הנסיעה הזו לא החלה ברגל ימין. נהג מונית שהגיע באיחור של שעה ולא הודיע על כך, גרם לכך שנוספו לי עוד שערות לבנות, ובואו, זה לא שנשארו הרבה שאינן לבנות. אבל המשך ראוי: נהיגה בדאצ'יה ביגסטר החדש צפונה מהעיר מארסיי בדרום צרפת, בחבל פרובנס היו הכרמים הצרפתיים ההם, מעל ההרים באופק עננים גשם ומעלינו שמש זורחת. מושלם.

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: אוהד אלגוב

דאצ'יה החלה לפני מספר שנים במסע למיצוב מחודש של המותג. לא עוד לואוקוסט שהוא רק כזה, אלא אחר, מותג שייצר דגמים שרוצים אותם ועדיין יהיו נגישים כלכלית. שלב ראשון היה בהטמעת הרצפה הקטנה-עדכנית של רנו, CMF-B (סופרמיני/רכבי פנאי קטנים) כבר לפני מספר שנים בדגמי החברה, גם דאסטר הנוכחי. שלב נוסף היה עם עיצוב מחודש, מובחן ומתקדם. דאצ'יה, גם בגלל תקינה מחייבת ב-2026, החלה להטמיע מערכות בטיחות אקטיביות. לשינויים האלה היה ביטוי כפול ב-2024: דאסטר היה לדגם הנמכר באירופה; במחצית השנה הוצג דגם פנאי גדול יותר, בעל הופעה רבת נוכחות: ביגסטר.

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: אוהד אלגוב

והוא אכן גדול יחסית: בסיס הגלגלים 270 ס"מ, אורכו 457 ס"מ, גובהו 171 ס"מ. ממד הרוחב צר ביחס, 181 ס"מ, ונפח תא המטען ממש גדול, 612 ו-709 ליטרים, ועוד אחזור אליו.

ביגסטר מוצע עם טורבו-בנזין 1.2 ליטר 3 צילינדרים ומערך היברידי מתון, 130 כ"ס, תיבה ידנית והנעה כפולה; אותו מנוע עם 140 כ"ס, תיבה ידנית ובהנעה קדמית (גם בגפ"מ) – וגרסה היברידית המייצרת 155 כ"ס, יש לה תיבה אוטומטית וגם לה הנעה קדמית. אנחנו נהגנו בזו האחרונה. כרגע אין בהיצע גרסת הנעה כפולה עם תיבה אוטומטית, אך נאמר לנו שהיא בפיתוח.

וכדי לסיים ענייני מפרט, כאן המקום לציין כי לדגם החדש של דאצ'יה מערך בטיחות הכולל בלימה אוטונומית, בקרת שיוט אדפטיבית, עמעום אוטומטי, ניטור שטחים מתים.

בחוץ, גם בפנים 

העיצוב משייך ישירות את ביגסטר לדאצ'יה העכשווית, דומה לזה של דאסטר, וביגסטר נראה כמו רכב פנאי מסוקס, כזה שלא מסתכל במראה, שלא הכניס הביתה קופסת ג'ל לשיער. וגם: העיצוב גורם לכך שהוא נראה יותר גדול ממה שהוא באמת. 

דאצ'יה מכוונת לשמור על מחיר נגיש לדגמים שלה, ודרך אחת היא בבחירת חומרי הפנים. חומרי הדיפון נוקשים, כך גם אפילו במרכז חלקה העליון של סביבת הנהג שם כמעט ואין חומרים רכים. איכות ההרכבה טובה בהחלט, אך איכות הגימור הרבה פחות, חסרה עידון נדרש. 

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

ויש גם קדמה, היכן שהיא נדרשת כיום ובדמות צמד מסכים – שניהם בגודל "10, בשניהם כיתוב בעברית. לוח המחוונים גדול, התצוגה חדה וברורה, זו אינה מוצגת באופן קונבנציונלי וברובה ניתן להציג את הניווט. הצג המרכזי אינו גדול אך התצוגה בו ברורה ואיכותית ותפעולו סביר בהחלט. תחתיו בקרת האקלים, מפוצלת, מעט נחבאת אל הכלים, הפקדים לחיצים, כמו שאנחנו אוהבים, ותצוגת המעלות מוקרנת בחלקו התחתון של הצג המרכזי. בחלקו התחתון של צג המולטימדיה גם השליטה בחימום המושבים וגלגל ההגה. ואפרופו אבזור מותרות – בביגסטר שאיתי גג פנורמי שגם נפתח, לדלת תא המטען תפעול חשמלי, צימוד אלחוטי לנייד ומשטח טעינה אלחוטי.

