לקסוס LBX 2025 חוות דעת
נבדק על ידי שגב אלעד-
רקע כללי
לקסוס LBX הוצג ביוני 2023, ונחת בישראל בסוף שנה זו.
היוזמה לדגם החדש, כך אנשי לקסוס, הגיעה מאקיו טויודה – כיום יושב הראש של טויוטה ונהג מרוצים בזכות עצמו. טויודה רצה במכונית קטנה (סופרמיני), עם תנוחת נהיגה גבוהה (רכב פנאי) – אבל כזאת שתהיה דינמית, וכך נולד LBX.
לקסוס LBX חולק רצפה עם יאריס קרוס, אך הם אינם זהים מכאנית: בסיס הגלגלים, 258 ס"מ ב-LBX, ארוך ב-2 ס"מ ביחס ליאריס קרוס. ממד האורך קרוב מאוד – אבל שאר הממדים שונים, גם לשיפור היכולת הדינמית, גם לפרופורציות יותר ספורטיביות, ובהתאם ה-LBX רחב ונמוך מאחיו הפשוט.
שינויים נוספים הם המתלה הקדמי החדש והשדרוגים במערכת ההיברידית: מנוע הבנזין האטמוספרי 1.5 ליטר שופר עם גל איזון חדש לפעולה מעודנת יותר, ומערך הניהול של היחידה ההיברידית עדכני יותר.
עם זאת, נתוני מנוע הבנזין זהים לאלו של יאריס קרוס: 91 כ"ס ו-12.2 קג"מ, אך המנוע החשמלי כאן – המנפק 94 כ"ס ו-18.9 קג"מ – חזק יותר. כרגיל, התיבה היא מסוג מפצל-כוח שפעולתה דומה לזו של תיבה רציפה. ההספק המשולב 136 כ"ס והביצועים משופרים בהתאם: 9.2 שניות ל-100 קמ"ש, והמהירות המרבית 170 קמ"ש.
-
עיצוב ונוכחות
כבר במפגש הראשון אהבנו את העיצוב של LBX. אנשי לקסוס הצליחו ליצור רכב קטן עם נוכחות רבה, כזה המשלב מראה שובב וצעיר עם אופי דינמי והופעה אלגנטית.
-
תא נוסעים ומטען
עיצוב סביבת הנהג ב-LBX עדכני, והחומרים מעניקים לה הופעה מהודרת. לקסוס שילבה את מערך התפעול והמולטימדיה המוכרים שלה, והריפוד בדמוי-עור (או באלקנטרה) נאה.
תאי האחסון – בדלתות, בין המושבים, תא הכפפות – קטנטנים והדבר פוגע בשימושיות.
צג המולטימדיה המוכר כולל גם כאן בתחתית את תפעול בקרת האקלים הנוח יחסית, ובעיקר: קל להגיע לרוב המערכות הנשלטות דרכו, ובנוסף נמצאים בסביבה מתגי שליטה חיצוניים.
המושב הנאה מתגלה כנעים, אך בנהיגה ממושכת עלול לעייף מכיוון שתמיכת הגב התחתון אינה מספקת. תנוחת הנהיגה נאותה, אבל חובבי הישיבה הגבוהה עלולים לגלות שהחלק העליון במחוונים מוסתר, וחבל שגלגל ההגה אינו מתרומם קצת יותר.
מאחור, הכניסה והיציאה אינן נוחות. כאשר נכנסים, המרחב נראה צפוף, אבל בפועל המרווחים מפתיעים לטובה.
לתא המטען נתון נפח סביר בלבד, 332 ליטרים, אבל בפועל המבנה שלו יעיל ושימושי.
-
מנוע וביצועים
יחידת הכוח מורכבת ממנוע בנזין אטמוספרי 1.5 ליטר ומנוע חשמלי בהספק משולב של 136 כ"ס.
תאוצה עירונית חזקה תזכה לתגובה נמרצת להפתיע מיחידת הכוח, ומנגד, בהתניידות מתונה LBX שקט ונע לא מעט על חשמל בלבד בעיר.
גם בכבישים בין-עירוניים בחצי מצערת הרכב מאיץ באופן יעיל, אגב שיוט נעים. עם זאת – וכמו בדגמים אחרים של קבוצת טויוטה עם יחידות כוח היברידיות – כל מאמץ, אם בהאצה בעיר ואם בעקיפה מחוצה לה, מביא לנוכחות ווקאלית מורגשת של מנוע הבנזין ולאופי פעולה המשדר מאמץ. תחת עומס מתמשך ובמהירות גבוהה (עליה ארוכה, למשל) יכולת ההאצה נפגעת באופן משמעותי.
