פולקסווגן פרסמה לאחרונה טיזר של המכונית החשמלית בשווי 20,000 יורו, ה- ID.1. אבל בניגוד לדיווחים קודמים, וכפי שנודע כעת, סקודה לא מוציאה לשוק דגם מקביל. המותג הצ'כי של פולקסווגן מרחיק עצמו מאחד הפרויקטים האסטרטגיים החשובים של הקונצרן, כך מדווח 'דר שפיגל' הגרמני.

בעבר, הייתה כידוע "חשמלית זולה" של סקודה בשם סיטיגו-e - גרסה תאומה של ה-up-e!, שתוכננה ביסודה כרכב מנוע בעירה, יחד עם סיאט מיי. אלא שכמו פולקסווגן, ולמרות שהיה ביקוש, סקודה ספגה הפסדים והמכוניות החשמליות המבוססות על אותו רעיון מצ'כיה וספרד ירדו מקווי הייצור. במקום זאת, הוכרז לאמצע העשור רכב חשמלי קטן עם טכנולוגיה מודרנית במחיר סביר, להלן אותו ID.1. 

ה-ID.1 אמורה להיכנס לייצור בשנת 2027. במקור, פולקסווגן רצתה לרקום שיתוף פעולה עם רנו במפעל שלה בסלובניה, שכן הצרפתים הביעו עניין לעבוד עם הגרמנים על פיתוח הטווינגו החדשה.

עם זאת, יו"ר מועצת העובדים של פולקסווגן, דניאלה קוולו פסלה את התוכנית והתעקשה שכל המיזם יהיה בידיים של הגרמנים. תומס שייפר, מנכ"ל פולקסווגן הכריז לאחר מכן על פרויקט "פולקסווגן בשלמותו", תחת "קבוצת מותגי הליבה", הכוללת את פולקסווגן, סקודה וסיאט, וכי החברות תצאנה לשוק עם "רכבים חשמליים זולים ותבנה אותם בגפה". 

התוכניות השתנו

לא הכול זרם לפי התכנית. סיאט, כפי שפרסמנו פה לא פעם, כורכת את העתיד שלה במכוניות רגילות ופרויקטים מיקרו-אורבניים, אולי חשמליות למחצה, ותופקד בעיקר על ייצור; לספרדים יש כבר "ידיים מלאות" בפיתוח מכוניות קטנות חשמליות לפולקסווגן, סקודה וקופרה תמורת 25,000 יורו במפעל הראשי בברצלונה, שתהיינה זמינות באירופה מתחילת 2026. 
לעדכונים בזמן אמת בעולם הרכב
ערוץ הווטסאפ של

ואילו סקודה, שכן פלרטטה עם פרויקט ID.1 בפרשנות משלה, תצא אף היא מהתמונה, משום שהצ'כים חששו מהפסדים בתמחור רכב חשמלי ב-20 אלף יורו. מבחינת דירקטוריון הקונצרן, חטיבת הפרטיות של פולקסווגן מציעה את התמורה הטובה ביותר מבחינת מיתוג במחירים אלו וגם רשמה הצלחה גדולה עם משפחת ה-ID. כלומר הסיכון, במיוחד כעת, נמוך במידה ניכרת. סקודה תנסה להוביל אל רכב פנאי חשמלי, סקודה אפיק, ברף מחירי הכניסה. 

סקודה סיטיגו חשמלית. צילום: אלי שאולי

מכוניות קטנות, דווקא הן, מעמידות אתגרים מורכבים בפני היצרנים ואינן מניבות רווחים גדולים בגלל רגישות למחירים מופרזים. הדבר נכון במיוחד עבור מכוניות חשמליות, שייצורן יקר יותר מזה של מכוניות עם מנועי בנזין בשל מחירי הסוללות. אפילו פולקסווגן, כך מסתמן, מצפה רק לרווח של כמה מאות יורו לעותק עבור ה-ID.1 החשמלית שתורכב בפורטוגל. 

"פולקסווגן חשמלית במחיר סביר, איכותי ורווחי מאירופה עבור אירופה: זו ליגת האלופות של ייצור רכב", אמר לאחרונה המנכ"ל תומס שייפר. פרט לא פחות מעניין לגביה, פורסם רק בימים האחרונים; המכונית לעיל, ה-ID.1,  אמורה להיות הפולקסווגן הראשונה שתרוויח משיתוף פעולה נוסף - הסכם עם יצרנית הרכב החשמלי האמריקאית Rivian. הארכיטקטורה החשמלית שפולקסווגן מטפחת יחד עם ריוויאן נועדה בין היתר להפחית את מספר יחידות הבקרה במכונית - ובכך להוזיל את המחיר הסופי לצרכן.