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

מושב הנהג מתופעל חשמלית למחצה – זווית משענת הגב וגובה המושב כן, הזחת המושב לפנים/אחור לא; תפעול מושב הנוסע ידני. המושב עצמו נוח ותמיכת הגב התחתון גבולית. תנוחת הנהיגה גם היא גבולית עם גלגל הגה שאמנם מתכוונן גם פנימה/החוצה, אך לא מספיק החוצה. המרחב לא מצטיין בגלל שהקונסולה המרכזית-תחתית מעט רחבה מדי, ידיות הדלת גוזלות מקום וכאמור ממד הרוחב הלא גדול.  

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

הכניסה למושב האחורי נוחה בזכות מפתח דלת מצוין, והמרחב בפנים מעולה ביחס. מרווחי הראש טובים, המרווח לכפות הרגליים מצוין ואילו מרווח הברכיים סביר. בסיס המושב מעט קצר ומשענת הגב נוחה. הראות החוצה סבירה מינוס לילדים בשל קו חלונות גבוה. 

האבזור נאה מאד. בעיקר פתחי מיזוג (קצת קטנים) אך גם ווי תלייה בדלתות, צמד שקעי USB-C, משענת יד רחבה מדי ולא נעימה ויש בה צמד מחזיקי כוסות.

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

סף ההטענה בתא המטען מעט גבוה, ונפח ההטענה ממש מרשים, כאמור 612 ליטרים, אבל גם 702 ליטרים לפי הנעה היברידית או רגילה. בנוסף, מתחת לרצפה הקשיחה והמסיבית יש תא אחסון גדול מאוד, גם גלגל חלופי מוקטן. מעליה תאים קטנים בצדי הרצפה, תאורה, ארבעה ווי תלייה, ואין ווי עיגון. למושבים האחוריים קיפול מהיר ואז מתקבלת רצפה שטוחה להעמסה, ל-1812 ליטרים.
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: אוהד אלגוב

רוצים להעמיס עוד? לדאצ'יה יש פסי העמסה על הגג, הם מודולריים וניתן לשחק עם הקורות שיהיו רוחביים. לא צריך עוד איזה מתקן מסורבל להרכיב מעל הקורות.

ואחרון: לביגסטר ערכות ייעודיות של התקני אחסון, עבודה וגם שינה המשתלבות בתוכו, מכוון לרכב רב-שימושי בעיקר מחוץ לכביש.

ביצועי מנוע

הדרכים יפות, הכבישים מפותלים, אין לנו פקקים או אוטוסטרדות ורק דרכים שמובילות מכפר לכפר. הראות החוצה בדאצ'יה ביגסטר סבירה לצדדים אך פחות לפנים, תוצאה של מכסה מנוע מנופח הבולט דרך השמשה הקדמית וכמו-גם קורות קדמיות עבות עם מראות שצמודות אליהן.

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

הביגסטר שאיתי מצויד ביחידת הכוח הנקראת 'Hybrid 155'. לזו מנוע בנזין אטמוספרי 1.8 ליטר 4 צילינדרים המייצר 109 כ"ס ב-5300 סל"ד ו-17.5 קג"מ ב-3000 סל"ד. חובר אליו מנוע חשמלי המייצר 49 כ"ס ב-1630 סל"ד ומומנט של 20.9 קג"מ באותו סל"ד. מנוע נוסף, המנפק 20 כ"ס, מתפקד כמחולל-זרם/מתנע. ההספק הכולל הוא 155 כ"ס – כשם הגרסה הזאת. לתיבה האוטומטית ארבעה הילוכים – בפועל ידנית ללא מצמד וללא סנכרון – ושילוב ההילוכים נעשה באמצעות מנוע העזר, וההנעה כאמור קדמית. משך ההאצה ל-100 קמ"ש הוא 9.7 שניות והמהירות המרבית היא 180 קמ"ש.