-
נוחות והתנהגות
כיול המכלולים הדינמיים ב-LBX נוקשה, והרכב מתקשה לשכך בעיר, בייחוד על פגמים ושיבושים גדולים. מחוץ לעיר המצב עדיף, ואולם גם בכבישים הבין-עירוניים זהו רכב שאינו נוח במיוחד.
דווקא בשבילים,, נוחות הנסיעה טובה יותר, והרכב משדר חוסן מבני. רעשי הכביש והרוח מוחשיים למדי ופוגעים באיכות הנסיעה.
היכולת הדינמית של LBX מרשימה מאוד. הרכב מרוסן היטב ומגיב באופן מיידי לשינויי כיוון ולהעברות משקל.
הרכב מציית להפניית ההגה כאילו רק חיכה לפקודה, להיגוי עצמו משקל נכון וזה מעניק תחושה נעימה גם בעומס דינמי.
פעולת הבלמים מעניקה תחושה טובה ביחס למקובל ברכב היברידי, אבל תחת עומס מתמשך ובחום הקיצוני הם דעכו.
-
תמורה למחיר
המחיר מעמיד את LBX בתחום הקטן והפחות יקר של עולם היוקרה, עם מעט מתחרים בכלל, עם מנועי בנזין בפרט. התמורה טובה, וייתכן כי אחד היריבים הקרובים יהיה דווקא UX של המותג, שהוא גדול יותר אך מוצע במחיר קרוב.
-
גרסאות ורמות גימור
במפרט של רמת הגימור 'אלגנט' תאורת לד, חישוקי "18, מצלמת נסיעה לאחור וחיישני חנייה מלפנים ומאחור, מראות צד חשמליות מתקפלות, מתכהות ומחוממות, מסך מגע "9.8, ממשקי אפל ואנדרואיד, לוח מחוונים מוקרן "7, בקרת אקלים דו-אזורית ומושבים מחוממים.
ברמת האבזור 'אלגנט פלוס' מתווספים מפתח חכם, תפעול חשמלי לדלת תא המטען, לוח מחוונים מוקרן "12.3 ומשטח טעינה לסלולרי.
רמת הגימור 'אימושן' מוסיפה צביעה דו-גונית, ריפוד מהודר יותר ושמשות כהות לנוסעים מאחור.
באבזור של רמת גימור 'רילקס' גם תפעול חשמלי וזיכרונות למושב הנהג, פקדי העברת הילוכים מאחורי ההגה, תאורת אווירה עם 64 גוונים; יצוין כי היא אינה כוללת צביעה דו-גונית ושמשות מוכהות מאחור.
רמת האבזור הגבוהה ביותר היא 'קול', ובנוסף על האבזור שתמצאו ב'רילקס' היא כן מציעה צביעה דו-גונית, ריפוד עור ושמשות מוכהות מאחור.
-
בטיחות
לקסוס LBX נבדק במבחני הריסוק של יורו NCAP בשנת 2024 וזכה בציון של 5 כוכבים, עם 82% בהגנת מבוגרים, 83% בהגנת ילדים, 79% בהגנת הולכי רגל ו-76% על מערכות בטיחות.
במפרט הבטיחות של לקסוס LBX: עמעום אורות אוטומטי, בקרת שיוט אדפטיבית (עד לעצירה מלאה וממהירות עמידה), התרעת סטייה ושמירת רכב בנתיב, זיהוי תמרורים, ניטור שטח מת, סיוע בהיגוי ובבלמים במצב חירום, סיוע בחציית צמתים, התרעת פתיחת דלת כאשר רכב מתקרב.
בפועל, לא קשה לתפעל את מערך הבטיחות אשר שש לצפצף בכל הזדמנות, בייחוד כאשר "נראה לו" שהנהג אינו מרוכז או כי עבר את המהירות המותרת (ובעניין זה הוא גם מטריד מכיוון שהוא לא תמיד ננעל על השלטים הנכונים). הבלימה האוטונומית בנסיעה לאחור יכולה לגרום להחסרת פעימה.
-
צריכת דלק
החיסכון בצריכת הדלק מורגש בכל תוואי. בלילות קרירים ללא מזגן ניתן לחלוף בקלות על פני רף ה-20 ק"מ/ל', גם להגיע ל-25 ק"מ/ל'(!). בימים שחייבו מיזוג, הצריכה הייתה לרוב 17.5 ק"מ/ל', ועם קטעים מאתגרים התוצאה הכוללת עם סיום המבחן הייתה 16 ק"מ/ל'.
-
מה חדש בלקסוס LBX 2025
אין שינויים במפרט בשנת הדגם 2025.
-
סיכום
ה-LBX הוא כרטיס כניסה מאוד ראוי לעולם של לקסוס.