכולת מאוד מרשימה בכלל, לרכב עם הנעה קדמית בפרט.
הבלמים לא פחות ממצוינים. בדיוק מה שהייתי מאחל לעצמי במכונית מסוג זה ובכלל. מהלך הדוושה נכון, התגובה טובה וברורה ללא עצבנות מוגזמת אך עם מספיק עצמה והדרגתיות.
נוחות הנסיעה השתפרה בזכות המעבר למתלים נשלטים-אלקטרונית, ועדיין היא אינה טובה במיוחד גם במצב הנוח. בייחוד בעיר, אך גם בכבישים מהירים, הגולף 'עסוקה' מדי, מעבירה יותר מדי שיבושים קטנים וגדולים לישבן. כיול זה הביא לכך שלא פעם בחרתי במצב רך יותר גם במהירויות גבוהות. מצב זה מיתן את הקופצנות ועדיין ריסון המרכב נותר נאות. באופן טבעי רעשי הרוח והכביש די בולטים.
אין מקום אחר
כבר מספר שנים שהתחום הקומפקטי-ספורטיבי נשלט בארץ בעיקר על-ידי מכוניות מקבוצת פולקסווגן. גם כאשר באירופה היו מתחרות, וחלק מהן נעלמו, בארץ כמעט ולא הייתה בזירה זו אלטרנטיבה של ממש.כרגע, בכל אופן, למעט הונדה סיוויק R (שלא ברור אם היא נמכרת) המתחרות האמיתיות הן מבית – סקודה אוקטביה RS, קופרה לאון VZ החזקה יותר – החולקות אותה רצפה, מכלולי הנעה, מתלים, והן גם זולות יותר.
העניין שהוא שלהן אין אותו מעמד נחשק ומורשת מכובדת, וגם אלה מסבירים מדוע למרות המחיר הגבוה, 300,000 שקלים, ליבואן חסרות כרגע מכוניות כאלה.