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

וכך, המנוע החשמלי מסדר לרכב מומנט נאה בסל"ד נמוך – בפועל כמעט הכל בכמעט סל"ד אפס – כך שלא נדרשת רגל כבדה כדי להאיץ היטב או להשתלב בכבישים בין-עירוניים. שילוב המנוע-תיבה מוצלח מאוד, כמעט ולא מורגש. למעשה יחידת הכוח הזו פועלת באופן כל כך חלק וכל כך נעים עד כי העובדה ששומעים את המנוע בעוצמה רבה בכל תאוצה, ובכל תאוצה, מפריעה. ככה זה עם מנוע אטמוספרי. שיוט במהירות נמוכה נעשה רק באמצעות המנוע החשמלי.

כמעט 200 קילומטרים גמאנו, חלקם בשיוט רגוע, חלקם באופן אגרסיבי יותר, כולם עם מיזוג. לפי מחשב הדרך הצריכה היא 19.2 ק"מ/ל' – וזה, גבירותיי ורבותיי, גם עם סטייה מקלה, הוא נתון סופר-מרשים.

עבודת מתלים

המתלים מכוילים טוב, הבולמים סופגים היטב את רוב המפגעים, ורק החדים שבהם או בורות של ממש מורגשים. ובקיצור: נוחות הנסיעה ממש טובה, ללא נדנודי מרכב מיותרים ועם ריסון מוצלח. 

איכות הנסיעה, לעומת זאת, טובה פחות. בנוסף לצליל המנוע שאינו מבודד כראוי, גם רעשי הרוח נשמעים בעוצמה בכבישים הבין-עירוניים, ולפעולת המתלים נוכחות ווקאלית. רעש הצמיגים בולט פחות, גם בגלל שהם צרים יחסית. הקוטר, "19, כמו באופנה העדכנית וכמו בלא מעט בחברים האחרים בסגמנט, אך רוחב הצמיגים הוא 205 מ"מ ולא 235 מ"מ כמו אצל אותם חברים. זה עוזר לא רק לצמצום הרעשים אלא גם לביצועים וגם לצריכת הדלק, פחות לאחיזה תחת עומס דינמי. 

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

היכולת הדינמית, אגב, סבירה בהחלט, מקנה רמת ביטחון נאותה ומאפשרת קצב סביר בכביש מפותל. ממד הגובה ומעט רכינת מרכב סבירה ולא מוגזמת, משפיעים אף הם. ההיגוי אמנם ללא מידע, טיפה קל, אך המרכוז מוצלח ואינו מפגין החלטיות מיותרת בהחזרתו למרכז. עוד רשמים? המהלך הראשוני של דוושת הבלם לא נושך חזק מספיק, אך לאחריו העוצמה טובה בהחלט וניתן למנן אותה בקלות. 

מפצה על ההידור, בחסכוניות

לזכותו של רכב הפנאי הקומפקטי החדש של דאצ'יה עיצוב נאה ביותר, תא נוסעים מרווח, תא מטען מרשים, נוחות נסיעה טובה ויחידת כוח חסכונית למדי. לחובתו איכות חומרים פשוטה ובידוד רעשים שאינו מוצלח. בתחומים אלה למתחרים יתרון משמעותי. 

דאצ'יה ביגסטר – מבחן דרכים (השקה עולמית)
צילום: יצרן

דאצ'יה ביגסטר צפוי להגיע אלינו במהלך הרבעון השלישי של השנה, הן בגרסה ההיברידית בה נהגנו, הן עם מנוע הטורבו-בנזין והמערך ההיברידי המתון בשילוב עם תיבה אוטומטית, כנראה גם בגרסה הנעה כפולה ותיבה ידנית. ביגסטר ישווק בישראל בשלוש רמות אבזור, אף לא אחת מהן היא הבסיסית הפשוטה. כך שמה שקיבלנו בהשקה הוא שיגיע גם לכאן.  

בשלב זה אין תג מחיר ארץ-ישראלי לביגסטר, ומן הסתם יפורסם עם השקתו כאן.